Recepty Guláš
Recept na guláš patří do kuchyní celé střední a východní Evropy, protože se úspěšně rozšířil díky své univerzálnosti a vlastně i jednoduchosti. U nás v českých krajích je guláš oblíben zejména v podobách, jako jsou segedínský guláš, hovězí guláš, vepřový guláš, buřtguláš nebo třeba jako gulášová polévka. Recept na guláš je v podstatě dušenina z hovězího masa s štědrým množstvím cibule a papriky. Úplně původně to byla polévka maďarských kovbojů, či lépe pastevců krav, kteří si říkali gulášové. Recept na guláš tak vznikl jako velmi snadné a nenáročné jídlo. Cibule, která se nejprve osmahla na nějakém tuku, se dalo stejně jako masa. To se orestovalo, osolilo, zasypalo mletou paprikou a zalilo vodou. Nakonec se pomalu dusilo na ohni. Česnek a rajský protlak poznal recept na guláš až později.
Recept na segedínský guláš nebo recept na klasický hovězí guláš v tuzemsku příjemně zdomácněly a už se počítají mezi české recepty, ale svůj guláš mají i jiné evropské národy – Bulhaři, Rumuni, Slováci nebo samozřejmě Maďaři, ale i Rakušané mají svůj vídeňský guláš. Všechny se výborně hodí jako hlavní jídlo. Na recept na guláš lze do omáčky použít různé druhy masa. Může to být hovězí maso, vepřové maso nebo guláš houbový. A pamatujte, že recept na guláš je nejlepší na druhý den a třetí den, kdy se jeho chutě pěkně propojí a rozprostřou.