Recepty Svíčková na smetaně
Svíčková na smetaně vám umožní alespoň na chvíli si odpočinout od asijských nudlí a české pizzy. Recept na svíčkovou omáčku, jejímž základem je libový sval nejčastěji z hovězí kýty, je poměrně kaloricky vydatný pokrm. Navíc svíčková na smetaně stojí na základech kořenové zeleniny, a tak v ní najdete i nemalé množství minerálních látek a vlákniny. Spolu s pečlivě vybraným a ošetřeným masem tak svíčková na smetaně tvrdí muziku při slavnostních příležitostech po celé České republice. Díky tomu, že recept na svíčkovou omáčku je mezi lidmi tak oblíbený, existuje spousta variant a verzí. Jenže kvůli tomu se také do svíčkové na smetaně dostává řada nezdravých surovin nebo jejich velmi kalorické náhražky. Recept na svíčkovou proto vyžaduje vaši péči, ať už v použitých surovinách, tak v postupu přípravy. Svíčková na smetaně může být zdravé a vyvážené jídlo, a to jenom díky vám. Dobrou chuť!
Svíčková podle šéfkuchaře
Potřebné ingredience receptu
- 1 kg hovězího masa zadního
- 150 g špeku
- sůl
- olej
- 300 g cibule
- 300 g mrkve
- 150 g celeru
- 150 g kořenové petržele
- 10 kuliček celého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 4 listy bobkového listu
- 80 g krupicového cukru
- 1 citron
- 1 l vody, vývaru nebo vína na zalití
- 80 g plnotučné hořčice
- sůl
- cukr
- ocet
- 50 g másla
- 200 ml smetany na šlehání
- na podávání
- 100 ml ušlehané šlehačky
- 100 g brusinek
- 1 citron
Postup přípravy receptu
Svíčková a její recept se nachází v mnoha domácnostech v mnoha obměnách, aby si vybrat ten správný recept nebylo moc jednoduché. Svíčková podle šéfkuchaře patří k těm náročnějším, neboť pochází z dílny oblíbeného pořadu Kluci v akci, který běžel na České televizi. Původ svíčkové na smetaně je nevystopovatelný, protože i v okolních zemích se můžete setkat s omáčkou na kořenové zelenině s pečeným masem. Zdá se, že svíčková na smetaně ale přesto vděčí Rakousku-Uhersku, kdy někoho napadlo přidat do omáčky smetanu. A potom už je to stará známá písnička. Recept na svíčkovou jako rodinné zlato dostal mnoho variant, kdy se liší ta od Nováků z prvního patra a ta od Svítilů z pátého patra. Svíčková na smetaně je prostě etalon tradiční české kuchyně, a tak vám přinášíme tento recept, na jehož konci je opravdu výjimečný gurmánský zážitek.
--Maso nejprve očistíme a poté prošpikujeme. Z poloviny špeku nakrájíme klínky. V mase na pár místech malým nožem uděláme dírky (po vlákně) a nakrájený špek nasoukáme dovnitř. Provázkem maso svážeme do válečku, aby pevně drželo. Na oleji maso zprudka opečeme ze všech stran, vyndáme a dáme na stranu.
--Zbytek slaniny nakrájíme na kostičky a dáme na rozpálený olej po masu. Pořádně vypečeme. Přidáme nakrájenou zeleninu, kterou nakrájejte na kostičky, a orestujeme do zlatohnědé barvy. Přidáme divoké koření a cukr. Necháme zkaramelizovat, přidáme na plátky nakrájený citron bez kůry a bez jadérek. Potom zalijeme vodou, nebo chcete-li hovězím vývarem či bílým vínem. Přidáme hořčici a sůl a přiklopíme. Dáme do vyhřáté trouby. A pečeme maso doměkka, zabere to asi 1–1,5 hodiny.
--Z omáčky potom maso vyndáme ven a omáčku propasírujeme skrz husté sítko, nebo omáčku rozmixujeme. Způsob přípravy si vyberte podle svého gusta. Dochutíme solí, cukrem a octem a přidáme máslo a smetanu.
--Nakonec z masa odstraňte kuchyňský provázek a nakrájejte jej. Servírujte plátek masa s houskovým knedlíkem se svíčkovou omáčkou. Zdobte kopečkem šlehačky, brusinkami a plátkem citronu.
Jednoduchá svíčková
Potřebné ingredience receptu
- 4 plátky roštěnky
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 malý celer
- olej
- sůl
- pepř
- bobkový list
- nové koření
- vývar podle potřeby
- 1 kelímek smetany
- 1 lžíce solamylu
Postup přípravy receptu
Recept na svíčkovou omáčku patří k největším potěšením, které si tuzemští strávníci dopřávají. Svíčková nemusí být jenom recept, který je dlouhý jako telefonní seznam. Může jít o celkem jednoduché jídlo, které vykouzlíte během chvilky, abyste si mohli užít skvělou dobrotu co nejrychleji. Recept na svíčkovou se sice jmenuje po masu hovězí svíčková, nicméně není nutné, či dokonce je žádoucí použít na svíčkovou omáčku jiný druh hovězího masa. Svíčková může být nahrazena třeba hovězím zadním, karabáčkem, květovou špičkou, loupanou nebo kulatou plecí, která se někdy nazývá falešnou svíčkovou. Svíčková omáčka totiž díky většímu množství kolagenu bude mít bohatější chuť. Co týká masa, tak velmi důležité je maso také proklát špekem. Sami potom na talíři uvidíte, že se to vyplatilo. Recept na jednoduchou svíčkovou omáčku najdete právě zde.
--Roštěnky nejprve odblaníme, potom naklepeme, po okrajích nařízneme a osolíme. Na rozpálené pánvi je zprudka osmahneme na oleji.
--Maso vyjmeme a ve výpeku po nich osmahneme na kostičky nakrájenou (nebo nahrubo nastrouhanou) zeleninu a cibuli.
--Přendáme do pekáčku, podlijeme připraveným vývarem. Potom přidáme koření (nejlépe v sáčku, aby se dalo dobře vyndat) a zakryté dusíme v troubě doměkka.
--Roštěnky, které změkly a jsou křehké, vyjmeme, vyndáme i koření a zeleninu rozmixujeme.
--Podle potřeby dolijeme vývar a zahustíme škrobovou moučkou, kterou necháme přejít varem.
--Přidáme smetanu, necháme znovu přejít varem, dochutíme citronovou šťávou a do omáčky vložíme maso, aby se prohřálo.
--Podáváme s houskovým knedlíkem.
Rychlý houskový knedlík
Potřebné ingredience receptu
- 1 ks vajíčko
- 0,5 sáčku prášek do pečiva
- 0,2 - 0,3 l voda s bublinkami
- 1 ks pečiva (např. rohlík, houska, chléb)
- 2 kávové lžičky sůl
- 750 g mouka - hrubá
Postup přípravy receptu
Pojďme si připravit rychlý houskový knedlík.
Výborný recept, který potěší milovníky české kuchyně.
Do hrnce si napustíme vodu, trochu osolíme a dáme vařit.
Na prkénku si rozkrájíme pečivo na malé kostičky a nandáme do větší nádoby.
Přidáme hrubou mouku a prášek do pečiva. Vyklepneme jedno vajíčko. Osolíme. Promícháme.
Postupně přilijeme vodu s bublinkami.
Znovu promícháme, aby se propojily všechny suroviny. Těsto odložíme stranou.
Na posypaném vále si vytvoříme z těsta šišky a ty ponoříme do vroucí vody.
Knedlíky se budou vařit zhruba půl hodiny. Vyndáme je, propíchneme párkrát vidličkou a nití nebo kráječem rozkrájíme. K tomu podáváme např.vepřové maso s omáčkou.
Přeji dobrou chuť.
Dobrý houskový knedlík
Potřebné ingredience receptu
- 25 g kvasnice
- 1 kávová lžička cukr krupice
- 500 g mouka - polohrubá
- 2 ks houska
- 1 kávová lžička sůl
- 300 ml vlažné polotučné mléko
Postup přípravy receptu
Svíčková omáčka s dobrým houskovým knedlíkem, to je tip na víkendový oběd. Kdo by si nedal?
Vezmeme si prkénko a nakrájíme si housku na malé kousky. Dáme do mísy. Mléko lehce ohřejeme a vlijeme. Prosejeme mouku a vysypeme také do mísy. Osolíme, přidáme cukr a kvasnice. Vypracujeme těsto.
Těsto necháme 30 - 40 minut kynout a odpočívat.
Dáme si vařit vodu a osolíme ji. Těsto rozdělíme na dva válečky. Vaříme zhruba 17 minut a ze začátku odpíchneme ode dna. Po uvaření ihned z obou stran vidličkou propíchneme a nití nakrájíme. Servírujeme třeba se svíčkovou máčkou a masem.
Domácí houskové kynuté knedlíky
Potřebné ingredience receptu
- 2 ks rohlíky z druhého dne
- 1 kávová lžička cukru krupice
- přibližně 500 ml polotučné mléko
- 1 kg polohrubá mouka
- 2 ks vajíčka
- 20 g droždí
- 20 g sůl
- trochu másla
Postup přípravy receptu
Guláš bez knedlíků, jako by nebyl. Knedlo - vepřo - zelo taktéž. Knedlíky prostě k některým jídlům zákonitě patří. A jak si takový knedlík připravit?
Nejdříve si připravíme kvásek. Do malé misky si nalijeme 100 ml vlažného mléka. Rozmělníme si droždí a spolu s cukrem vysypeme do misky.
Přiklopíme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout.
Na pánev dáme nakrájené rohlíky s trochou másla a orestujeme. Odstavíme a dáme stranou.
Do velké mísy vysypeme mouku, přidáme vejce, vykynutý kvásek a osolíme. Zalijeme teplým mlékem, přidáme orestované rohlíky a důkladně promícháme a zpracujeme.
Tak a teď bude těsto odpočívat a kynout, zhruba jednu hodinu. Ale nejdříve ho musíme posypat trošičkou mouky a položit přes něj kuchyňskou utěrku.
Po hodině si na vále těsto ještě propracujeme,
vytvoříme asi 4 knedlíky a necháme je ještě na 15 minut chvíli odpočinout.
Dáme vařit vodu a mírně osolíme. Vložíme knedlíky a vaříme. Za začátku hlídáme, aby se nám nepřichytily ke dnu. Vaříme kolem 20 minut. Zhruba v polovině je pomocí vařečky převrátíme. Vzhledem k tomu, že knedlíky během vaření nabydou, tak doporučuji vařit max. po dvou kusech.
Nakonec je vyndáme a na prkénku ihned z obou stran propichujeme. Nakrájíme pomocí nitě a podáváme jako přílohu k dobrému masíčku.
Dobré chutnání.
Svíčková na smetaně
Potřebné ingredience receptu
- 100 g kořenová zelenina
- bobkový list
- sůl
- 2 dl kysaná smetana
- 1 dl mléko
- celé nové koření
- 40 g máslo
- mletý černý pepř
- 40 g cibule
- celý černý pepř
- 400 g hovězí svíčková nebo hovězí zadní
- 40 g hladká mouka
Postup přípravy receptu
Den či dva dopředu si připravíme náš masový základ, aby bylo maso měkčí a to tímto způsobem. Očištěnou zeleninu si nakrájíme na kousky, omyjeme si maso a vložíme do hrnce. Na něj vyskládáme nakrájenou zeleninu a cibuli, bobkový list, nové koření a celý pepř. Takto dáme do lednice.
Poté co vyndáme, obsah hrnce pěkně osmahneme a podlijeme vývarem nebo vodou. Přiklopené pak dusíme, dokud nám maso nezměkne. Svíčkovou pak vyndáme a naporcujeme na plátky.
Zbylou šťávu smícháme s mlékem a moukou a chvíli povaříme. Omáčku přecedíme a zeleninu která nám tam uvízne, buď do omáčky prolisujeme nebo rozmixujeme. Nakonec ještě dosolíme, dopepříme a můžeme ještě přisladit nebo okyselit podle chuti.
Do omáčky pak vkládáme naše maso a prohřejeme.
Podáváme nejlépe s houskovým knedlíkem.
Výborná svíčková
Potřebné ingredience receptu
- 4-5 kuličky celé nové koření
- 1 ks cibule
- 2-3 lístky bobkový list
- 1 ks mrkev
- 1 hrst tymián
- 450 g maso
- 1 ks citron
- 0,5 ks celer
- 1 kelímek sladká smetana
- 1 lžíce cukr
- 1 ks petržel
- podle chuti sůl
- podle potřeby voda
- světlá jíška
Postup přípravy receptu
Recept na výbornou a snadnou svíčkovou omáčku.
Zeleninu očistíme a nakrájíme nadrobno a v hrnci ji na másle osmažíme. Zarestujeme se lžící cukru, posymeme tymiánem a osolíme.
Než začne zelenina hnědnout, tak přidáme ješte 2-3 bobkové listy a 4-5 kuliček nového koření.
Promícháme a na směs položíme 2 plátky masa (hovězí, vepřové nebo drůbeží). Podlijeme vodou a dusíme doměkka.
přilejeme ještě trochu vody a povaříme.
Hotovou omáčku necháme vychladnout, vyjmeme maso i bobkový list a nové koření a omáčku rozmixujeme.
Znovu přivedeme k varu a přidáme sladkou smetanu, citron, jíšku a dochutíme.
Vložíme maso a prohřejeme ho.
Podáváme s houskovým nebo karlovarským knedlíkem.
Vynikající svíčková omáčka
Potřebné ingredience receptu
- 450 g maso
- 0,5 ks celer
- 1 ks petržel
- 1 ks mrkev
- 1 ks cibule
- 1 lžíce cukr
- 3 kuličky celé nové koření
- 5 lístků bobkový list
- 1 hrst tymián
- 1 ks citron
- 1 kelímek sladká smetana
- podle chuti sůl
- podle potřeby voda
- světlá jíška
- máslo
Postup přípravy receptu
Recept na svíčkovou, který jsem dostala od mé babičky.
Zeleninu očistíme a nakrájíme nadrobno.V hrnci osmažíme na másle nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev, celer a petržel. Na zeleninu dáme lžíci cukru, osolíme, posypeme tymiánem, přidáme 2 - 3 bobkové listy a 4 - 5 kuliček nového koření. Vše dobře zamícháme, na směs dáme plátky masa, podlijeme a dusíme doměkka. Přidáme vodu, podle toho kolik chceme omáčky a povaříme.Vyndáme maso, bobkový list a nové koření a omáčku rozmixujeme. Poté dáme znovu vařit, přidáme smetanu, citron, hotovou jíšku a podle své chuti dochutíme. Nakonec vložíme maso.
Vynikající svíčkovou omáčku podáváme tradičně s knedlíkem.
Svíčková na smetaně a její recept má pár potenciálně rizikových momentů, kdy ji můžete posunout někam jinam, kam třeba nechcete. Jedním z nešvarů, které lidé při vaření svíčkové dělají, je ten, že použijí místo 12% smetany tu nejtučnější 33%. Zbytečně se tím jídlo kaloricky nafoukne. Svíčková na smetaně, či spíše její maso se také často opéká na živočišných olejích, jako je máslo nebo dokonce lůj. Recept na svíčkovou omáčku naopak vyžaduje, abyste použili tuky rostlinného původu. Drobná svízel také vězí v množství použité slaniny. Svíčková omáčka jí potřebuje jenom málo, aby ze špeku nasála trochu chuti. A nakonec svíčková na smetaně a její recept potřebují na podlití domácí vývar. Nikdy tedy nepoužívejte masox, vaše báječná svíčková omáčka na smetaně si to určitě nezaslouží.