Receptuj.cz

Recepty Grilování

Grilování jako oblíbená kratochvíle dorazilo i do našich luhů a hájů. Jde totiž o velmi populární zábavu v zaoceánských krajích, kde grilování vyňuňali do růžova. Jestli chcete být také mastergril, pamatujte na pár drobných rad.
Grilování má šmrnc. Rychlá úprava potravin totiž zachovává jejich chuť a vůni v míře nevídané. Nicméně tato úprava skýtá i různá úskalí. Zdraví škodlivé látky vznikají odkapáváním tuku na rozžhavené uhlí, spalování smolnatého dřeva a také když vaše chutné burgery olizují plameny. Tomu všemu je potřeba se vyhnout. Například tím, že opatrně rozhrábnete žhavé uhlíky, a tím mírně snížíte teplotu žáru. Nebo používejte rozprašovač vody, kterým haste hořící tuk.
Pro uchování chutě a šťavnatosti masa NIKDY do něj nepíchejte, všechno dobré by nenávratně zmizelo v rozžhaveném grilu. Mleté maso a ryby lze pokládat na gril i studené, ostatní dobroty pouze, když mají teplotu okolního prostředí. A nakonec možná rada z kategorie zbytečných – gril musí být rozpálený. Bez potřebné teploty se maso na grilu pouze uboze unaví.

Grilovaná kuřecí prsa

Potřebné ingredience receptu

  • 100 ml olivového oleje
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 50 g hnědého cukru
  • 3 stroužky česneku (nakrájený nadrobno)
  • 1 lžíce worcesterové omáčky
  • 1 kg kuřecích prsou
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř

Postup přípravy receptu

Letní grilovačka by se neměla obejít bez této šťavnaté dobroty. Grilovaná kuřecí prsa ale svoji šťavnatost teprve musejí získat. Jak na to, zjistíte právě v tomto receptu. Citronová šťáva a sójovka dodají lehce suchému masu nový náboj, přičemž sladkokyselá chuť se výborně hodí k letním večerům a lehké večeři při západu slunce. Grilovaná kuřecí prsa si jistě oblíbí i ti nejmenší strávníci. Spoustu receptů na grilovaná kuřecí prsa v tomto odkazu.

--Nejprve důkladně smíchejte olivový olej, šťávu z citronu, sójovku, balzamikový ocet, hnědý cukr, česnek a worcesterovou omáčku. Osolte a opepřete.

--Kuřecí prsa propíchejte, aby se marináda dostala lépe dovnitř. V míse zalijte připravenou marinádou. Dejte alespoň na půl hodiny do lednice, ale delší čas zajistí daleko lepší výsledky.

--Na rozpáleném grilu maso grilujte cca 5–6 minut. Podávejte s citronem na zakapání.

Recept Grilovaná kuřecí prsa

Grilovaná žebra na medu

Potřebné ingredience receptu

  • 1 kg vepřových žebírek
  • 4 lžíce lesního medu
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička mletého chilli
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Postup přípravy receptu

Grilovaná žebra přináleží k top receptům, které můžete na grilu vykouzlit. Jde o časově poměrně náročný recept, na němž je potřeba dát si záležet. První krok zasluhující vaši pozornost je nákup toho správného masa. Grilovaná žebra by totiž měla být ideálně ta, která se označují jako vysoká. Z nich se totiž neseřezává veškeré maso, nýbrž tam toho docela dost zůstává. Čerstvost vepřových žeber poznáte tak, že je maso růžové s jemným mramorováním a tučné části jsou bílé a pevné.
Druhým krokem docílíte křehkosti masa. Můžete namarinovaná žebírka rovnou šoupnout na gril, ale aby maso nepřipomínalo při skusu podešev, bude grilování trvat dost dlouho a s nejistým výsledkem. Proto si vepřová žebra „načněte“ předem. Buď předpečením v troubě, jako tomu je v tomto receptu na grilovaná žebra, nebo podušením. Žebra dejte do většího hrnce, osolte a zalijte vodou. Duste doměkka, cca 1,5 hodiny. Potom nechte chvíli v marinádě a šup s nimi na gril. Měkkost masa zaručena.
Tip číslo tři: zadní část žeber je obalena blankou, kterou je dobré několika šikovnými tahy malým nožíkem dostat pryč. Grilovaná žebra tak budou vychytaná a dokonalá.

--Nejprve si připravte marinádu. Smíchejte ve větší míse všechny ingredience.

--Nyní dopřejte žebrům alespoň 2hodinovou lázeň ve vaší skvělé marinádě.

--Potom je dejte do trouby a přikryté alobalem pečte cca 2 hodiny.

--Ve finále je dejte na gril a při občasném potírání marinádou je pečte, až se na nich vytvoří křupavá vrstvička.

Recept Grilovaná žebra na medu

Grilovaná krkovice na pivě

Potřebné ingredience receptu

  • 1 kg vepřové krkovice (s kostí nebo i bez)
  • pepř
  • sůl
  • Na marinádu
  • 0,5 l světlého piva
  • 4–6 ks kuliček nového koření
  • 3–4 ks bobkových listů
  • 1 ks malé chilli papričky
  • 1 ks stroužku česneku
  • 2 lžíce oleje
  • trocha tymiánu

Postup přípravy receptu

Grilovaná krkovice patří mezi stálice letních posezení na zahradě. Grilovaná krkovice se ale musí umět. Vypadá to jednoduše, maso ochutit a na gril s ním. Jenže jako všechno, i grilovaná krkovice potřebuje určitou péči, která se vám odvděčí šťavnatým a navýsost chutným masem. Grilovaná krkovice na pivě se nejlépe dělá ze silnějších plátků masa, může být s kostí i bez. Pokud máte maso uložené přes noc v lednici, nezapomeňte jej vytáhnout s dostatečným předstihem, aby krkovice nešla na gril úplně studená. Že gril musí být patřičně rozpálený, není potřeba nijak zvlášť a důrazně připomínat.
Marinádu na grilovanou krkovici si můžete upravit podle svých chutí, zde ultimativně není předepsáno nic. Máte radši maso jemné, pálivé, exotické? Recept na marinádu si vymyslete, jaký chcete. Odrazit se můžete třeba z té naší. Grilovaná krkovice na letním grilu prostě nesmí chybět, jenom tak bude mozaika krásného léta kompletní.

--Jako první krok smíchejte ve větší míse suroviny na marinádu.

--Maso nakrájejte na silnější plátky. Pořádně ho v marinádě vyválejte a nechte alespoň 12 hodin odležet na chladném místě.

--Potom maso podle chuti osolte a okořeňte čerstvě nadrceným pepřem. Grilujte z obou stran 5–7 minut podle tloušťky jednotlivých plátků.

--Během grilování potírejte krkovice zbylou marinádou. A po vyndání z grilu nechte maso pár minutek odpočívat, aby se dalo dohromady a aby všechny chutě a vůně dostaly svůj prostor.

Recept Grilovaná krkovice na pivě

Grilovaná zelenina

Potřebné ingredience receptu

  • 2 ks červené papriky
  • 2 ks žluté papriky
  • 2 puky bílé čekanky
  • 500 g hub šitake nebo hnědých žampionů bez nožiček
  • 4 ks malých lilků
  • 4 ks malých cuket
  • 500 g očištěného zeleného chřestu
  • 8 ks menších zralých rajčat
  • 140 ml extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce nadrobno nakrájené hladkolisté petržele
  • 40 ml balzamikového octa
  • hrubá mořská sůl
  • čerstvě namletý černý pepř

Postup přípravy receptu

Grilovaná zelenina je takový nenápadný poklad. Tváří se trochu nudně, ale opak je pravdou. Grilovaná zelenina samozřejmě potěší jako skvělá příloha, ale suverénně obstojí jako i jako hlavní jídlo. K tomu si představte nějaký česnekový nebo bylinkový dip, čerstvé pečivo a chlazené bílé víno. Grilovaná zelenina může svoji skvělost probouzet v troubě či na pánvi, nejlepší je stejně ale z ohně, když nasaje vůni kouře.
Nejlepší moment pro grilovanou zeleninu nastává ve chvíli, kdy musíte uklidit lednici. Grilovaná zelenina by vás měla napadnout jako první, protože elegantně zužitkujete zeleninu, která se vám v ledničce už nějaký čas povaluje. A grilovat se dá vlastně skoro všechno, takže rozviňte svou fantazii a vzhůru do toho.

--Papriky bez semínek nakrájejte na kostičky, houby, lilky a cukety na plátky a čekanku podélně na osminky.

--Ideální rozehřátý gril na zeleninu má 230–320 stupňů. Veškerou zeleninu potřete olivovým olejem, osolte, opepřete a dejte na gril. Během grilování ještě zeleninu potírejte olejem.

--Když bude grilovaná zelenina udělaná, přesuňte ji na talíř, zakápněte olivovým olejem a balzamikovým octem.

Recept Grilovaná zelenina

Karbanátky

Potřebné ingredience receptu

  • 500 g mletého vepřového masa
  • 1 až 2 lžičky soli
  • 2 lžičky mletého pepře
  • 1 špetka mletého chilli
  • 8 stroužků česneku
  • 4 g majoránky
  • 1 ks velké cibule
  • 2 ks vajíček
  • strouhanku podle potřeby
  • 4 lžíce vepřového sádla

Postup přípravy receptu

Recept na karbanátky zná úplně každý od Londýna po Moskvu. Karbanátky představují to nejlepší z klasiky, kterou si lidé po celém světě přetvářejí k obrazu svému. Karbanátky a jejich recept by proto neměl chybět ani v žádné české domácnosti, protože se jedná o rychlé, snadné a vydatné jídlo, které má ještě jednu neocenitelnou vlastnost – chutná povětšinou dětem. Recept na skvělé domácí karbanátky zvládne i nezkušená kuchařka nebo nezkušený kuchař, což je další důvod, proč se do nich pustit.

Karbanátky mohou mít v našich krajích mnoho podob. Velké popularitě se těší i kapustové karbanátky, květákové karbanátky, brokolicové karbanátky nebo karbanátky se sýrem. Konzumovat se mohou jak teplé, tak studené, a když jsou jeden dva dny uleželé, tak chutnají naprosto neodolatelně. Jako přílohu volte brambory nebo chleba. Recept na karbanátky spočívá v triviálním smíchání surovin a smažení. Tento recept na karbanátky zastupuje klasickou variantu s mletým masem a tradičním kořením.

--Do větší mísy dejte mleté vepřové maso a přidejte sůl, pepř, špetku chilli a prolisovaný česnek. Všechno pořádně promíchejte, klidně i rukama, tak to jde nejlépe.

--Cibuli nakrájejte na drobné kostičky, majoránku v dlaních rozetřete a spolu s vejci dejte všechno ke směsi do mísy. Znovu důkladně promíchejte.

--Můžete dát na dvě hodiny odpočinout do lednice.

--Vytvarujte karbanátky a na rozehřátém oleji nebo sádle pozvolna smažte z obou stran.

Recept Karbanátky

Zapečený lilek s parmazánem

Potřebné ingredience receptu

  • 1 lilek
  • 100 ml olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 50 g parmazánu
  • 300 g krájených rajčat z plechovky
  • 1 lžička soli
  • 2 snítky čerstvého oregana

Postup přípravy receptu

Recept na zapečený lilek s parmezánem může sloužit jako svačina, lehký oběd nebo rychlá večeře. Potěší hlavně milovníky zeleninových jídel a vegetariány, nicméně podle selských doporučení by se alespoň jednou týdně mělo vynechat maso, a tak recept na zapečený lilek s parmazánem představuje také výbornou příležitost k tomuto kroku. U lilku bývá problém s tím, že obsahuje spoustu vody a chová se jako houba, takže se z něj může stát efemérní nevzhledná hmota. Na recept na zapečený lilek je proto vhodné nechat lilek vypotit, dostat z něho přebytečnou vodu a potom jej rychle hodit na chvíli gril. Až potom lze lilek perfektně zapéct.
Recept na zapečený lilek s parmazánem se dá jakkoli variovat. Dalším oblíbeným způsobem, jak zapékat lilek, je s rajčaty a sýrem nebo s mletým masem a mozzarellou.

--Omyjte velký lilek a nakrájejte ho na kolečka o průměru asi půl centimetru. Osolte ho a položte třeba kuchyňskou utěrku, aby z něj vytekla přebytečná voda. Zabere to asi 15 minut. Poté jej osušte.

--Nyní do menší misky nalijte olej a přidejte na plátky nakrájený stroužek česneku. Tímto česnekovým olejem potřete lilek. Okamžitě dávejte na gril nebo rozpálenou grilovací pánev.

--Vezměte zapékací mísu, na dno nalijte polovinu rajčat z plechovky, na ně dejte polovinu grilovaných lilků a polovinu nastrouhaného parmazánu. No a na něj pak dejte zbylá rajčata, zbylé lilky a zbytek parmazánu.

--Rozehřejte troubu na 190 °C. Pečte 20 minut. Podávejte s lístky oregana, pečivem a například s bílým vínem.

Recept Zapečený lilek s parmazánem

Vymazlený hamburger

Potřebné ingredience receptu

  • NA HAMBURGER
  • 800 g hovězí maso mleté nahrubo, vychlazené
  • 1/2 cibule nadrobno nakrájené
  • 1/2 stroužku česneku, rozdrceného
  • 1 lžíce petrželky hladkolisté, nasekané
  • 1/2 lžičky dijonské hořčice
  • 2 lžičky worcesterské omáčky
  • 1 žloutek
  • sůl mořská
  • pepř
  • čerstvě mletý
  • 1 lžíce olivového oleje na potření
  • NA DOKONČENÍ
  • 4 ks hamburgerové bulky podélně přepůlené
  • 4 plátky čedaru
  • 4 ks nakládané okurky nakrájené na plátky
  • 2 lžíce majonézy
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 1 cibule malá nakrájená na plátky
  • hlávkový salát, listy, lze nahradit římským salátem
  • bbq omáčka

Postup přípravy receptu

Recept na hamburger patří k těm druhům receptů, které existují v nekonečně mnoho variantách. Recept na hamburger je totiž jedno z jídel, která si vysloužila místo na výsluní, a to bez nadsázky po celém světě.
Maso do burgeru můžete použít prakticky kterékoliv, ale výborné je například zadní hovězí, které musíte pomlít nahrubo, aby se vám hamburger nerozpadl. A když ještě bude mít na sobě trochu tuku, je to jenom dobře. Hamburger tak bude o dost šťavnatější. Recept na hamburger by se také měl dělat pečlivě. To znamená, že maso na pánvi netrapte příliš dlouho, abyste ho nepřepekli. Uvnitř by měl být trochu růžový a tím pádem vláčný. Do burgeru se také výborně hodí cibulové kroužky, které tam můžete dát namísto červené cibule.
Recept na hamburger má rád jenom čerstvé suroviny, a tak i když se dá barbecue omáčka normálně koupit, domácí je přece jenom lepší. Jestliže se pro ni rozhodnete, tak tady je krátký návod na přípravu bbq omáčky:
V menším kastrolu na olivovém oleji orestujte 1 cibuli a 2 stroužky česneku, obé nakrájené najemno, spolu se špetkou drcené chilli papričky. Opékejte asi 3 minuty. Potom do kastrolku přilijte 400 g drcených rajčat v konzervě, přidejte 80 g hnědého třtinového cukru, 2 lžíce jablečného octa, 2 lžíce worcesterské omáčky a nakonec 1 lžíci rajského protlaku. Na mírném plameni nechte probublávat cca 30 minut, než barbecue omáčka zhoustne na potřebnou konzistenci. Úplně nakonec rozmixujte. Dobrou chuť.

--Všechny ingredience na hamburger dejte do mísy, osolte, opepřete a pořádně promíchejte. Ze směsi vytvořte 4 hamburgery. Tip: do každé placky udělejte veprostřed důlek, aby se vám hamburger při pečení nenafoukl. Nechte odpočívat v lednici, jestliže jste se rozhodli uvařit si domácí barbecue omáčku.

--Pořádně rozehřejte gril nebo pánev. Hamburgery zlehka potřete olejem a dejte jim tak 4 minuty z každé strany, aby maso zůstalo uvnitř pěkně vláčné a růžové. Chcete-li cheesburger, na poslední minutu dejte na maso plátek sýra.

--Na druhé pánvi nasucho opečte vnitřní stranu housek. Majonézu a hořčici natřete na opečenou stranu housky, pak klaďte listy salátu, cibuli, okurky a vlastně cokoliv, co máte rádi. Nakonec pokapejte bbq omáčkou a dejte se do toho.

Recept Vymazlený hamburger

Grilované papriky s fetou

Potřebné ingredience receptu

  • 1 ks sýr feta
  • lžic olivový olej
  • 4 ks zelená paprika
  • oregano

Postup přípravy receptu

Tyto papriky se dají udělat, jak v troubě, tak i na venkovním grilu.

Papriky nahoře seřízneme a vnitřek vyčistíme a poté naplníme fetou.

Lehce pokapeme olivovým olejem, přidáme oregano a dáme grilovat.

Grilujeme, dokud se na paprikách nezačnou dělat puchýřky, poté je otočíme.

Grilované papriky pak můžeme ihned podávat, popřípadě ještě lehce pokapat olivovým olejem.

Recept Grilované papriky s fetou



Grilování je jednoduchá úprava potravin, ale skvělé chutě tak jednoduše nedosáhnete. Co se týká koření, tak platí osvědčené pravidlo – vyzkoušej a pamatuj. Zkoušejte různé grilovací směsi, vedle toho ale také jednotlivé koření a bylinky, ať všechno jídlo není uniformní alá podravka. Pokud se rozhodnete pro špízy, pak spolehlivé kombinace představují vepřové maso s uzeninou nebo hovězí maso se slaninou.
V neposlední řadě bychom ale neměli zapomenout, že grilování je radost, a tak by se také k této činnosti mělo přistupovat. Takže žádný stres a vzhůru do toho.

Speciální selekce receptů od našich kuchařů, s našimi výběry uvaříte top recept dle vaší chuti.