Receptuj.cz

Recepty Bramboráky

Bramboráky považují Češi za svoje národní jídlo, a vlastně tím i je, bramboráky se ale ve velkém konzumují také například v Německu či Maďarsku. Bramboráky a jejich recept se liší kraj od kraje. Na Moravě hojně najdete bramboráky s uzeným masem a kysaným zelím nebo s škvarky, v Německu je oblíbený Kartoffelpuffer – bramborové placky potřené jablečným protlakem, a o něco dál v Izraeli zase místní bramborákům říkají laktes, do nichž se přidává jogurt a jablečná omáčka.
Poděkovat za bramboráky můžeme Kryštofovi Kolumbovi, který nám dovezl základní ingredienci. Každý s ní ovšem pracuje po svém, protože brambory jsou velmi tvárné a univerzální. Bramboráky a jejich recepty se tedy objevují ve spoustě variantách, nicméně my přinášíme recepty na bramborák takový, jaký známe a na jaký jsme zvyklí.

Žitné bramboráky s houbami

Potřebné ingredience receptu

  • 750 g brambor (varný typ C)
  • 1 lžíce přepuštěného másla
  • 450 g hub (podle chuti)
  • 100 ml mandlového mléka
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 2 vejce
  • 170 g celozrnné žitné mouky hladké (+ 50 g na pomoučení podložky)
  • 1 lžička rozmarýnu
  • špetka soli
  • pepř

Postup přípravy receptu

Tento recept na bramboráky se řadí k těm zdravým, které jsou v dnešní době tak žádané. Pro tyto bramboráky byla použita místo klasické bílé mouky celozrnná žitná mouka, která si na rozdíl od ostatních udržuje svoje výborné nutriční hodnoty. Bramboráky tím nejsou nijak ochuzeny, mají stále stejnou chuť jako standardní bramboráky, ale uchovávají si živiny navíc.
Pokud máte těsto na bramboráky příliš husté, nařeďte jej trochou mléka. V receptu na bramborák je uvedena dolní hranice množství mouky. Proto jí do receptu přidejte o něco víc. Sami uvidíte, jak je těsto řídké, a podle toho přidejte mouky víc.

--Nejprve dejte vařit brambory. Mezitím na másle osmahněte na plátky nakrájené houby, což by mělo zabrat cca 10 minut. Poté je zalijte mlékem smíchaným se škrobem. Na mírném ohni povařte ještě tak 5 minut.

--Oloupané brambory na struhadle nahrubo nastrouhejte a pořádně je promíchejte s vejci a moukou. Vypracujte těsto.

--Tentokrát bramboráky opékejte na nepřilnavé pánvi bez oleje asi 4 minuty z každé strany a dozlatova.

--Bramboráky podávejte s orestovanými houbami.

Recept Žitné bramboráky s houbami

Bramboráky podle Romana Vaňka

Potřebné ingredience receptu

  • 500 g brambor
  • 5 stroužků česneku
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 100 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 2 lžíce čerstvé nebo 1 lžíce sušené majoránky
  • 250 g sádla na smažení

Postup přípravy receptu

Bramboráky představují neopracovaný svatý grál českých kuchyní, ke kterému však neradno mít přílišný respekt. Bramboráky mají své dvojníky i trojníky ve spoustě světových kuchyní, jenže to prostě není ono, protože palčivě chybí chuť a vůně česneku a majoránky.
Recept na bramboráky si zaslouží pořádnou vrstvu sádla, neboť v sádle plavající bramboráky paradoxně nasáknou méně tuku než na trošce tuku. A navíc se bramboráky usmaží rovnoměrně. To je výhra. První bramborák můžete obětovat na oltář dalších bramboráků. Ověříte si co a jak. Bramborák a jeho recept podle Romana Vaňka zde.

--Oloupané brambory nastrouhejte na struhadle nahrubo. Vymačkejte přebytečnou vodu a škrob.

--Vyklepněte k nim vejce, přidejte sůl a pepř, utřený česnek, drhnutou majoránku a hladkou mouku a nalijte k nim mléko. Pořádně promíchejte, aby vzniklo těsto na bramboráky.

--Na rozpuštěné a rozpálené sádlo nalijte těsto na bramboráky a rovnoměrně jej rozetřete ke stranám pánve. Smažte z obou stran.

Recept Bramboráky podle Romana Vaňka

Bramboráky s uzeným masem

Potřebné ingredience receptu

  • 750 g brambor
  • 200 ml horkého mléka
  • 100 g hladké pšeničné mouky
  • 1 vejce
  • 4 ks rozetřeného česneku
  • 1 PL drhnuté majoránky
  • 100 g uzeného masa nakrájeného na kostky
  • 2 ks jarní cibulky nakrájené na kolečka
  • sůl
  • sádlo na smažení

Postup přípravy receptu

Pokud vás omrzely bramboráky obyčejné, zkuste bramboráky s uzeným masem, které bývají prostě fantastické. Bramboráky s uzeným masem ale nejsou žádný výkřik moderních stravovacích trendů. Naopak – takhle voní a chutnají staré časy, kdy bramboráky s uzeným masem nikoho nepohoršovaly. Jen si to představte, vypečený bůček nebo slanina ke křupavé bramborové placce, k tomu trocha kysaného zelí a sklenice dobrého vychlazeného piva. Bramboráky s uzeným masem musíte umět! Jenom tak totiž bude váš život ucelený, uzavřený a naplněný. Ne, děláme si legraci, ale bramboráky s uzeným masem jsou prostě pochoutka, která svým neodolatelným způsobem potěší kdykoliv a kohokoliv. Tento recept na bramboráky s uzeným masem patří mezi ty základní a jednoduché.

--Na jemném struhadle nastrouhejte do větší mísy oškrábané brambory a potom z nich vymačkejte přebytečnou vodu.

--Nastrouhané brambory zalijte horkým mlékem a přidejte ostatní suroviny. Sádlo však ne.

--To rozehřejte ve větší pánvi a přiměřené množství těsta na bramboráky smažte z obou stran dozlatova.

--Podávejte s kysaným zelím nebo zelným salátem a sklenicí vychlazeného piva.

Recept Bramboráky s uzeným masem

Bramborák

Potřebné ingredience receptu

  • 1 kg brambor
  • 2 vejce
  • 4 PL hladké pšeničné mouky
  • 4 stroužky utřeného česneku
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 3 hrsti drhnuté majoráky
  • sádlo nebo olej na smažení

Postup přípravy receptu

Bramboráky jsou zázrak. Téměř z ničeho uděláte super pochoutku. Bramboráky a jejich recepty kolují mezi lidmi a vybrušuje se ideální varianta. Bramboráky ale nemají vítěze, každý je svým způsobem dobrý. Tento recept na bramborák patří mezi základní, takže jím nikoho neurazíte. A můžete si jej upravit podle svého, bramboráky totiž snesou hodně. Hodně ale i dají, a za málo. Proto v tý naší české kotlině bramboráky tolik milujeme. Je to jednoduché, levné a rychlé jídlo. Jediné, co recept na bramborák potřebuje, je trochu síly a vytrvalosti na škrábání brambor.
Zkrátka a dobře – na chalupě v létě, doma v obýváku v zimě a také kdykoliv během roku se hodí udělat bramboráky, nasytit a pochutnat.

--Nejprve brambory oloupejte, osušte a nastrouhejte. Ve velké míse je nechte vykapat nebo vymačkejte vodu z nich.

--Ve stejné míse brambory smíchejte s vejcem, moukou, česnekem, solí, pepřem a drcenou majoránkou. Vypracujte na těsto.

--Na pánvi na středním plameni rozpusťte sádlo v dostatečném množství, bramboráky by v něm měly napůl plavat.

--Bramboráky smažte z obou stran. Ten první bramborák si udělejte na zkoušku. Bramboráky skvěle chutnají teplé i studené.

Recept Bramborák

Cuketový bramborák pečený v troubě

Potřebné ingredience receptu

  • těsto 500 g cuketa
  • 4 ks vejce
  • 6 lžic hladká mouka
  • 2 lžičky majoránka
  • 0,5 lžičky mletý pepř
  • 500 g brambory
  • 7 stroužků česnek
  • podle chuti sůl

Postup přípravy receptu

Oloupeme si cuketu a vydloubeme z ní její střed s peckami a nastrouháme ji do mísy, stejně tak jako oloupané a omyté brambory. Přebytečnou šťávu z nich vymačkáme a vylijeme. Přidáme oloupaný, prolisovaný česnek a zbytek ingrediencí.

Vypracujeme těsto, které podle chuti dosolíme. Jestli máte rádi bramborák s uzeným, tak si přidejte asi tak 250 g nadrobno nakrájeného uzeného. Tuto hmotu pak vylijeme na plech vyložený pečícím papírem. Vkládáme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme po dobu asi tak 25 minut.

Po vyjmutí z trouby bramborák nakrájíme a můžeme podávat.

Takto udělaný bramborák je výborný a zdravý, neboť není vůbec nasáklý tukem.

Recept Cuketový bramborák pečený v troubě

Bramboráky

Potřebné ingredience receptu

  • 1 kg brambory
  • 2 ks vejce
  • 120 g hladká mouka
  • 5 lžic mléka
  • 2 - 3 stroužků česneku
  • mletý černý pepř
  • majoránka
  • sůl
  • 150 g oleje

Postup přípravy receptu

Tradiční česká, křupavá pochoutka, která se jinak nazývá cmunda.

Syrové brambory oškrábeme, omyjeme a nastrouháme, vodu částečně slijeme. Ochutíme solí a pepřem, přidáme vejce, majoránku, podle potřeby mouku a mléko, aby těsto nebylo tuhé.

Do tuku rozpáleného na pánvi klademe naběračkou bramborovou směs, kterou rozetřeme na placky a osmažíme po obou stranách dozlatova.

Bramboráky podáváme teplé nebo studené, záleží jen na vás.

Recept Bramboráky



Bramboráky v dřívějších dobách nesly název cmunda, který se ještě dnes někde používá. Přežívá rovněž krajové názvosloví – hňup, kostrbáč, vošouch nebo toč.
Recept na bramborák obsahuje tyto základní ingredience – brambory, mouku, vejce, česnek, sůl a majoránku. Smaží se na pořádné vrstvě sádla, a tak je jasné, že nejde o nejzdravější jídlo. Pokud nechcete bramboráky nasáklé tukem, přidejte do nich trochu olivového oleje a připravte je v troubě. A nakonec cuketové bramboráky představují asi nejzdravější variantu (cuketa, brambory, vločky).

Speciální selekce receptů od našich kuchařů, s našimi výběry uvaříte top recept dle vaší chuti.