Receptuj.cz

Recepty Zavařování

Zavařování okurek, meruněk či třešní patří k nejoblíbenějším kratochvílím zdejších domorodců. Jenže zavařovat lze kde co a také všelijak – v troubě, myčce, mikrovlnce, v zavařovacím hrnci. Zavařování (sterilace) je vlastně konzervace, která zabrání bujení rozkladných mikroorganismů. Zavařováním totiž uniká ze sklenice horký vzduch a vzniká částečné vakuum. Po vychladnutí přitlačí vnější vzduch víčko ke sklenici a to pevně drží.
Zavařování v troubě je nejběžnější metodou. Trouba by měla být vyhřátá na 200 až 220 °C a sklenice zavařujte na plechu, na který nalijte cca 1,5 centimetru teplé vody. Sklenice by se také neměly navzájem dotýkat, aby se zabránilo jejich popraskání. Větší sklenice se zavařují 10–13 minut, menší 5–8 minut. Čas také uzpůsobujte tvrdosti či měkkosti plodů, které zavařujete.
Zavařování čehokoliv také vyžaduje pečlivou hygienu, takže se vždy umyjte ruce. Zavařovací sklenice i plody musejí být také řádně vydrhnuté.

Zavařování rajčat

Potřebné ingredience receptu

  • rajčata
  • voda
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička soli

Postup přípravy receptu

Čas zavařování rajčat přichází na přelomu července a srpna, kdy naše zahrady přetékají bohatou úrodou tohoto ovoce či této zeleniny (?). V tomto ohledu panuje poměrně zajímavý rozpor, protože některé soudy v Americe rozhodly, že rajčata jsou zelenina, jiné že ovoce, a například Evropská unie zařadila rajčata v roce 2011 do kategorie ovoce, s čímž souhlasí i botanici, neboť rajčata rostou na vytrvalém keři. Ať tak či onak, zavařování rajčat přináší cestu, jak se zbavit přemíry úrody. Zavařování je velice jednoduché, notabene zavařit rajčata, a tak to „zkuste“ i vy. Recept na zavařování rajčat, a to bez nálevu, najdete o něco níže.

--Nejprve rajčata důkladně omyjte, následně zbavte slupky a to tak, že je na 1 minutu ponoříte do horké vody. Po vyjmutí je prudce zchlaďte ve studené vodě, oloupejte a zbavte tuhého středu kolem stopky.

--Na dno sklenice o objemu 1 litr dejte 2 lžíce citronové šťávy a 1 lžičku soli. Pak do ní naklaďte rajčata, zalijte vroucí vodou a pečlivě uzavřete.

--Při teplotě 90 °C zavařujte cca 40 minut. Nakonec sklenice s rajčaty nechte vychladnout otočené dnem vzhůru.

Recept Zavařování rajčat

Zavařování švestek

Potřebné ingredience receptu

  • švestky
  • na 1 l vody 300 až 400 gramů cukru krystal

Postup přípravy receptu

Zavařování švestek má u nás dlouhou tradici, protože švestky tak nějak považujeme za svoje ovoce. I když tomu tak není. Švestky pocházejí pravděpodobně z Kavkazu, nicméně v té naší kotlině dosti zdomácněly. A proto je zavařování švestek tolik oblíbené. Recept na zavařování švestek najdete o něco níže, ale z tohoto ovoce lze připravit několik jiných populárních pokrmů – švestkové knedlíky, švestková povidla, švestky se také suší nebo se z nich pálí slivovice.
Na zavařování švestek je potřeba, aby byly plody kvalitní a nenaťuklé. Sladký nálev se do sklenic přidává až vychladlý a švestky po vložení do zavařovací sklenice zkuste špejlí trochu promíchat, aby jim nepopraskala slupka a lépe vstřebaly cukerný nálev.

--Švestky nejprve důkladně omyjte a vypeckujte. Vložte je do sklenic.

--Na nálev svařte 300 až 400 gramů cukru krystal s jedním litrem vody. Sladší švestky potřebují méně cukru a naopak. Cukr se rozpustí a lehce povaří.

--Vychladlým nálevem potom švestky zalijte a pořádně uzavřete. Sterilujte při teplotě 85 °C po dobu 15–20 minut.

--Nakonec nechte kompoty vychladnout otočené dnem vzhůru.

Recept Zavařování švestek

Zavařování meruněk

Potřebné ingredience receptu

  • 1 l vody
  • 500 g krystalového cukru

Postup přípravy receptu

Zavařování meruněk nemá moc dlouhé trvání, protože meruňky se jako na potvoru děsně rychle kazí. A proto využijte meruňkové sezony naplno. Díky zavařování meruněk kompot, který je plný letních vitaminů, v zimě jako když najdete. Bude také vonět po letní zahradě a dětem bude zaručeně chutnat. Recept na zavařování meruněk je dobré doma mít, protože kompot rovněž představuje polotovar, ze kterého lze vytvořit mnoho chutných a oblíbených jídel – meruňkové knedlíky, meruňkové koláče, meruňkové buchty a tak podobně. Na zavařování meruněk používejte pouze kvalitní a nepoškozené plody, protože od těch „načatých“ by se všechny ostatní meruňky zkazily. Zavařování meruněk a jejich recept zde.

--Co se týká cukru, řiďte se podle kyselosti okurek. Pokud jsou dostatečně sladké, dejte do receptu cukru méně – cca 300 g.

--Meruňky nejprve důkladně omyjte a vypeckujte. Poté je naskládejte do připravených sterilovaných sklenic.

--Na nálev v jednom litru vody svařte 500 g (300 g) cukru po dobu 5 minut. Vodu přiveďte k varu a přidejte cukr. Cukr se rozpustí a lehce povaří.

--Meruňky ve sklenicích zalijte ještě horkým nálevem a pečlivě uzavřete. Sterilujte při 85 °C po dobu 15–20 minut.

--Nakonec horké sklenice dejte dnem vzhůru vychladnout a skladujte na tmavém a chladném místě.

Recept Zavařování meruněk

Zavařování třešní

Potřebné ingredience receptu

  • třešně
  • cukr
  • voda

Postup přípravy receptu

Zavařování třešní je každoročně skvělá událost, protože kdo by neodolal tomuto božsky šťavnatému ovoci. Zavařování třešní napomáhá i fakt, že se rychle kazí, a ten, kdo letos nechce opakovat recept na bublaninu nebo recept na marmeládu, se může pustit do zavařování. U toho je nejdůležitější čistota. Sklenice a víčka musejí být dokonale vyčištěné nebo sterilizované, třešně důkladně omyté. Jestli najdete nějaké červivé, namočte je na noc do octové vody. Červíci poslušně vyplavou a vy tak budete mít ovoce bez jeho původních obyvatel. Zavařování třešní lze dělat dvěma způsoby – v hrnci nebo v troubě, to záleží na vás. Na každý pád vám třeba během zimních měsíců udělá třešňový kompot velkou radost a službu. Návod na zavařování třešní v hrnci zde.

--Polovinu vyhřátých sklenic naplňte třešněmi, potom do každé sklenice přisypte dvě lžíce cukru a doskládejte zase třešněmi.

--Třešně zalijte teplým cukerným roztokem, po němž se ovoce nezkazí, nebo alespoň teplou převařenou vodou. Na 1 litr budete potřebovat cca 30 dkg cukru.

--Sklenice s třešněmi pořádně zavíčkujte a v hrnci sterilujte na 85 °C cca 20–25 minut. Potom je vyndejte, zkontrolujte víčko, jestli je dotažené, a po vychladnutí obraťte dnem vzhůru.

Recept Zavařování třešní

Zavařování okurek

Potřebné ingredience receptu

  • 6 kg okurek
  • 3 l vody
  • 1 l octa
  • 400 g soli
  • 8 ks bobkových listů
  • 16 kuliček nového koření
  • 20 ks hřebíčku

Postup přípravy receptu

Nastala půlka léta, všude něco dozrává a řadě z nás se doma hromadí nezpracované ovoce a zelenina. Zavařování je skvělou cestou, jak tyto plody země dále zpracovat. Přičemž zavařování okurek je nejpopulárnější. A zavařování okurek má u nás také dlouhou tradici. Pro zavařování se hodí ty menší bradavičnaté, ideálně o průměru 7 až 10 centimetrů. Všechny okurky by měly mít plus mínus stejnou velikost. Několik menších si uchovejte pro utěsnění sklenice. Co se týká nálevu, na stole leží spousta receptů a rad. Jisté je, že se nálev na zavařování okurek připravuje několik dní předem, aby vynikla silnější chuť koření. Přidané koření záleží na vašich chuťových preferencích. My zde uvádíme recept na zavařování okurek v základní variantě. Jde o 15 sklenic s obsahem 0,5 litru.

--Nejprve připravte lák z vody, octa a všeho koření. A nejlépe 3 dny předem, aby pěkně odstál a všechno koření se do chuti pořádně propsalo.

--Opravdu důkladně očištěné okurky naskládejte do sterilovaných sklenic a zalijte je lákem. Čistota sklenice i suroviny je opravdu velmi důležitá. Okurky namočte alespoň na hodinu do studené vody a pak každou pečlivě, ale jemně očistěte kartáčkem.

--Sklenice pevně uzavřete a zavařujte 7 minut při teplotě 85 °C.

--Nakonec nechte sklenice vychladnout otočené dnem vzhůru.

Recept Zavařování okurek



Zavařování okurek, meruněk či třešní poskytne způsob, jak elegantně zpracovat bohatou úrodu. Takto upravené plody lze konzumovat nejčastěji jako kompot, který slouží jako příloha k hlavnímu jídlu, nebo jako rychlá sladká svačinka. Zavařování uchová potraviny dostatečně dlouhou, a vy se tak můžete i uprostřed zimy oddávat vzpomínkám na léto. Zavařování je prostě jednoduchá a praktická věc, kterou zvládne každý.

Speciální selekce receptů od našich kuchařů, s našimi výběry uvaříte top recept dle vaší chuti.