Receptuj.cz

Recepty Luštěniny

Luštěniny jsou nenápadná a podceňovaná surovina, přitom jejich celosvětová obliba dostatečně svědčí o jejich nezpochybnitelné hodnotě. Mezi luštěniny neboli luskoviny se počítají hrách, fazole, čočka, cizrna, sója či lupina (vlčí bob).
Luštěniny jsou skvělým dodavatelem bílkovin, jichž obsahují opravdu mnoho, což je jeden z hlavních důvodů, proč luštěniny zařazovali do svého jídelníčku i naši dávní předkové. Uvádí se, že luštěniny mají až 20 g bílkovin na 100 g suchých semen. Rovněž v nich najdete značné množství vitaminů skupiny B. Naopak v luštěninách nejsou skoro žádné tuky, až na sóju a podzemnici olejnou. Výhoda je, že tyto tuky mají dobré složení. Luštěniny mají také nízký glykemický index, a tak nás spolehlivě zasytí. Luštěniny v nás prostě zůstávají déle, protože se déle tráví, a tělo tak má více času absorbovat užitečné látky. A pro celiaky je tu také jedna dobrá zpráva – luštěniny neobsahují lepek. Recept na luštěniny zastupuje širokou paletu pokrmů, takže se s nimi v kuchyni rozhodně nenudíte.

Kovbojské fazole

Potřebné ingredience receptu

  • 1 ks cibule
  • 100 g anglické slaniny
  • 2 ks pikantní klobásy
  • 1 plechovka červených fazolí
  • 1 plechovka chilli fazolí
  • 2-3 lžíce pikantního kečupu
  • 1 ks bílé papriky
  • 1 ks červené kapie
  • podle chuti sůl, pepř, česnek
  • podle potřeby olej

Postup přípravy receptu

Kovbojské fazole a jejich recept asi netřeba příliš představovat. Kovbojské fazole totiž v různých obměnách kolují českou společností, která si z tohoto jídla udělala nepřesnou připomínku nám tolik vzdáleného divokého západu. Kovbojské fazole mohou mít různé odstíny chuti, ale jedno zůstává stejné – jde o jídlo syté a nezřídka ostré. Ostřidla samozřejmě použijte jak je libo. Kovbojské fazole a jejich recept se také vyznačuje svojí jednoduchostí a rychlostí přípravy. Recept na kovbojské fazole, který je níže, opravdu uděláte během pár minut s pár ingrediencemi. Kovbojské fazole tak plní úlohu toho jídla, po kterém sáhnete, když nemáte dostatek času nebo síly vařit něco složitějšího. Kovbojské fazole se také výborně hodí jako jídlo na dovolenou, neb na vás potom s trochou fantazie padne něco té kovbojské romantiky.
Kovbojské fazole prostě představují volbu plnohodnotného jídla, které toho moc nevyžaduje.

--Nejprve na oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli. Potom přidejte klobásu a opečte ji a nakonec orestujte nakrájené papriky.

--Potom do pánve dejte chilli fazole a propláchnuté červené fazole. Pořádně promíchejte a nechte prohřát.

--Dochuťte kořením a kečupem. Podávejte s chlebem.

Recept Kovbojské fazole

Fazolová polévka

Potřebné ingredience receptu

  • 300 g bílých fazolí
  • 1 lžíce vepřového sádla
  • 1 ks cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžíce sladké (nebo pálivé) papriky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1,2 l slepičího (nebo kuřecího) vývaru
  • 2 ks bobkového listu
  • sůl, pepř
  • petrželka
  • chléb na podávání

Postup přípravy receptu

Fazolová polévka se začíná vařit už včera. Pokud jste den předem nenamočili fazole, ani se do věci, jako je recept na fazolovou polévku nepouštějte. Fazolová polévka má překvapivě v základu fazole, takže pokud nejsou tip top, nebude dobrá ani polévka, jakkoliv ochucená. Fazolová polévka představuje syté a hřejivé jídlo, které oceníte hlavně ve studených dnech. Fazolová polévka také obsahuje spoustu vitaminů, hlavně těch ze skupiny B, a hromadu vlákniny. Polévku můžete vylepšit nějakou pikantní klobáskou, nebo do ní pro větší sytost dejte brambory. Přidejte je hned po zalití vývarem. Jedině tak se stihnou uvařit doměkka.
Fazolová polévka a její recept k mání o kousek níže.

--Propláchnuté fazole namočte přes noc do vody. Druhý den fazole trochu osolte a uvařte je doměkka. Průběžně kontrolujte, protože například starší fazole se vaří déle. Poté slijte a dejte stranou.

--Teď se vrhněte na chuťový základ. Nejprve orestujte nadrobno nakrájenou cibulku, potom přidejte nadrobno nakrájený česnek, chvíli restujte a přilijte protlak, chvíli restujte. Zaprašte moukou a vytvořte jíšku. Tu za stálého míchání restujte tak 1 minutu.

--Přisypte papriku a přidejte bobkové listy. Zalijte studeným vývarem.

--Když začne fazolová polévka vřít, snižte teplotu a přidejte měkké a uvařené fazole. Osolte, opepřete a nezakryté na středním plameni vařte asi 20 minut. Ozdobte petrželkou a podávejte s chlebem.

Recept Fazolová polévka

Cizrnová pomazánka (hummus)

Potřebné ingredience receptu

  • 150 g suché cizrny
  • 1 dcl studeného vývaru z cizrny
  • 4 stroužky česneku
  • 0,5 dcl olivového oleje
  • 1 citron
  • sůl
  • římský kmín drcený
  • 100 g sezamové pasty tahini

Postup přípravy receptu

Někdy cizrnová pomazánka, někdy hummus, ale vždy jde o jedno a to samé jídlo. Cizrna je naprosto báječná potravina. Patří mezi nejkvalitnější luštěniny, a tak překvapí, že byla dlouhou dobu zcela přehlížená. Cukry, bílkoviny a vláknina, ale taky vápník, železo a vitamin B15 – to je matérie, kterou vaše tělo z cizrny dostane. Cizrnová pomazánka neboli hummus se může připravovat ve větším množství, protože v ledničce pár dní vydrží. Cizrna a jejich recepty jsou rovněž velmi početné, a tak je opravdu z čeho vybírat. Pasta tahini (sezamová pasta) se v kombinaci s římským kmínem spolehlivě mění na neodolatelnou kombinaci. Pastu tahini dostanete v každém větším supermarketu nebo v obchodech se zdravou výživou. Recepty z cizrny jsou dneska prostě v módě. My vám přinášíme recept na cizrnovou pomazánku, ke které si můžete upéct třeba olivový chleba, nebo si ji dejte, s čímkoliv budete chtít.

--Nejprve cizrnu pořádně propláchněte a nechte ji přes noc namočenou. V témže hrnci ji druhý den vařte cca 1 hodinu. Vodu nezapomeňte mírně osolit. Cizrna musí být úplně měkká. Potom ji zceďte a nechte vychladnout. Vodu nevylévejte.

--Měkkou a uvařenou cizrnu rozmixujte spolu s česnekem, citronem, vyhlazeným vývarem, římským kmínem a solí na jemnou pastu.

--Teprve teď přidejte sezamovou pastu tahini. Hummus se krásně spojí a dochutí.

--Cizrnovou pomazánku podávejte v misce, ať si každý může svoji porci nabrat sám. Třeba na chleba zakápnutý olivovým olejem.

Recept Cizrnová pomazánka (hummus)

Hrachová polévka

Potřebné ingredience receptu

  • 500 g propláchnutého půleného a loupaného sušeného žlutého nebo zeleného hrachu (můžete i nemusíte ho přes noc máčet ve vodě)
  • sůl
  • majoránka
  • česnek
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 litr vychladlého masového nebo zeleninového vývaru
  • 100 g anglické slaniny
  • 100 ml smetany ke šlehání (33 % tuku)

Postup přípravy receptu

Hrachová polévka se servíruje především o Vánocích. Tam, kde nemají rádi rybí polévku, se podává polévka hrachová. Jde o vydatné a zdravé jídlo, které ale můžete bez bázně a hany konzumovat po celý rok. Pověst hrachové polévky značně utrpěla tím, jak se s ní blahé paměti zacházelo ve školních jídelnách, což je ale velmi nespravedlivé. Při správném postupu přípravy však může být hrachová polévka naprostou lahůdkou. V krémové variantě hrachová polévka naopak oplývá elegancí a stylem.
Recept na hrachovou polévku je založený na suchém hrachu, nikoliv na zeleném hrášku, ze kterého se vaří hrášková polévka. Kupujte raději suchý hrách půlený a loupaný. Půlený proto, že jej nemusíte předem namáčet, a loupaný proto, že se potom nemusíte mordovat s vybíráním hrachových slupek. A také platí, že pokud budete chtít hrachovou polévku jemnou a krémovou, je potřeba ji prolisovat nebo důkladně rozmixovat. Když vám na vzhledu tolik nezáleží, lze hrachovou polévku pouze rozmačkat šťouchadlem na brambory.
Hrachová polévka se podává s krutonky a kousky opečené slaniny.

--Suchý hrách nejprve pořádně propláchněte, nejlépe pod tekoucí vodou. Ve velkém hrnci jej potom vařte, dokud nebude měkký. Zabere to cca hodinu. Na konci vaření přidejte trochu soli.

--Ve druhém hrnci na rozehřátém másle osmažte mouku. Jíšku potom zalijte vývarem, který by měl být vychlazený, a znovu nechte pomalu vařit.

--Měkký hrách polistujte přes jemné síto do vývaru a ještě nechte chvíli povařit.

--Na rozpálené pánvi opečte slaninu a přidejte ji na konci vaření do polévky. Podle svých zvyků hrachovou polévku dochuťte a přidejte trochu smetany.

Recept Hrachová polévka

Čočková polévka s majoránkou

Potřebné ingredience receptu

  • 1,4 l vody (7 skleniček)
  • 3 polévkové lžíce mouky - hladké
  • 1 kuchyňskou cibuli
  • 3 polévkové lžíce oleje - např. řepkový
  • 1 mistička čočky
  • trochu mletého pepře
  • 4 prolisované stroužky kvalitního česneku
  • 1 kávová lžička sušené majoránky
  • 1 kostka bůjónu
  • 3 nožičky kuřecího párku
  • špetka soli

Postup přípravy receptu

Čočka je velmi zdravá luštěnina. Měli bychom si ji dopřát co nejčastěji. Můžeme ji připravit na různé způsoby . Třeba jako polévku.
Připravíme si jíšku z kuchyňské cibule, oleje a hladké mouky. Vsypeme přebranou, opranou a scezenou čočku, přidáme kostku z bujónu a spolu s vodou vaříme. Já občas přidám i 1-2 mrkve. Má to zase trochu jinou chuť. V případě potřeby dolijeme další vodu.
Po uvaření je možné čočku rozmixovat nebo nechat tak jak je. To záleží co máte raději. A na řadu přijde dochucení oblíbenou sušenou majoránkou a prolisovaným česnekem.
Ochutnáme a popř. osolíme a opepříme.
Kdo má rád, přidá si do polévky na kolečka nakrájený, lehce osmahnutý kuřecí párek. Na stole nesmí chybět pečivo. Dobrou chuť.

Recept Čočková polévka s majoránkou

Čočkový salát

Potřebné ingredience receptu

  • olej
  • sůl
  • 2 vejce
  • na ozdobu čerstvá pažitka
  • 3 kuličky nového koření
  • 5 kuliček celého černého pepře
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks bobkového listu
  • 1 cibule
  • 2 hrnky čočky
  • na zálivku
  • 1 lžíce pikantní horčice
  • ocet
  • sůl
  • 3 lžíce oleje
  • mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

Začneme propláchnutím čočky, kterou pak namočíme. Oloupeme mrkev na kolečka ji nakrájíme. Smícháme s čočkou, celým pepřem novým kořením a bobkovým listem. Dáme vařit. Když je čočka měkká vyjmeme koření a necháváme chvilku okapat. Oloupeme si a najemno nakrájíme cibuli, kterou přidáme do čočky s mrkví.

Poté si připravíme zálivku z oleje, octa, hořčice, mletého pepře a soli. Smícháme s čočkou a dáme do lednice odležet.

V misce si rozšleháme vejce, osolíme a na pánvi si z něj uděláme omeletu. Tu pak rozkrájíme a pokládáme na salát. Zdobíme nasekanou pažitkou

Recept Čočkový salát

Čočka s uzeninou a vejcem

Potřebné ingredience receptu

  • 1 kg čočka
  • 2 lžíce vepřové sádlo
  • 2 ks cibule
  • 1 kostka zeleninový bujon
  • 4 - 5 stroužků česnek
  • podle chuti ocet
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • podle potřeby hladká mouka
  • příloha 6 ks sterilované okurky
  • 200 g uzenina
  • 4 ks vejce natvrdo

Postup přípravy receptu

Čočku propereme ve studené vodě a v té dáme uvařit do měkka.

Najemno nakrájenou cibulku osmažíme na sádle dozlatova. Zaprášíme trochou mouky, promícháme. Takto přidáváme ke skoro hotové čočce. Asi tak 10minut povaříme.

Do toho pak zamícháme prolisovaný česnek, ve vodě rozpuštěný bujon, ocet, osolíme a opepříme. Necháme chvilku povařit.

Podáváme s na cibulce osmaženou uzeninou, volským okem a okurkou.

Recept Čočka s uzeninou a vejcem

Čočka nakyselo

Potřebné ingredience receptu

  • 1/4 l kysaná smetana
  • 2 ks cibule
  • 1/2 lžíce hladká mouka
  • 2 lístky bobkový list
  • 40 dkg čočka
  • na ozdobu cibule
  • podle chuti čerstvé bylinky
  • podle potřeby ocet
  • dle chuti sůl

Postup přípravy receptu

Čočka nakyselo s uzeninou, posypaná osmahnutou cibulkou.

Čočku přebereme, propereme a na 1 hodinu namočíme ve studené vodě.
Oloupeme 2 cibule a přidáme s bobkovým listem do hrnce s čočkou. Uvaříme.
Vyndáme bobkový list a cibuli. Slejeme vývar na polovinu.

V kysané smetaně rozmícháme mouku, promícháme s čočkou a povaříme.
Osolíme, přidáme ocet nebo citron podle chuti. Hodí se i nadrobno nakrájené bylinky-bazalka, libeček, petrželku nebo kopr.
Podáváme s chlebem, opečenou uzeninou a osmahnutou cibulkou.

Recept Čočka nakyselo



Luštěniny jsou v syrovém stavu nepoživatelné. Musejí se důkladně připravit, čímž se také zbaví některých toxických látek. Nejběžnějším postupem je máčení luštěnin přes noc a poté jejich vaření doměkka. Stejného efektu dosáhneme také klíčením.
Luštěniny se výborně hodí jako jídlo, které můžete jíst kdykoliv během dne. Recept na luštěniny uplatníte ráno jako vydatnou snídani, samozřejmě i jako oběd a také jako vydatnou večeři, za kterou by se nestyděl ani Buffalo Bill. Pokud byste chtěli napojit blahodárnými živinami z luštěnin děti, hrášková polévka nebo jenom hrášek samotný syrový jim bude určitě chutnat. Tak vzhůru do toho a dobrou chuť.

Speciální selekce receptů od našich kuchařů, s našimi výběry uvaříte top recept dle vaší chuti.