Receptuj.cz

Recepty Špagety

Špagety, možná nejslavnější pokrm na světě, existují v tolika formách a provedeních, že by vám vystačily na hodně dlouhou dobu, aniž by se vám omrzely. Špagety jsou primární potravinou v Itálii, která jim dala i jejich název. Zdrobnělina italského slova spago, které znamená tenký provázek, je spaghetto a spaghetti vyjadřují jeho množné číslo. Špagety oblibu získaly jednak svojí univerzálností a širokým vějířem možných receptů, které z nich lze udělat, druhak jistou zábavností, kterou napájí a inspiruje jejich tvar dlouhého provázku. I z toho důvodu je recept na špagety oblíbený v domácnostech s dětmi. Profláknuté boloňské špagety byste marně hledali na severu Itálie v Boloni. Boloňská omáčka se tam používá výhradně jako ragú k tagliatelle. Recept na boloňské špagety se těší oblibě hlavně mimo Apeninský poloostrov, nepředstavuje však součást pravé italské kuchyně. Zato recept na špagety carbonara, jejichž kouzlo tkví ve vajíčku a slanině, nebo recept na špagety aglio olio peperoncino, které zase oslňují kombinací česneku, olivového oleje a pálivé papriky, můžeme směle zařadit do kánonu italské kuchyně. V našich krajích se zase uchytily recept na špagety s mletým masem a recept na špagety s kuřecím masem.

Špagety s kuřecím masem

Potřebné ingredience receptu

  • olivový olej
  • 150 g kuřecích prsou, nakrájených na nudličky
  • sůl a pepř
  • 1 balení špaget
  • 2 stroužky česneku, najemno nasekané
  • 45 g sušených rajčat, nakrájených na nudličky
  • 150 g cherry rajčat
  • hrst čerstvé bazalky + na ozdobu

Postup přípravy receptu

Špagety s kuřecím masem patří k těm receptům, kterým dáte důvěru v momentě, kdy nemáte moc času na vaření. Jedná o navýsost srozumitelný a snadný recept. Špagety s kuřecím masem totiž nepotřebují příliš mnoho ingrediencí, které se navíc mohou libovolně, podle chuti měnit. Špagety s kuřecím masem budou chutnat jak dětem, tak dospělým, kteří si k nim mohou dát sklenku nějakého vyhlazeného bílého vína. Špagety s kuřecím masem zastoupí rychlou večeři i lehký oběd a navíc do nich lze přidat nějaká ostřidla pro otrlejší strávníky. Špagety s kuřecím masem by mohly být jasnou volbou při řešení běžných provozních pokrmů, ale když vyladíte složení surovin a jejich chutě do harmonického celku, může jít vlastně o zajímavé jídlo třeba pro romantickou večeři.

--Na 3 lžících oleje v hlubší pánvi orestujte kuřecí maso dozlatova, které předtím nezapomeňte osolit. Vyjměte ho a dejte stranou.

--Těstoviny uvařte v osolené vroucí vodě podle návodu na obalu.

--Do pánve po mase dejte česnek, sušená rajčata a cherry rajčata. Vše 5 minut restujte. Kdyby se suroviny začaly připékat, přilijte lžíci vody z těstovin. Opepřete a přidejte bazalku.

--Zcezené těstoviny smíchejte v pánvi s kuřecím masem a restovanými rajčaty a podávejte ozdobené nasekanou bazalkou a opečenými cherry rajčátky.

Recept Špagety s kuřecím masem

Špagety s mletým masem

Potřebné ingredience receptu

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 ks cibule
  • 300 g mletého masa (drůbeží nebo směs vepřového a hovězího)
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžička cukru
  • 400 g sekaných rajčat (1 plechovka)
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 500 g špaget
  • 60 g strouhaného sýra (parmazán nebo Grana Padano)

Postup přípravy receptu

Recept na špagety s mletým masem spatřil světlo světa někdy v 70. letech minulého století a byl českou odpovědí na italský recept na boloňské špagety. Na ty nebyly v socialistickém Československu suroviny, tehdejší potravinová situace neumožňovala vařit autentické světové recepty, a tak si špagety české hospodyňky upravily podle svého. Tento recept na špagety s mletým masem je o mnoho jednodušší, rychlejší a levnější než jeho boloňská sestřička. Špagety s mletým masem se dřív zhůvěřile dělaly s kečupem a tvrdým sýrem eidam. Na to prosím zapomeňte. Tento recept na špagety s mletým masem používá rajčatový protlak a sekaná rajčata v plechovce. Místo eidamu raději použijte chuťově výraznější a ke špagetám se víc hodící parmazán. Dostanete tak z obyčejných ingrediencí skvělé a chutné jídlo, na kterým se nebudou ofrňovat ani děti. Recept na špagety s mletým masem právě tady.

--V hluboké pánvi s pokličkou orestujte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova.

--Dejte do pánve mleté maso a zprudka ho opečte, přičemž ho vařečkou rozdělujte na menší kousky. Po zhruba 5 minutách přidejte nadrobno nasekaný česnek a cukr. Minutu povařte, přidejte rajský protlak a povařte ještě další minutu.

--Do pánve nyní dejte sekaná rajčata z plechovky. Osolte, opepřte a dochuťte sušeným oreganem. Stáhněte plamen a pod pokličkou duste cca 15 minut.

--V těch 15 minutách, kdy se bude maso s omáčkou dusit, uvařte těstoviny podle návodu na obalu.

--Těstoviny polijte omáčkou a posypte sýrem.

Recept Špagety s mletým masem

Špagety aglio olio

Potřebné ingredience receptu

  • 300–400 g špaget
  • 4–6 stroužků česneku
  • čerstvá chilli paprička nebo sušené chilli papričky (peperoncini)
  • extra panenský olivový olej

Postup přípravy receptu

Recept na špagety aglio olio patří… Nebo lépe, on je nejsnadnější recept na hlavní jídlo, který existuje. A přesto či právě proto připravíte naprosto báječné jídlo, na které je absolutní spolehnutí stejně jako na atomové hodiny a jarní konvalinky. Špagety aglio olio pochází z italské Neapole. V této oblasti se špagety aglio olio dělají i jako linguine, což vůbec nevadí, protože tady opravdu platí v jednoduchosti je krása. Recept na špagety aglio olio totiž potřebuje málo – těstoviny, česnek, olivový olej a chilli. To jsou suroviny, které má každý doma a které vydrží týdny. Potom už stačí málo. Dodržet přesný harmonogram přípravy tak, aby byly špagety aglio olio tou pravou pochoutkou pro pravé fajnšmekry. Špagety aglio olio se velice rády kamarádí se sklenkou vychlazeného bílého vína. Tak vzhůru do toho – recept na špagety aglio olio právě zde.

--Ve vroucí osolené vodě uvařte těstoviny podle návodu na obalu.

--Česnek nakrájejte na tenoučké plátky a chilli papričku najemno.

--Na kvalitním olivovém oleji lehce osmahněte chilli a česnek, ale pozor, česnek nesmí za žádnou cenu ztmavnout.

--Uvařené a okapané špagety promíchejte na pánvi s česnekem a chilli.

--A servírujte. Dochutit špagety aglio olio můžete nastrouhaným parmazánem nebo nasekanou petrželí.

Recept Špagety aglio olio

Špagety carbonara

Potřebné ingredience receptu

  • 400 g špaget
  • 200 g slaniny
  • 6 žloutků
  • 80 g parmazánu
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy receptu

Špagety carbonara zná asi každý a každý na ně snad v dobrém, možná v nejlepším vzpomíná. Recept na špagety carbonara je až směšně jednoduchý a rychlý, a přesto z něj dostanete naprosto úchvatný zážitek, který vás pohladí po duši. Toho všeho docílíte s pouhými čtyřmi surovinami, přičemž recept na špagety carbonara skrývá největší svízel v postupu přípravy. Ta je s přehledem nejdůležitější. Druhá nejdůležitější věc je kvalita a čerstvost surovin. Těstoviny můžete použít jak čerstvé, kdy počítejte na porci s 200–300 gramy, tak se sušenými, kdy počítejte s 100 gramy na porci. Recept na špagety carbonara má další důležitou složku. Tou je slanina. Použít můžete tu obyčejnou kupovanou, ale máte-li náladu, pořiďte si kvalitnější třeba z nějakého italského obchodu s lahůdkami. Žloutek dokáže být pěkná mrcha, a tak si dávejte velký pozor, aby byl krásně vláčný, a hlavně, aby se nesrazil. Špagety carbonara by potom stály za starou belu. Na recept na špagety carbonara používejte výhradně parmazán, případně pecorino. Recept na báječné špagety carbonara najdete právě tady.

--Na 4 porce nalijte do velkého hrnce 4 litry vody. Vodu osolte, přiveďte k varu a uvařte těstoviny podle návodu na obalu.

--Mezitím si nakrájejte slaninu a zhruba 5 minut ji na pánvi restujte dozlatova. Sýr nastrouhejte na struhadle najemno.

--Žloutky oddělte od bílků a smíchejte je s asi ¾ sýra.

--Jakmile vám cinkne čas těstovin, tak je nezcezujte, jak jste zvyklí, ale kleštěmi nebo děrovanou naběračkou je opatrně přendejte do pánve. Voda, která na těstovinách ulpí, krásně pomůže výsledné konzistenci špaget. Vodu od špaget z hrnce zatím nevylévejte.

--Do pánve se slaninou a špagetami, kterou jste měli stále na plotně, a tak zůstává ještě teplá, rozlijte žloutky se sýrem a všechno pořádně promíchejte. Před podáváním opepřete.

Recept Špagety carbonara

Boloňské ragú

Potřebné ingredience receptu

  • sůl
  • 50 g pravé máslo
  • 2 konzervy rajčata - nakrájená
  • 1 ks celer
  • kvalitní slanina
  • 1/4 kg vepřové maso - mleté
  • 1 ks kuchyňská cibule
  • 3/4 l šťáva - rajčatová
  • 1 sklenička červené víno - suché
  • 3 polévkové lžíce olej - olivový
  • 1 sklenička mléko
  • pár lístků bazalky
  • černý pepř - mletý
  • 1/4 l vývar - hovězí
  • 1/4 kg hovězí maso - mleté
  • 1 ks mrkev

Postup přípravy receptu

Co uvařit k obědu? Skvělé boloňské ragú.
Doba vaření je delší, ale chuť a vůně nás okouzlí.
Zeleninu (cibuli, celer, mrkev) zbavíme slupky
a v mixéru rozmixujeme.
Všechno maso si přendáme do mísy. Na prkénku si pokrájíme kus kvalitní slaniny a zapracujeme ji do masa.
Olivový olej si nalijeme do kastrolu. Vložíme kousek másla.
Přisypeme a osmahneme rozmixovanou zeleninu.
Vložíme maso se slaninou.
Po chvilce ochutíme červeným vínem. Provaříme. Zakápneme hovězím vývarem. Zalijeme šťávou z rajčat. Vyklopíme konzervy s pokrájenými rajčaty.
Přisolíme. Vaříme cca 120 minut.
Průběžně mícháme a doléváme hovězí vývar.
Do uvařeného ragú vhodíme pár listů bazalky. Zalijeme trochou mléka. Promícháme a případně ještě okořeníme a osolíme.
Servírujeme s oblíbenými kvalitními těstovinami.

Recept Boloňské ragú

Vynikající boloňské špagety

Potřebné ingredience receptu

  • 1 ks kuchyňská cibule
  • strouhaný sýr (parmezán, eidam aj.)
  • 3 polévkové lžíce olivový olej
  • 6 stroužek kvalitní česnek
  • 2 kávové lžičky koření (na špagety)
  • oregano, bazalka
  • 1 konzerva rajčata - konzervovaná
  • 2 polévková lžíce cukr
  • špetka sůl
  • špetka černý pepř - mletý
  • 500 g mleté maso - vepřové
  • 3 kávové lžičky sladká paprika - mletá
  • 500 g špagety

Postup přípravy receptu

Vynikající večeře nebo oběd. Boloňské špagety nikdy nezklamou.
Na prkénku si nakrájíme česnek a kuchyňskou cibuli. Orestujeme na olivovém oleji. Vmícháme vepřové mleté maso a koření. Natrháme k tomu pár lístečků oregána a vše vaříme.
Ke konci přilijme konzervovaná rajčata. Ochutnáme. Podle chuti dáme sůl a pepř. Přisypeme koření na špagety a osladíme.
Nyní si dáme vařit špagety. Hotové špagety smícháme s boloňskou omáčkou.
Servírujeme posypané sýrem (parmezán, eidam aj.)Já přidávám navrch pár lístků bazalky. Dobrou chuť.

Recept Vynikající boloňské špagety

Pravá boloňská omáčka

Potřebné ingredience receptu

  • 500 g mleté maso
  • 1/4 ks celer
  • 1 ks velká cibule
  • 4 stroužky česnek
  • mletý pepř
  • 0,2 l mléko
  • 4 lžíce olivový olej
  • 2 lžičky bazalka
  • 1 lžička tymián
  • 0,5 l červené víno
  • sůl
  • 2 lžičky oregano
  • 1 ks mrkev
  • 1 špetka muškátový oříšek
  • 1 lžička šalvěj
  • 1 konzerva rajčata (pasírovaná nebo krájená loupaná)
  • podle potřeby voda

Postup přípravy receptu

Na olivovém oleji si osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, dohromady s oloupanými a nadrobno nakrájenými mrkví a celerem. K tomu ještě přidáme na plátky nakrájený česnek.

Potom co nám cibule zesklovatí, tak přidáme mleté maso, které restujeme do zhnědnutí. Poté zaléváme mlékem a vaříme na velmi mírném ohni po dobu 2-3hodin.

Když nám začne ubývat mléko, tak doléváme červeným vínem a dále zvolna vaříme. Poté, co se nám vyvaří i červené víno, přidáváme rajčata, ve formě, kterou jsme si zvolili.

Omáčku okořeníme všemi připravenými bylinkami, osolíme a pořádně promícháme. Vaříme ještě asi půl hodiny, podle potřeby můžeme dolít vodou. Předtím než sundáme omáčku z plotny, tak ještě dochutíme.

Boloňskou omáčku podáváme nejlépe s těstovinami, jakýmkoli, zdobené nastrouhaným parmazánem.

Recept Pravá boloňská omáčka



Špagety jsou všestranné jídlo, které vás nikdy nezklame, protože recept na špagety snad nejde zkazit. K těmto dlouhým těstovinám se výborně hodí jednoduché omáčky, což jsou například pesto nebo aglio olio. Skvěle totiž na špagety přilnou a už se nepustí. Recept na špagety lze pojmout jako výborný a rychlý oběd. Totéž se dá říct i o večeři, které ale při dobré konstelaci dodají i trochu na romantice. Jak už bylo řečeno, recept na špagety patří mezi oblíbená dětská jídla, hlavně špagety s kuřecím masem a rajčatovou omáčkou. Zde je pár tradičních tipů na super recept na špagety, které byste neměli minout a které hravě zvládnete.

Speciální selekce receptů od našich kuchařů, s našimi výběry uvaříte top recept dle vaší chuti.