Recepty Domácí limonády
Domácí limonáda vám pomůže uniknout z pasti kupovaných přeslazených nápojů, protože ty zosobňují peklo na zemi. Zářivá barva je pouhá chemická reakce syntetických barviv a sladké jsou po umělých sladidlech, nikoliv po ovoci, které v kupovaných limonádách často úplně chybí. Například malinová limonáda, malinovka, je růžová po azobarvivu, které se vyrábí z uhelného dehtu a které negativně ovlivňuje pozornost dětí.
Zato domácí limonády jsou jiná písnička. Přesně víte, co do nich dáváte a co tak vaše děti pijí. Máte jistotu, že v nich nejsou přidané žádné chemické látky, jsou opravdové, skutečně osvěžující a plné vitaminů. Výroba domácí limonády je časově nenáročná a snadná. Vyladit ji můžete přesně podle mlsných jazýčků vašich ratolestí, takže je nebude muset nutit pít. O domácí limonádu si samy řeknou. A nakonec domácí limonády snesou nějaký ten váš experiment, takže s nimi může být i zábava.
Domácí malinovka
Potřebné ingredience receptu
- 10-15 ks malin
- 0,5 dcl vody
- 1 l perlivé vody
- pár lístků máty
Postup přípravy receptu
Malinovka je hightlightem horkých letních dnů, zejména v případě našich nejmenších spoluobčanů. Prodávají ji všude možně, až se někdy do hlavy vkrádá myšlenka, jestli nestoudná konzumace malinovky nepředstavuje pro děti riziko. Například přemíře cukru, který se v kupovaných limonádách objevuje po hrstech, se lze vyhnout drobným domácím úsilím. Domácí malinovka je jednoduchá na přípravu, je přesně podle vašich not a je také kdykoliv po ruce. Poctivá malinovka přistane na stole cobydup, stačí trocha malin, sodovka a lednička. Recept na malinovku právě zde.
--Nejprve si maliny očistěte a s trochou vody je rozmixujte dohladka.
--Potom to celé zalijte perlivou vodou, pořádně vychlaďte a ozdobte pár lístky máty. Můžete podávat.
Okurková limonáda
Potřebné ingredience receptu
- 2 ks salátové okurky
- 1 ks bio limety
- 50 g cukru krupice
- 400 ml perlivé vody
- led
Postup přípravy receptu
Okurková limonáda je požehnání. Slunce pálí nad hlavou, vzduch se horkem tetelí a vy nevíte kudy kam. Okurková limonáda zchladí a hydratuje, a chutná. Domácí limonáda nepotřebuje mnoho času a umu na přípravu. Třeba okurková limonáda je udělaná skoro hned. Takže ve vedru nemusíte vynaložit tolik energie – a to se počítá. Je známo, že salátová okurka obsahuje spoustu vody, a proto se výborně hodí do rozpálených letních dnů. Okurka je ale také super pomocníkem při hubnutí, protože pročišťuje tělo a urychluje metabolismus. Okurková limonáda bude i nabitá spoustou důležitých látek. Najdete v ní vitaminy A, B, C a rovněž minerály, jako je například draslík, vápník a fosfor. Recept na báječnou věc, jako je okurková limonáda, právě zde.
--Oloupané okurky nakrájejte na kostičky.
--Potom je rozmixujte dohladka s polovinou perlivé vody, s limetkovou šťávou a cukrem.
--Nakonec přilijte a promíchejte zbylou vodu a podávejte pořádně vychlazené s ledem.
Bezinková limonáda
Potřebné ingredience receptu
- 4 l převařené a vychlazené vody
- 30 g cukru krystal
- 0,5 PL droždí
- 6 ks bezového květu (bezinky)
- 1 citron
Postup přípravy receptu
Bezová limonáda osvěžuje pokolení a pokolení už drahně let, protože bez najdeme na kraji každé louky. I kdybychom ho nepoznali na pohled, určitě vás zaujme jeho omamná vůně. Bezinková limonáda v horkých letních dnech výborně osvěžuje, v zimě se zase bezový květ dá nasušit a dělat z něj čaj, abyste se zbavili protivného zahlenění. Mnoho lidí považuje bez za plevelnou rostlinu, ale ta v sobě skrývá mnohá překvapení. Jedním z nich pro vás určitě bude bezinková limonáda – voňavé a jemně perlivé letní osvěžení.
Čas na sběr bezu je v květnu a červnu a sbírejte pouze suché květy, protože vlhké, třeba ty sebrané po ránu, by při sušení zhnědly a ztratily na kvalitě. Sušit se musí okamžitě a například v hermeticky uzavřené dóze vydrží do příští sezony. Recept na bezovou či bezinkovou limonádu najdete právě zde.
--Bezinková limonáda má velmi jednoduchou přípravu. Cukr, nadrobno nalámané droždí, bezové květy a na tenká kolečka nakrájený citron dejte do převařené vody, kterou nechte vychladnout. Pořádně promíchejte. Přikryjte a nechte stát v pokojové teplotě jeden den. Potom přeceďte a pořádně vychlaďte.
Melounová limonáda
Potřebné ingredience receptu
- 750 g vodního melounu
- 500 ml studené vody
- šťáva z jednoho citronu
- šťáva z jednoho pomeranče
- třtinový cukr nebo med podle chuti
- čerstvé lístky máty
Postup přípravy receptu
Melounová limonáda a její recept spolehlivě dokáže rozčísnout ospalé letní odpoledne, když se vzduch stane nehybným a ztěžkne. Navíc během léta zakopáváme o povalující se melouny téměř všude, což může přiživit váš elán zpracovat tento recept. A můžete si koupit třeba ne tak hezký, melounová limonáda či spíše její recept není nijak vybíravý. Snadné, rychlé, osvěžující. Melounová limonáda je populární po celém světě. V Asii ji prodávají na každém rohu, a tak i vy ji zkuste, vaše děti vás budou milovat ještě víc než doteď. Jednoduchá melounová limonáda podle nás zde.
--Nejprve nakrájejte meloun na malé kousky a pečlivě z něj vyberte všechny pecky.
--Dejte ho do mixéru, přilijte studenou vodu, šťávu z citronu a pomeranče, dále tam dejte cukr či med a několik lístků čerstvé máty. Pořádně rozmixujte.
--Podávejte s ledem a ozdobené lístkem máty.
Sirup a limonáda z bezu
Potřebné ingredience receptu
- 1 špetka kyselina citrónová
- 0,5 kg cukr - krupice
- 10 ks květy - černý bez
- 1 ks velký citrón
- 5 l voda
Postup přípravy receptu
Skvělá, lahodná limonáda a sirup. Vyzkoušejte.
Do hrnce si nasypeme cukr a vodu. Přivedeme do varu. Chvilku odstavíme. Potom nandáme rozkrájený citrón na kolečka a květy. Odložíme a po 48 hodinách je limonáda hotová.
Je možné připravit i sirup.
Nejprve si nalijeme do hrnce vodu a uvedeme do varu. Převařenou vodu necháme mírně zchladnout.
Nalijeme do velké láhve např. od okurek.
Přidáme špetku kyseliny citrónové. Osladíme. Zamícháme. Vložíme kousky citrónu.
Nandáme květy černého bezu. Odložíme. Průběžně mícháme. Po sedmi dnech slijeme sirup.
Při servírování si podle svého uvážení rozředíme vodou a vychutnáváme.
Zázvorová limonáda
Potřebné ingredience receptu
- nálev 1 l voda
- podle chuti 2 ks citron
- 1 ks zázvor (asi 3cm)
- 2 - 3 lžic cukr
Postup přípravy receptu
Moderní, populární, zdravá limonáda.
Abychom dostali ze zázvoru co nejvíce tak ho nahrubo nastrouháme a zalijeme vroucí vodou. Necháme louhovat a zároveň chladnout.
Mezitím vezmeme citron/y a vymačkáme je do zázvorové vody. Přidáme cukr, zamícháme a necháváme vychladit.
Do vysoké skleničky si dáme led a přes sítko zaléváme zázvorovou limonádou. Zdobíme kolečkem citronu.
Jablečná limonáda
Potřebné ingredience receptu
- 30 ml citronové šťávy
- 100 ml jablečného moštu
- led
- 50 ml cukrového sirupu
- sodovku
Postup přípravy receptu
Jablečná limonáda - nápoj především pro děti.
Do větší sklenice si nalijeme jablečný mošt, citronovou šťávu a cukrový sirup, limonádovou lžičkou promícháme.
Dolijeme sodovkou a přidáme led. Opět promícháme.
Do sklenice si dáme brčko, můžeme ozdobit kolečkem limetky.
Citronová limonáda
Potřebné ingredience receptu
- 1 láhev neslazená minerální voda
- 10 dkg cukr krupice
- 2 ks citron
Postup přípravy receptu
Omyjeme citrony v teplé vodě a na jemném struhadle ostrouháme kůru.
Z obou citronů pak vymačkáme šťávu. V půllitru vody pak citronovou kůru povaříme, ještě společně s cukrem. Necháme zchladnout a přes síto přelijeme do džbánu.
K tomu pak přidáme vymačkanou šťávu z citronů, dolijeme vychlazenou minerálkou a řádně promícháme.
Do sklenice, ozdobené plátkem citronu dáme pár kostek ledu a zalijeme limonádou.
Limonádu pijeme ihned.
Domácí limonáda je v létě velmi pádný argument. Když vás spaluje vedro a vy potřebujete doplnit tekutiny, není vlastní nic vhodnějšího než zvolit nějakou domácí limonádu. Existuje jich mnoho druhů. Namátkou můžeme jmenovat – jahodová, malinová, borůvková nebo melounová limonáda, bezinková, okurková nebo citronová limonáda. Udělat lze vlastně z jakéhokoliv ovoce, zeleninu ale musíte vybírat pečlivěji. K ochucení používejte citron, limetku, cukr či sirup, ozdobit a dochutit lze domácí limonádu bazalkou, mátou, meduňkou, rozmarýnem a zalít ji můžete perlivou vodou. Domácí limonádu také vždy podávejte vychlazenou.