Recepty Domácí zmrzlina
Domácí zmrzlina představuje letní potěšení, které je na dosah ruky, blíž, než si myslíte. Recept na domácí zmrzlinu totiž nepotřebuje hromadu ingrediencí, ještě větší hromadu kuchyňských robotů a lány času. Stačí vám mrazák, dvě tři suroviny a libovolná forma na domácí zmrzlinu. Ta může mít spoustu variant – jahodová zmrzlina, borůvková zmrzlina, vanilková zmrzlina, čokoládová zmrzlina a tak dál. Prostě téměř veškeré ovoce lze zpracovat do chladivého hávu. Vedle faktu, že budete mít radost z toho, že jste něco vytvořili, tak budete mít zároveň jistotu, že ve vaší domácí zmrzlině nebude nic navíc – konzervanty, cukry, palmové oleje etc.
Meruňková zmrzlina
Potřebné ingredience receptu
- 250 ml smetany na šlehání
- 50 ml zakysané smetany
- 30 g třtinového cukru
- 5 meruněk
Postup přípravy receptu
Meruňková zmrzlina – opravdové osvěžení. Tak nějak by mohla začínat nablblá reklama na chemicky zpracovaný produkt, který se vydává za pochoutku určenou k jídlu. Meruňková zmrzlina je totiž bezpochyby nejlepší v domácím provedení. Notabene v čase, kdy je meruněk všude přehršel. Recept na domácí meruňkovou zmrzlinu musíte mít prostě po ruce. Tady nabízíme jednu za variant, která nám přišla jednoduchá, ale zároveň chuťově plná a bohatá. Meruňková zmrzlina potěší, pohladí, osvěží a děti nadchne, zkuste ji i vy.
--Nejprve rozmixujte meruňky s cukrem dohladka.
--Smetanu vyšlehejte do tuha. Do ní opatrně vmíchejte rozmixované meruňky s cukrem a zakysanou smetanu.
--Směs nalijte do libovolných formiček a dejte na 6 hodin do mrazáku. Co hodinu zmrzlinu zamíchejte.
Borůvková zmrzlina
Potřebné ingredience receptu
- 200 ml zakysané smetany
- 250 g měkkého tučného tvarohu
- 150 g moučkového cukru
- 300 g borůvek
Postup přípravy receptu
Borůvková zmrzlina a její recept můžete znát z mnoha českých filmů pro pamětníky, protože jde o velice oblíbený životadruh této chladivé pochoutky. Nastane-li čas borůvek, neváhejte a sami sebe pohlaďte. Vždyť si to zasloužíte. Domácí borůvková zmrzlina je jako domácí mazlíček – věrně na vás počká, dokud dosyta nenatrháte plody slasti její. Navíc a bez debat jde borůvková zmrzlina snadno a rychle udělat. Stačí chtít. I lačný zmrzlinožrout nepolíbený praxí při přípravě neslavně neshoří jako lístek borůvkového keře ve vyprahlém srpnu. Borůvková zmrzlina a její recept právě zde.
--Nejprve zakysanou smetanu důkladně vyšlehejte s tvarohem a cukrem.
--Očištěné borůvky rozmixujte a vmíchejte do tvarohu se zakysanou smetanou. Dejte na mrazák, ale po 15 minutách zmrzlinu promíchejte, což opakujte 3krát, dokud směs nezačne tuhnout.
--Mělo by to zabrat asi 6 hodin. Poté borůvkovou zmrzlinu přendejte do ledničky a po 15 minutách podávejte.
Jahodová zmrzlina
Potřebné ingredience receptu
- 1 ks zakysané smetany
- 1 ks bílého jogurtu
- 1 kg jahod
- 2 lžíce třtinového cukru
Postup přípravy receptu
Recept na takovou dobrotu, jako je jahodová zmrzlina, snad musí mít každý uložený v hlavě, protože se jedná za a) o jednoduchý recept, za b) v horkých letních dnech tuze potřebný recept. Jahodová zmrzlina představuje asi nejoblíbenější „odrůdu“ ze všech chladivých potěšení. Je to taková univerzální vojačka v poli, která bude, obrazně řešeno, bojovat proti globálnímu oteplování, protože se zdá, že nás čekají horké časy. Jahodová zmrzlina se dá jistě dělat mnoha různými způsoby. Tento recept však cílí na poctivé lidi toužící po poctivých věcech. Čtyři ingredience = nekonečno slasti. Vaše domácí jahodová zmrzlina bude ještě lahodnější, když použijete například bio výrobky nebo jahody z vaší zahrádky. Recept na jahodovou zmrzlinu právě zde.
--Nejprve jahody omyjte a očistěte. Potom je s bílým jogurtem rozmixujte do krémové konzistence.
--Ve druhé misce rozmíchejte dohladka zakysanou smetanu s cukrem.
--Nakonec obě směsi dejte dohromady, dobře promíchejte a dejte na mrazák.
Čokoládová zmrzlina
Potřebné ingredience receptu
- 100 g kvalitní čokoláda - hořká
- lístky voňavé máty
- 0,285 l mléko - plnotučné
- 30 g kakao
- 0,145 l smetana- ke šlehání
- 55 g cukr - např. hnědý
- čokoládová trubička
Postup přípravy receptu
Kdo rád mlsá, určitě mu přijde vhod čokoládová zmrzlina.
Zmrzlinu je možné udělat pár dní dopředu. Budeme ji mít ihned po ruce např. na chystanou oslavu.
Připravíme si vhodnou mísu do mrazáku.
Na zahrádce si natrháme lístky voňavé máty a opláchneme je. Rozlámeme si tabulky čokolády.
Do hrnce si nasypeme cukr a přilijeme plnotučné mléko. Chvilku povaříme. Vložíme tabulky čokolády. Přisypeme kakao. Zamícháme. Rozmíchanou a hladkou hmotu necháme volně stát.
Do nádoby na šlehání si nalijeme smetanu a pomocí mixéru ji vyšleháme.
Do studené hmoty zlehka nandáme vyšlehanou smetanu a zapracujeme ji.
Přendáme ji do mísy a dáme na pár hodin do mrazáku.
Opětovně každých šedesát minut zmrzlinu zamícháme.
Po cca čtyřech hodinách je zmrzlina dostatečně ztuhlá.
Nandáme ji do pohárů, přidáme lístky voňavé máty a vychutnáváme si skvělou zmrzlinu.
Jako bonus si zapíchneme do zmrzliny čokoládovou trubičku.
Vynikající vanilková zmrzlina
Potřebné ingredience receptu
- 2 ks bílky z vajíčka
- 3 ks žloutky z vajíčka
- 60 g cukr - krystal
- 1 ks smetana ke šlehání
- 1 ks cukr vanilkový
Postup přípravy receptu
Vynikající vanilková zmrzlina nás může příjemně osvěžit.
Nejprve si oddělíme žloutky a bílky. Z bílků si uděláme tuhý sníh.
Vezmeme si mísu a vyšleháme smetanu. Pomalu vmícháme vanilkový cukr.
Cukr krystal nasypeme do mísy, smícháme se žloutky a pomocí metličky zašleháváme. (ve vodní páře!) Po chvilce sundáme ze sporáku a pokračujeme ve šlehání. Nejlépe elektrickým šlehačem, ušetříme si práci.
Hotovou smetanu s cukrem, přidáme do našlehaných žloutků a pomaličku vmícháváme sníh.
Dáme na pár hodin zmrazit. Můžeme podávat k palačince nebo samostatně.
Domácí zmrzlina potěší hlavně pokolení, které vám běhá u holení (děkuji Baumaxovi). Děti jistě ocení to, že zmrzlinu máte vždy po ruce a že je to zrovna ta jejich oblíbená. Domácí zmrzlina může mít i formu nanuku. Nejjednodušší výroba nanuku spočívá v tom, že nalijete 100% džus do formy a dáte ho na mrazák. Jinak domácí zmrzlina potěší v podobě ovocné, smetanové, tvarohové...