Receptuj.cz

Recepty Palačinky

Recept na palačinky je v mnoha myslích i v mnoha domácnostech základní stavební kámen jídelníčku nejen malých dětí. Recept na palačinky je tak poměrně často v permanenci. Lze jej udělat více zdravě, i méně zdravě. Recepty na palačinky se totiž od sebe mohou lišit. Může jít o sladkou variantu se štědrou dávkou plnotučného mléka a navrch se šlehačkou a ještě něčím sladkým. Proč ne? Recept na palačinky ale můžete udělat i zdravější, s menším množstvím přidaného cukru. Na těsto na palačinky použijte třeba špaldovou nebo pohankovou mouku a hned budete mít o dost přívětivější variantu pro děti. Nebo těsto na palačinky ozvláštněte například špenátem a na hotové palačinky dejte trochu kozího sýra. Recept na poctivé palačinky je prostě velmi tvárné jídlo, které můžete přetvořit k obrazu svému tak, aby vám palačinky chutnaly a aby se vám i líbily. Palačinky a jejich recept proto zkoušejte tak dlouho, až jej dostanete spolehlivě do ruky, protože tato vaše dovednost se určitě bude hodit.

Špenátové palačinky

Potřebné ingredience receptu

  • 500 ml mléka
  • 2 vajíčka
  • 200 g mouky
  • 2 hrsti čerstvého špenátu
  • sůl a pepř
  • tvaroh
  • restované žampiony
  • čerstvý kozí sýr
  • rukola

Postup přípravy receptu

Recept na palačinky nemusí být jenom ve sladké variantě, ale samotné těsto na palačinky je tak tvárné, že snese ledasco. Tento recept na špenátové palačinky je skvělý na snídani, svačinu, oběd, druhou svačinu, večeři i na druhou večeři. Prostě se dají jíst celý den. Recept na špenátové palačinky doplňují tvaroh (nejlépe od nějakého farmáře), rukola, restované žampiony a čerstvý kozí sýr. Všechny ingredience najdete v seznamu, ale je nutno podotknout, že tohle je opravdu velmi variabilní a volba surovin je čistě ve vaší režii. Recept na palačinky unese všemožné bylinky i poklady vašich ledniček a spíží. Při dělání palačinek si dejte pozor na tři základní věci. Těsto na palačinky musí být vyvážené. Potom se palačinky nebudou ani trhat, ani v případě moc tlustých zůstávat uvnitř syrové. Zjistíte to prostou zkouškou u první palačinky. Recept na palačinky také vyžaduje vhodné náčiní. Pánev rovná a nepřilnavá je základ. A do třetice musí být olej v pánvi tak akorát. Příliš horký palačinky spálí, příliš studený potrhá. Recept na palačinky je jednoduchý, vyžaduje pouze cvik. Dobrou chuť!

--Nejprve rozmixujte mléko se špenátem. Dochuťte solí a pepřem. Pro odvážnější i špetkou chilli.

--Potom zašlehejte vajíčka s moukou tak, aby vám pod rukama vzniklo krásně hladké těsto. Nechte 20 minut odležet.

--Rozpalte olej na pánvi. Palačinky začněte smažit raději při nižší teplotě. Zabere to asi 2 minuty z každé strany. Palačinky by měly zůstat pěkně sytě zelené.

--Nakonec naplňte tvarohem, rukolou, žampiony orestovanými na másle a zdobené čerstvým kozím sýrem.

Recept Špenátové palačinky

České palačinky jako od babičky

Potřebné ingredience receptu

  • 250 ml polotučného mléka
  • 4 vejce
  • špetka soli
  • 140 g hladké mouky
  • vanilkový cukr nebo skořice

Postup přípravy receptu

Recept na palačinky může mít mnoho podob. Ve Francie se palačinky nazývají crêpes nebo galetky a v Americe narazíte na jejich proslavené pancakes. Tento recept na palačinky se jmenuje české palačinky jako od babičky, a tak je zřejmé, že jde o recept na palačinky čistě domácí. Je to takové pohlazení pro staromilce. Jenže dobré je to proklatě. K základnímu receptu můžete přidat ještě jedno dvě vajíčka. Potom ale pozor na konzistenci, ostatní ingredience podle toho musíte upravit. Také na recept na palačinky vyzkoušejte dát těsto na palačinky na zhruba hodinu do lednice. Palačinky budou ještě o něco lepší. Potom jenom rozpálit na pánvičce olej a vždycky na jednu palačinku nalít tolik těsta, aby palačinka nebyla moc tlustá, a tím nepropečená, nebo moc tenká, a tím trhavá. Takže vzhůru do toho a dobrou chuť.

--Všechny sypké ingredience smíchejte dohromady.

--Potom přidejte vajíčka a velmi pomalu a zlehka přilévejte mléko. Na začátku bude těsto hustější, ale nakonec se z něj stane krásné lité těsto.

--Rozpalte na středním plameni v nepřilnavé pánvi trochu oleje a vzhůru do smažení. První je zkušební, potom už množství těsta odhadnete a palačinky budou jako od babičky.

--Zdobte a podávejte. V tomto bodě se fantazii meze nekladou.

Recept České palačinky jako od babičky

Zdravé palačinky se skořicí a jablky

Potřebné ingredience receptu

  • 70 g bílé pohankové mouky hladké
  • 110 g hladké špaldové mouky
  • 3× vejce
  • 500 ml polotučného mléka
  • sůl
  • NA NÁPLŇ
  • 4× středně velké jablko
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžičky mleté skořice

Postup přípravy receptu

Recept na palačinky tentokrát uvádíme ve variantě s jablky a skořicí. Ovšem kouzlo tohoto receptu, který se skrývá v těstě, povyšuje tento recept na palačinky na novou úroveň. Jedná se totiž o zdravou variantu tolik oblíbeného jídla. Tento recept na palačinky, či lépe jeho těsto na palačinky je udělán ze špaldové a pohankové mouky. A když tyto zdravé a nadýchané palačinky naplníte opečenými jablíčky a skořicí, věřte, že i uplakané chladné večery dostanou novou energii a nové světlo, protože se vám palačinky rozplynou v ústech. Navíc tento recept na palačinky se skořicí a jablky nádherně voní, takže o vašich kuchařských úspěších bude vědět celý dům. Takže vzhůru do toho, ať se vám recept na palačinky povede. A dobrou chuť!

--Nejprve ve velké míse smíchejte pohankovou a špaldovou mouku, vejce, mléka a trochu soli. Potom nechte těsto 10 minut odpočívat.

--Mezitím na náplň omyjte jablka, vyřízněte jádřinec a jablko nakrájejte na kousky. Na vhodné pánvi rozehřejte 2 lžíce másla a jablka opékejte cca 5 minut na středním ohni.

--Vypněte plamen, přilijte med a přidejte skořici. Důkladně zamíchejte.

--Vemte druhou pánev (nepřilnavou) a smažte postupně na středním plameni palačinky tak, jak je máte rádi. Z těsta půjde usmažit kolem 10 palačinek.

--Ještě teplé palačinky naplňte jablky a podávejte.

Recept Zdravé palačinky se skořicí a jablky

Zdravé celozrnné palačinky

Potřebné ingredience receptu

  • 1 šálek (100 g) pohankové mouky
  • 1/2 šálku (50 g) žitné mouky
  • 1/2 šálku (50 g) špaldové celozrnné mouky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 litru sójového mléka (nebo jiného)
  • špetka koriandru
  • špetka kurkumy
  • sůl
  • povidla nebo marmeláda bez cukru

Postup přípravy receptu

Recept na palačinky rozhodně může být velmi zdraví prospěšný. To v případě, že do těsta na palačinky dáte místo normální, průmyslově zpracované mouky mouku pohankovou, špaldovou a žitnou. Tento recept na palačinky také nevyžaduje obyčejné mléko, cukr ani vejce. Jsou tak velmi lehce stravitelné, pro tělo nenáročné a díky použitým celozrnným moukám plné spousty cenných minerálů. A když chcete recept na palačinky jako bezlepkový, použijte pouze mouku pohankovou. Využitím vůně a chutě koriandru a kurkumy zase dostane recept na palačinky jiný rozměr, který si třeba zamilujete nastálo. Zdobit, plnit či jinak ochucovat na závěr můžete čímkoliv, co vás napadne jako první nebo poslední. Je to opravdu jedno. Recept na palačinky snese téměř vše. U tohoto druhu palačinek ale zkuste použít například marmelády bez cukru, abyste dodrželi jejich téma – sladké, ale zdravé. Pokud nemáte marmeládu, která neobsahuje cukr, jednoduše rozvařte sušené ovoce s vodou a pak rozmixujte. Věříme, že si s tímto poradíte, a přejeme dobrou chuť!

--Nejprve smíchejte sypké suroviny, tedy mouku, sůl a koření. Potom postupně pomaličku přidávejte sójové mléko (nebo jiné, které jste se rozhodli použít). Důkladně promíchejte a nechte cca 20 minut odstát.

--A potom smažte a smažte. Na nepřilnavou pánev nalijte trochu oleje, nechte ho rozehřát a smažte krásné tenké palačinky. Tu první berte jako zkoušku, abyste dosáhli té správné tloušťky. S olejem můžete šetřit, protože už samo těsto obsahuje olej, který při smažení pomáhá.

--Z těsta byste měli udělat tak 6 palačinek, které potom ochucujte a zbobte podle vašich preferencí.

Recept Zdravé celozrnné palačinky

Kávové palačinky

Potřebné ingredience receptu

  • 200 g celozrnné jemně mleté mouky
  • 400 ml čerstvého plnotučného mléka, 3,5 % tuku
  • 3 lžíce kakaa
  • 0,5 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky javorového sirupu grade C
  • 6 lžic espressa
  • 2 ks vajec M10 podestýlka
  • 2 špetky soli
  • české máslo 84 % mléčného tuku
  • Na krém
  • 1 000 g plnotučného tvarohu
  • 170 g smetany ke šlehání 33%
  • 2 lžičky přírodního vanilkového extraktu
  • 4 lžíce javorového sirupu grade C
  • čerstvé ovoce
  • směs jader ořechů

Postup přípravy receptu

Recept na palačinky představuje velmi univerzální variantu jídla, které se dá konzumovat při každé příležitosti. Palačinky jsou vhodné jako snídaně, jeden z chodů na svatební hostinu nebo jako hlavní jídlo pro děti i dospělé. Recept na palačinky může být také velmi variabilní, dokonce i těsto na palačinky lze variovat podle vašich preferencí, jako to ostatně můžete vidět v našich dalších receptech na palačinky. Některé kuchařky a někteří kuchaři svůj recept na palačinky povýšili na palačinkový dort, kdy jednotlivé palačinky vrství na sebe a prokládají nějakou náplní. Tento recept na palačinky je ozvláštněný voňavým espressem, takže pro milovníky dobré kávy ideální svačina. Možná je níže uvedený recept na palačinky tentokrát o trochu složitější, ale myslíme si, že výsledek mluví za vše. Recept na kávové palačinky udělá dojem na návštěvy, nebo jimi naštvete svoji nenáviděnou tchyni, která se drží pouze konzervativního receptu na palačinky. Držíme palce, a dobrou chuť!

--Jako vždy nejdříve smíchejte sypké ingredience dohromady a pak pomalu přilévejte mléko. Metličkou vyšlehejte.

--Rozpusťte trochu másla na pánvičce a smažte palačinky. Potom hurá na krém.

--Na krém vyšlehejte smetanu, tvaroh, vanilkový extrakt a javorový sirup.

--Dokonale usmažené palačinky naplňte krémem. Podle své fantazie můžete zdobit.

Recept Kávové palačinky

Lahodné francouzské palačinky

Potřebné ingredience receptu

  • 2-4 ks vajíčko
  • sůl
  • 1 l polotučné mléko
  • 400 g mouka -hladká
  • 1,5 kávové lžičky kypřicí prášek do pečiva
  • podle svého uvážení
  • na zdobení ovoce (kiwi, jahoda, hruška, hroznové víno)
  • topping karamelový, ovocný
  • šlehačka
  • náplň např.(tvarohová, vanilková zmrzlina, marmeláda)
  • na posypání např. kakao, čokoláda

Postup přípravy receptu

Palačinky, palačinky sladké potěšení. Mají je rádi děti i dospělí.
Můžeme je plnit různými náplněmi např. tvarohová, vanilková zmrzlina, marmeláda aj. Posypat kakaem, čokoládou. Ozdobit šlehačkou nebo ovocem: např.:kiwi, jahoda, malina.
Vezmeme si vyšší mísu a nalijeme mléko. Přidáme kypřicí prášek, sůl, vyklepneme vajíčka a promícháme. Nyní budeme přisypávat hladkou mouku a míchat. Dobré je použít metličku, těsto bude hladké bez hrudek.
Zapneme si sporák a pánev vytřeme olejem.
Nabereme a nalijeme těsto na pánev. Dáme jen slaboučkou vrstvu, aby byla palačinka slaboučká a nadýchaná. Obrátíme. Pokud si s tím dáme tu práci, tak nás výsledek příjemně překvapí.
Hotové palačinky stačí už jen naplnit a ozdobit. Tam už se řiďte svou fantazií a chuťovými pohárky.
Dobrou, sladkou chuť.

Recept Lahodné francouzské palačinky



Recept na palačinky je velmi jednoduché jídlo, co se týká náročnosti přípravy. Palačinky a jejich recept vyžaduje opravdu málo. V základních obrysech jde o to smíchat nejdříve sypké ingredience dohromady, potom pomalu přilévat tekuté ingredience a nakonec palačinky usmažit. Smažení je asi nejsložitější část, kterou na vás recept na palačinky nastražil. Pro to, aby se vám palačinky povedly, existují dva důležité faktory. Těsto na palačinky musí být akorát, ne moc husté, ne moc řídké. A recept na palačinky potřebuje také kvalitní nepřilnavou pánev, na které se vám palačinky nebudou připalovat. Splnit tyto nečetné podmínky nemusí být tak složité ani pro začínající kuchaře a kuchařky. Palačinky a jejich recept v mnoha obměnách najdete v této naší sekci.

Speciální selekce receptů od našich kuchařů, s našimi výběry uvaříte top recept dle vaší chuti.