Recepty Smetanové omáčky
Jestliže přemýšlíte nad rychlým a vydatným obědem nebo večeří je smetanová omáčka a recept na ni výborným, elegantním řešením. V této sekci vám nabízíme výběr smetanových omáček, abyste je nemuseli hledat v ostatních kategoriích a abyste je měli vždycky po ruce. Smetanová omáčka se skvěle hodí hlavně k těstovinám, ale pochutnáte si na ní i s masem, rybou nebo knedlíkem. Smetanová omáčka je třeba velmi oblíbená s kuřecím masem, houbová omáčka na smetaně patří také k favoritům nejednoho strávníka a samozřejmě nesmrtelné gnocchi se smetanovo-žampionovou omáčkou. Do kategorie smetanové omáčky lze zařadit i legendární svíčkovou omáčku nebo klasickou bešamelovou omáčku.
Francouzské brambory
Potřebné ingredience receptu
- 1 kg brambor
- 400 ml smetany ke šlehání
- 500 g sýra (ementál, kořeněný)
- 1 vejce
- muškátový oříšek
- pepř
- máslo na vymazání
- 2 stroužky česneku
- pažitka
Postup přípravy receptu
Recept na francouzské brambory vyžaduje pouze několik málo ingrediencí a je tak přiměřeně jednoduchý. Základní surovinu brambory je potřeba uvařit ve slupce a ideální je varný typ A, méně vhodný je varný typ B. Další věci, které se rozhodnete na recept na francouzské brambory použít, by měla vést jenom vaše vášeň pro nejrůznější chutě. Většinou se do zapečených brambor přidává nějaká uzenina, nejčastěji v podobě uzeného masa. Recept na francouzské brambory se také neobejde bez vajec a vaječné zálivky, která vytváří tělo chuti. Někdo také do jídla přidává nastrouhaný sýr. Když se rozhodnete pro tuto variantu, tak sýr na francouzské brambory nastrouhejte až 10–15 minut před vyndáním trouby. Recept na francouzské brambory přinášíme v standardním provedení. Leckdy je samozřejmě žádoucí upravit si recept podle svých chuťových preferencí. Tak vzhůru do toho!
--Uvařené brambory zbavte slupky a nakrájejte na plátky. Dejte je do mísy se studenou vodou, aby brambory nezčernaly.
--Smetanu nalijte do mísy. Osolte a opepřete. Přidejte špetku muškátového oříšku a nastrouhaný sýr.
Slité a osušené brambory vsypte do mísy, kde je ochucená smetana se sýrem. Vyklepněte vejce a pořádně promíchejte.
--Zapékací mísu vymažte máslem a utřenými stroužky česneku a dejte do ní brambory se smetanou. Pečte na 140 stupňů Celsia cirka 45 minut. Na posledních 10 minut zvyšte teplotu na 200. Zdobit můžete nasekanou pažitkou.
Jemná kedlubnová omáčka
Potřebné ingredience receptu
- mouka - hladká
- 1 kávová lžička ocet
- sůl
- cukr - krupice
- 2 ks mladé kedlubny
- 1 kávová lžička omáčka - worchestrová
- 1 ks smetana 12 %
Postup přípravy receptu
Zajímavým zpestřením jídelníčku je jemná kedlubnová omáčka.
K tomu vhodnou přílohu např. (brambory, těstoviny, knedlík) a uvařené vejce (na tvrdo, volské oko ) a oběd nebo večeře je na stole.
Mladé kedlubny si důkladně oloupeme.
Na struhadle nahrubo nastrouháme a přendáme do kastrolu.
Přidáme špetku soli. Zalijeme lehce vodou.
Vaříme. Ochutnáme a vyzkoušíme tvrdost kedluben.
Do misky si nasypeme hladkou mouku a metličkou vyšleháme s trochou smetany.
Přelijeme do kastrolu a chvilku vaříme. Zalijeme smetanou a dáme worchestrovou omáčku.
Osladíme a osolíme. Okyselíme maličko octem a omáčka je hotová.
Základní houbová omáčka
Potřebné ingredience receptu
- 2 ks kuchyňská cibule
- 1 ks bujón
- 400 g houby
- petrželka
- řepkový olej
- 5 polévkových lžic mouka - hladká
- 200 ml smetana - na vaření
Postup přípravy receptu
Základní houbovou omáčku zvládne i začátečník.
Houby důkladně zbavíme nečistot a rozkrájíme.
Na prkénku si nakrájíme omytou petrželku. Tu odložíme na závěr.
Cibuli sundáme slupku a v ručním mixéru ji nahrubo rozsekáme.
Do hrnce si kápneme olej a orestujeme cibuli.
Nandáme houby. Přilijeme přiměřeně vody a vložíme bujón. Vaříme.
Ke konci vaření omáčku zjemníme smetanou. Zahustíme hladkou moukou. Promícháme a vaříme.
Nasypeme petrželku. Dodá jídlu šmrnc.
Ochutnáme a podle sebe osolíme.
Dobrá znojemská omáčka
Potřebné ingredience receptu
- 6 ks okurka -sterilovaná
- pepř
- 2 ks párek nebo salám
- olej - např. řepkový
- 600 g kvalitní maso - hovězí
- 2 ks vajíčka uvařená na tvrdo
- 1 ks větší kuchyňská cibule
- 2 polévkové lžíce plnotučná hořčice
- sůl
Postup přípravy receptu
Co uvařit na víkend? Co třeba osvědčenou znojemskou omáčku?
Seženeme si kvalitní hovězí maso a na prkénku ho rozkrájíme na menší kousky. V sekáčku rozsekáme cibuli a dáme spolu s kapkou oleje do hrnce.
Až bude cibulka akorát, přidáme hovězí maso a koření. Chuť dodáme trochou hořčice. Přilijeme vodu. Vaříme.
Než se nám maso uvaří, rozkrájíme si tyto suroviny (uvařená vejce na tvrdo, párek nebo salám, okurky) a odložíme stranou.
Omáčku v hrnci zahustíme. Já používám nejraději chléb.
Před koncem přidáme pokrájené ingredience co jsme si daly stranou. Dochutíme znovu hořčicí. Pokračujeme ve vaření.
Servírujeme a jako přílohu volíme rýži nebo knedlík.
Silvestrovská křenová omáčka
Potřebné ingredience receptu
- Polovina kostky másla
- 1 lžíce jemně posekané kuchyňské cibule
- 1 smetana ke šlehání 33% nebo 1 zakysaná smetana
- 500 ml hovězího vývaru nebo bujón z kostky
- 250 ml polotučného mléka
- 2-3 lžíce polohrubé mouky
- špetka mletého pepře
- špetka cukru
- špetka soli
- 180 g jemně nastrouhaného křenu (kdo má rád může přidat)
- 1 lžička citronové šťávy - podle chuti
Postup přípravy receptu
Blíží se Silvestr a Nový rok. Přemýšlíme jaké občerstvení připravit. Něco pikantního, ostrého,rychlého co můžeme servírovat teplé i studené. Dobrou volbou může být silvestrovská, křenová omáčka. Kdo by na ní neměl chuť?
Také se vám sbíhají sliny. Tak honem ať je hotovo.
Připravíme si velký hrnec s vysokým dnem.
Necháme rozpustit máslo, přidáme jemně posekanou kuchyňskou cibuli a zaprášíme polohrubou moukou.
Přidáme mléko, zalijeme studeným hovězím vývarem (nebo bujón s vodou)a důkladně provaříme. Zhruba 20 - 30 minut. Potom odstavíme z plotny.
Zjemníme smetanou ke šlehání nebo zakysanou smetanou. A nakonec to nejdůležitější jemně nastrouhaný křen.
Dochutíme solí, cukrem a špetkou mletého pepře.
Babička přidávala do omáček ještě lžičku citronové šťávy. Tak ať vám chutná!
Dejte si k tomu šunku, uzené maso nebo vařené vejce. A jako přílohu houskový knedlík nebo pečivo. Nezapomeňte, že můžete podávat v omáčníku.
Dobrou chuť!
Žampionová omáčka se zakysanou smetanou
Potřebné ingredience receptu
- 500 g žampiony
- 1 ks větší cibule
- 1/2 lžičky mletý pepř
- 1 kelímek zakysaná smetana (200 g)
- sůl
- 1 lžíce drcený kmín
- mléko
- 3 lžíce olej
- 1 - 2 lžic citronová šťáva
- těstíčko 200 ml mléko
- 1 lžíce hladká mouka
Postup přípravy receptu
Oloupeme si cibuli a najemno nakrájíme. Oloupané žampióny nakrájíme na plátky.
Do hrnce s rozehřátým olejem vsypeme cibuli a osmažíme dozlatova. K tomu pak přidáme žampióny, posypeme kmínem, zakapeme citrónovou šťávou a osolíme, opepříme. Takto promícháme a necháme pod pokličkou asi tak 20minut podusit. Podle potřeby pak podléváme mlékem, aby se žampióny nepřipalovaly.
Po 20minutách přidáme zakysanou smetanu, kterou v omáčce důkladně rozmícháme a opět přivádíme k varu. Stranou si rozmícháme mouku s mlékem a pak vléváme do omáčky. Takto děláme ještě asi 10minut. Podle potřeby dosolíme, opepříme.
Omáčku podáváme nejlépe k jídlům s houskovým knedlíkem.
Panenka se smetanovo-bylinkovou omáčkou
Potřebné ingredience receptu
- 150 dkg vepřová panenka
- 1 ks rajče
- 1 lžíce olivový olej
- 1 špetka sušená bazalka
- omáčka 1 lžíce bazalkové pesto
- 3 dl smetana ke šlehání
- podle chuti steakové koření
- mletý barevný pepř
- sůl
Postup přípravy receptu
Recept na jednu porci vepřové panenky ve smetanové omáčce s bazalkou a rajčaty.
Omyjeme si rajče, na kolečka jej nakrájíme a posypeme bazalkovým kořením. Opět na kolečka si nakrájíme vepřovou panenku, zlehka je naklepeme, osolíme, opepříme a okořeníme steakovým kořením.
Rozpálíme si olej v pánvi á vkládáme plátky z panenky. Tu z obou stran orestujeme a do výpeku pak vkládáme nakrájená rajčata. Taktéž je zlehka orestujeme a vyndáme. Do pánve pak nalijeme smetanu a přidáme pesto. Chvíli omáčku povaříme a solí dochutíme.
Servírujeme tak, že na plátky panenky pokládáme rajčata a takto prokládáme. Poté přelijeme smetanovou omáčkou. Můžeme podávat s opékanými bramborami nebo rýží.
Základní smetanová omáčka
Potřebné ingredience receptu
- mletý bílý pepř
- 250 ml mléko
- 30 g hladká mouka
- 30 g máslo
- muškátový oříšek
- 50 ml smetana
- sůl
Postup přípravy receptu
Rozehřejeme si máslo, které zasypeme moukou a postupně vmícháváme studené mléko. Přibližně 10minut vaříme, pak odstavujeme.
Když máme odstaveno, tak postupně vmícháme smetanu a dochucujeme pepřem, solí a muškátovým oříškem.
Takto můžeme ihned podávat. Omáčka je vhodná v podstatě ke všem druhům jídel, jako jsou masová zeleninová či zapékaná.
Toto je základní bešamelová omáčka, která je vhodná na jakékoliv úpravy a dochucení.
Koprová omáčka s hovězím
Potřebné ingredience receptu
- 1 ks cibule
- 750 g hovězí maso
- 4 kuličky celé nové koření
- 6 dl mléko
- 1 svazeček čerstvý kopr
- 1 ks smetana ke šlehání
- 3 lžíce ocet
- 8 kuliček celý černý pepř
- 4 lžíce hladká mouka
- podle chuti cukr
- sůl
Postup přípravy receptu
Začneme tím, že si uvaříme hovězí. Ponoříme jej do vody v hrnci, nejlépe papiňáku , tak do třetiny ponořené. Přidáme cibuli a nové koření. Když máme hotovo, tak použijeme vývar z masa na omáčku.
Vývar z hrnce přecedíme, smícháme s vlažným mlékem a smetanou. Mícháme dokud se nezačne vařit. K tomu pak přidáme najemno nasekaný kopr. Takto ještě chvíli povaříme a dochutíme cukrem.
V menší nádobě si rozmícháme 4lžíce mouky s deci mléka. To pak zamícháme do omáčky. Přidáme si podle toho, jak moc ji chceme hustou. Poté ještě chvíli povaříme a když máme hotovo, tak jen dochutíme cukrem, octem a solí.
Podáváme s houskovým knedlíkem a můžeme přidat i vejce uvařené natvrdo.
Smetanovo-houbová omáčka
Potřebné ingredience receptu
- 150 g žampiony (čerstvé houby)
- 1 ks cibule
- 2 - 3 lžiček máslo
- 100 g anglická slanina
- 250 ml smetana
- 2 ks smetanový sýr
- podle chuti mletý černý pepř
- bazalka
- sůl
Postup přípravy receptu
Podle ročního období použijeme nejlépe čerstvé, popřípadě sušené houby nebo naložené žampiony.
Na kostičky si nakrájíme slaninu. Oloupeme a nadrobno nakájíme cibuli. Na pánvi si rozpálíme olej a na něm osmahneme cibulku. K tomu přidáme slaninu a společně smažíme. Pak přidáváme houby, které chvilku smažíme a k tomu pak přiléváme smetanu a vkládáme tavený sýr. Když se nám sýr rozpustí, osolíme, opepříme a dochucujeme kmínem a bazalkou.
Omáčka je výborná s těstovinami, ale i s jinými přílohami.
Smetanová omáčka zastupuje pokrmy, které jsou bohaté na tuky, takže lidé bojující se svojí váhou by měli být trochu obezřetní. Smetanová omáčka a její recept je také poměrně těžké jídlo, kombinace mouky a smetany zapříčiňuje dlouhého trávení. Nicméně smetanová omáčka obsahuje i sacharidy a bílkoviny a skvěle zasytí. A v zimě i zahřeje. Navíc je smetanová omáčka jednoduché, rychlé a levné jídlo.