Recepty Zapečené brambory a těstoviny
Recept na zapečené brambory nebo těstoviny má nekonečně mnoho podob. I to je jeden z důvodů jejich nemírné popularity napříč celou populací. Varianty s bramborami tohoto jídla jsou například takovéto – zapečené brambory s mletým masem, pro vegetariány tu jsou zapečené brambory se smetanou, ale i zapečená brokolice s bramborem. Nechat zapéct neboli gratinovat těstoviny představuje druhý nejlepší nápad. Na stůl pak můžete servírovat zapečené těstoviny s uzeným masem, v bezmasém módu pak zapečené těstoviny se sýrem a tak podobně. Do této široké a oblíbené kategorie se vejdou rovněž šunkofleky, jejichž recept na našich stránkách můžete také najít.
Francouzské brambory
Potřebné ingredience receptu
- 1 kg brambor
- 400 ml smetany ke šlehání
- 500 g sýra (ementál, kořeněný)
- 1 vejce
- muškátový oříšek
- pepř
- máslo na vymazání
- 2 stroužky česneku
- pažitka
Postup přípravy receptu
Recept na francouzské brambory vyžaduje pouze několik málo ingrediencí a je tak přiměřeně jednoduchý. Základní surovinu brambory je potřeba uvařit ve slupce a ideální je varný typ A, méně vhodný je varný typ B. Další věci, které se rozhodnete na recept na francouzské brambory použít, by měla vést jenom vaše vášeň pro nejrůznější chutě. Většinou se do zapečených brambor přidává nějaká uzenina, nejčastěji v podobě uzeného masa. Recept na francouzské brambory se také neobejde bez vajec a vaječné zálivky, která vytváří tělo chuti. Někdo také do jídla přidává nastrouhaný sýr. Když se rozhodnete pro tuto variantu, tak sýr na francouzské brambory nastrouhejte až 10–15 minut před vyndáním trouby. Recept na francouzské brambory přinášíme v standardním provedení. Leckdy je samozřejmě žádoucí upravit si recept podle svých chuťových preferencí. Tak vzhůru do toho!
--Uvařené brambory zbavte slupky a nakrájejte na plátky. Dejte je do mísy se studenou vodou, aby brambory nezčernaly.
--Smetanu nalijte do mísy. Osolte a opepřete. Přidejte špetku muškátového oříšku a nastrouhaný sýr.
Slité a osušené brambory vsypte do mísy, kde je ochucená smetana se sýrem. Vyklepněte vejce a pořádně promíchejte.
--Zapékací mísu vymažte máslem a utřenými stroužky česneku a dejte do ní brambory se smetanou. Pečte na 140 stupňů Celsia cirka 45 minut. Na posledních 10 minut zvyšte teplotu na 200. Zdobit můžete nasekanou pažitkou.
Zapečené těstoviny se šunkou a brokolicí
Potřebné ingredience receptu
- 0,1 l polotučné mléko
- sůl
- oblíbené těstoviny
- 2 polévkové lžíce olej - řepkový
- 0,15 kg kvalitní šunka
- 1/2 kg brokolice
- 3 ks vajíčka
- bílý pepř - mletý
- 0,5 kávové lžičky sušené bazalky
- 1 polévková lžíce koření - na steaky
- olej - např. řepkový
- 0,15 kg kvalitní sýr - tvrdý
- 1 ks kuchyňská cibule
Postup přípravy receptu
Lehké jídlo se šunkou, brokolicí, kvalitním sýrem a oblíbenými těstovinami.
Zakoupený kvalitní sýr (postačí i eidam) si rozstrouháme. V mixéru si rozmixujeme cibuli. Na prkénku si rozkrájíme šunku. (nebo v mixéru)
Připravíme si dva hrnce s trochou soli a vodou.
V jednom si uvaříme těstoviny a v druhém brokolici.
Hotové těstoviny si nasypeme do mísy a zakápneme řepkovým olejem.
Do hrnečku si nalijeme polotučné mléko a vyklepneme vajíčka. Okořeníme pepřem. Metličkou promícháme.
Do pánve si nasypeme cibuli s trochou oleje. Osmahneme spolu se šunkou a přendáme do hrnce k brokolici. Přidáme sušenou bazalku. Podle chuti přisolíme. Přisypeme koření na steaky. Zamícháme.
Předehřejeme si troubu. Dno pekáče si vytřeme tukem. Dáme těstoviny a brokolici se šunkou. Promícháme a zalijeme rozšlehaným vajíčkem v mléce.
Dáme péci do trouby. Po deseti minutách navrch rozložíme sýr. Až se sýr rozpustí je jídlo hotovo.
Servírujeme jako lehký oběd. Dobrou chuť.
Zapečené kuře na smetaně
Potřebné ingredience receptu
- 1 ks kuře
- 10 ks brambory
- 1 - 2 kelímků trvanlivá smetana
- podle chuti 1 balíček koření na pečené kuře
- sůl
- podle potřeby 3 - 4 lžic olej
Postup přípravy receptu
Celé kuře si rozdělíme na menší části nebo použijeme již naporcované kusy stehen či prsou a obalíme je v koření. Oloupané brambory nakrájíme na kolečka.
Vylejeme pekáč olejem, na který pokládáme bramborová kolečka. Do nich pak vkládáme kuře tak, aby byly kousky co nejvíce utopené. Takto zaléváme smetanou, vkládáme do trouby na 220°C a pečeme po dobu 1,5-2hodiny, podle toho kdy je kuře hotové.
Velmi jednoduchá příprava, úžasná chuť.
Zapečené papriky s nivou
Potřebné ingredience receptu
- 4 ks bílá paprika
- 250 g niva
- čerstvé bylinky
Postup přípravy receptu
Snadný hlavní chod či předkrm.
Rozpůlíme papriky, vyčistíme a vyplníme nivou, kterou jsme si nahrubo nastrouhali.
Takto je vyskládáme na plech s pečícím papírem a vkládáme do trouby na 180°C. Pečeme do doby, než se niva rozpustí.
Takto udělané papriky můžeme dozdobit nějakými čerstvými nasekanými bylinkami podle chuti a podáváme s čerstvým pečivem.
Zapečené papriky s jáhlami
Potřebné ingredience receptu
- mletý černý pepř
- 4 ks paprika
- náplň 1 ks cibule
- 200 g jáhly
- 1 lžíce mandlové lupínky
- 150 g niva
- 1 stroužek česnek
- 500 ml zeleninový vývar
- podle chuti sůl
- petrželka
- podle potřeby olej
Postup přípravy receptu
Oloupeme si cibuli a nadrobno nakrájíme, oloupaný česnek utřeme, nakrájíme si sýr na kostičky, rozkrojíme papriky podélně a vyčistíme. Vařící vodou si spaříme jáhly.
Předehřejeme si troubu na 200°C.
První si připravíme náplň. Na pánvi si osmažíme cibulku do zlatova a do ní vmícháme suché jáhly, které chvilku opékáme.
Stáhneme teplotu a zaléváme zeleninovým vývarem. Dusíme po dobu asi tak 20minut do měkka. Jáhly vyndáme, necháme vychladnout a smícháme s česnekem, mandlemi, sýrem nakrájeným najemno a nasekanou petrželkou.
Osolíme, opepříme podle chuti.
Směsí pak plníme připravené papriky, pokládáme do keramického pekáče a pečeme v předehřáté troubě asi tak 20minut.
Podáváme s čerstvým pečivem.
Šunkofleky
Potřebné ingredience receptu
- 300 g uzené maso
- 400 g těstoviny fleky
- 5 ks vejce
- 4 kapky olej
- 100 ml mléko
- podle chuti mletý černý pepř
- sůl
Postup přípravy receptu
Recept na oblíbené české jídlo.
Uvaříme těstoviny v osolené vodě s několika kapkami oleje. Poté slijeme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Uvařené uzené maso nebo šunku nakrájíme na centimetrové kostičky.
Do zapékací misky dáme těstoviny, které promícháme s masem a dáme na 15 minut do předehřáté trouby. Pečeme na 220 °C.
Mezitím rozšleháme vejce s mlékem a přidáme sůl a pepř. Touto směsí zalijeme částečně zapečené šunkofleky. Teplotu snížíme na 180 °C a dopečeme.
Šunkofleky podáváme s kyselými okurkami, nebo okurkovým salátem.
Cílem zapékání čili gratinování je zapečení horní křupavé vrstvy, nejčastěji sýra. Ten se parádně rozteče a dodá jídlu další rozměr chuti. Zapékání se zpravidla děje rychle a při vysokých teplotách, teplo působí shora. Zapékání jistě není žádná věda, ale několik svých pravidel také má. Samotný proces zapékání nezapříčiní, že vám suroviny změknou, a tak maso musí být před zapékáním vždy udělané, těstoviny také, zelenina by měla být předvařená a tak podobně. Rozdíl mezi zapékáním a pečením tkví v použití pokličky. Při zapékání se rozhodně nepoužívá. Z toho vyplývá, že je potřeba při zapékání věnovat patřičnou pozornost horní vrstvě. Vrstvěte tak v tenkých vrstvách a my vám přejeme dobrou chuť!