Recepty Bramborová polévka
Bramborová polévka je klasický český recept od našich babiček. Ingredience bramboračky, jak se hovorově bramborová polévka nazývá, jsou velmi obyčejné a v podstatě je najdete v každé spižírně. Základem bramboračky jsou, jak se dá čekat brambory. Další ingredience jsou v podstatě v každé variaci bramborové polévky mrkev, petržel, celer a mouka. Bramboračku si můžeme doladit vajíčkem nebo houbami dle vlastního výběru. Tak jak je každému po chuti.
Bramboračka
Potřebné ingredience receptu
- 2 polévková lžíce olej
- 1 kávová lžička česnek - granulovaný
- petrželka
- sůl
- 1 ks menší kuchyňská cibule
- 2 kávová lžička majoránka
- 1 ks petržel
- 2 ks mrkev
- 3 ks brambory
- 1 ks celer
- 2 polévková lžíce houby (můžete čerstvé nebo sušené)
- 2 polévková lžíce mouka - hladká
Postup přípravy receptu
Bramboračka to je polévka, která zahřeje.
Nejprve si dáme namočit houby.
Připravíme si zeleninu, omyjeme a zbavíme slupek. Na prkénku rozkrájíme na malé kousky.
Vezmeme mixér a oloupanou cibuli rozmixujeme.
Uděláme si základ do polévky.
Do hrnce si nasypeme cibuli a přikápneme trochu oleje. Osmahneme. Nandáme dvě lžíce mouky.
Potom dolijeme do hrnce vodu (1,5 l). Metličkou mícháme. Scedíme houby a vhodíme do hrnce. Nandáme rozkrájené brambory, česnek a majoránku.
Vysypeme zeleninu a vaříme. Já občas přidám ještě libeček a kostku bujónu. Znovu vaříme. Ochutnáme a osolíme.
Umyjeme si petrželku a přidáme do polévky. A je hotovo.
Cítíte tu vůni? Dobrou chuť.
Hustá bramborová polévka s vejci
Potřebné ingredience receptu
- 1 ks menší celer
- 2 ks vejce
- 4 - 5 ks brambory
- 2 ks petržel
- 1 - 2 ks cibule
- 1 kostka zeleninový bujón
- 3 ks mrkev
- na ozdobu petrželová nať
- podle chuti majoránka
- pepř
- kmín
- sůl
- česnek
- podle potřeby máslo
- hladká mouka
Postup přípravy receptu
Oloupeme si a na nadrobno nakrájíme cibuli a česnek. Oloupané, omyté brambory a očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky.
Na pánvi si rozehřejeme máslo a na něm si osmahneme cibulku dozlatova, zaprášíme moukou, promícháme a přilijeme vodu. Do toho přihodíme kořenovou zeleninu a necelých 10minut povaříme. Pak přidáme brambory, bujon, kmín a doměkka povaříme.
Chvilku před koncem přidáme česnek, majoránku a vejce. Osolíme, opepříme a 5-10minut dovařujeme.
Polévku podáváme s chlebem, ozdobenou petrželkou.
Houbová bramboračka
Potřebné ingredience receptu
- 1200 ml voda
- 150 g sušené houby
- 2 lžíce majoránka
- 1 kostka zeleninový vývar
- 70 g sádlo
- 1 ks velká mrkev
- 1 ks menší celer
- 1 ks cibule
- 1 lžíce drcený kmín
- 5 stroužků česnek
- 4 ks velké brambory
- na ozdobu 4 snítky kadeřavá petrželka
- 4 plátky anglická slanina
- podle chuti sůl
- těstíčko 2 lžíce hladká mouka
- 300 ml voda
Postup přípravy receptu
Na sucho si orestujeme několik plátků slaniny(podle podávaných porcí), které si necháme stranou až bude polévka hotová. Výpek ze slaniny můžeme nalít do ní.
Připravíme si zeleninu a očistíme. Nadrobno si nakrájíme jak cibuli, tak česnek, celer a mrkev na menší kostičky a brambory na větší kousky.
V hrnci si rozpálíme sádlo, na něm si osmahneme celer s mrkví, na to přihodíme cibuli, kmín a znovu smažíme. Pak zalijeme vroucí vodou do které přihodíme kostku vývaru a necháme vařit. Asi tak po 15minutách přidáme houby s brambory a vaříme dokud nezměknou.
Ve trošce vody si rozmícháme mouku a takhle rozmíchané, za stálého míchání, pomalu vléváme do vařící se polévky.
Přidáme majoránku, česnek a osolíme. Takhle necháme ještě dalších 10minut povařit.
Hotovou bramboračku si ozdobíme připravenou slaninou, popřípadě ještě petrželkou.
Babiččina bramboračka
Potřebné ingredience receptu
- 8 ks brambory
- 1 ks petržel
- 3 ks mrkev
- 1/4 ks celer
- 2 hrstě čerstvé houby
- 8 stroužků česnek
- 4 l voda
- 3 lžíce polévkové koření
- 2 kostky masox
- 3 lžíce hladká mouka
- 1 ks bobkový list
- 8 kuliček celý černý pepř
- 1/2 lžičky mletý černý pepř
- 3 kuličky nové koření
- 3 lžičky majoránka
- 5 lžic máslo
- petrželka nebo pažitka
Postup přípravy receptu
Nejlepší bramboračka, na kterou má každá rodina svůj recept. Tento je od mé babičky.
Zeleninu a houby očistíme, oloupeme, nakrájíme na kostičky, brambory na větší kostky. Vše povaříme s bobkovým listem, pepřem, solí, novým kořením do změknutí.
Z másla a mouky uděláme jíšku. Vyjmeme bobkový list a nové koření. Přidáme kostky masoxu, prolisovaný česnek, jíšku, majoránku a povaříme. Polévku dochutíme polévkovým kořením, mletým pepřem a posypeme čerstvou petrželovou natí.
Babiččinu bramboračku podáváme s chlebem.
Nestačí vám jednoduchá klasická bramborová polévka? Koukněte se na další polévky, které můžou bramboračce konkurovat nejen chutí a jednoduchostí přípravy, ale i neobvyklostí při výběru nějaké zahraniční speciality.