Recepty Lívance
Recept na lívance existuje v mnoha variantách, i na obou stranách Atlantiku. Tradiční české lívance znaly už naše babičky i prababičky. Recept na lívance vznikl bůhvíkde, ale máme za to, že pochází ze starého dobrého Rakouska-Uherska. U nás rychle zdomácněl a stal se velmi oblíbeným jídlem ve chvíli, když recept na lívance vzaly do rukou naše skvělé kuchařky a vytvořily nadýchané placky, tolik oblíbené u dětí. Recept na lívance vděčí svému názvu hlavně litému těstu. Setkat se ale můžete i s dobrotami, jako je třeba recept na lívance z kynutého těsta, recept na lívance bez kynutí nebo výborné americké lívance. Ať se ale rozhodnete pro kynuté lívance nebo lívance v americkém stylu, vždy je potřeba dbát na to, abyste metličkou těsto dokonale rozšlehali, aby v něm nebyly hrudky. Recept na lívance se také rád připaluje, a proto pro vás máme jednu radu. Už do samotného těsta na lívance dejte trochu tuku. Uvidíte, že váš recept na lívance bude prostě dokonalý a vaše děti vám budou děkovat ještě na smrtelné posteli.
Americké lívance
Potřebné ingredience receptu
- 150 g hladká mouka
- 1 špetka sůl
- 200 ml mléko
- 3 lžíce olej
- 2 lžíce cukr
- 1 ks vejce
- 2 lžičky prášek do pečiva
- na potření marmeláda
- javorový sirup
- podle potřeby máslo na smažení
Postup přípravy receptu
Lívance trochu jinak.
Tekuté a sypké ingredience smícháme nejprve zvlášť a poté je dáme dohromady a pomocí mixéru z nich vymícháme hladké těsto, které dáváme na půl hodiny odstát.
Na rozehřátou pánev s máslem vyléváme těsto a na nižší teplotu opékáme. Takto dělané lívance jsou silnější než lívance klasické z kynutého těsta.
Hotové lívance potíráme javorovým sirupem nebo mažeme marmeládou.
Staročeské lívance
Potřebné ingredience receptu
- na ozdobu tvrdý tvaroh
- na potření marmeláda
- podle potřeby olej na smažení
- těstíčko 500 ml mléko
- 2 ks vejce
- 300 g polohrubá mouka
- špetek sůl
- 20 g droždí
- 1 lžíce máslo
- 1 lžíce cukr
Postup přípravy receptu
Nejprve si připravíme kvásek z lžičky mouky, droždí, cukru a poloviny hrnečku vlažného mléka.
Zbytek mléka pak smícháme s vejci a moukou na zahuštění. Přidáme rozpuštěné máslo, špetku soli. Takto smícháme s kváskem a umícháme řídké těsto, které takto odkládáme na přibližně 40minut někam do tepla vykynout.
Vykynuté těsto rozléváme sběračkou do vyhřátého lívanečníku(když není, tak pánev), který má v každém dílku malou lžičku oleje. Lívance opékáme po obou stranách do lehce hněda.
Po vyjmutí je mažeme marmeládou či povidly a posypeme strouhaným tvarohem.
Jablečné lívance
Potřebné ingredience receptu
- 1/3 balíčku prášku do pečiva
- 1 hrnek strouhané jablko
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 ks vejce
Postup přípravy receptu
Oloupeme si a nahrubo nastrouháme jablka. K nim si přidáme vejce, mléko, mouku a prášek do pečiva. Z tohoto si pak vymícháme těsto.
Připravíme si pánev s rozpáleným olejem, vezmeme si naběračku a s ní naléváme těsto na pánev a smažíme.
Lívance jsou výborné posypané skořicí, pomazané marmeládou a ozdobené šlehačkou.
Lívance z kynutého těsta
Potřebné ingredience receptu
- na potření marmeláda
- podle potřeby ovoce
- šlehačka
- tuk na smažení
- tvaroh
- těsto 1 l mléko
- 2 ks vejce
- 700 g polohrubá mouka
- 1/2 kostky droždí
- 1 g sůl
- 2 lžíce máslo
- 2 lžíce cukr
Postup přípravy receptu
Do většího hrnce nalejeme mléko, které krátce zahřejeme, aby jsme ho pak mohli trochu odebrat do hrníčku. V něm pak k mléku přidáme droždí a trošku cukru a vytvoříme kvásek.
K mléku v hrnci přidáme vejce máslo, cukr a špetku soli. Vše metličkou vyšleháme. Postupně pak vmícháváme mouku, po ní kvásek a metličkou vymícháme. To děláme tak dlouho, dokud těsto není hladké. Takto vymíchané těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě, dokud těsta nebude jednou tolik.
Vymažeme pánev kouskem tuku a lívance jeden po druhém upečeme.
Hotové lívance mažeme marmeládou. Můžeme je ozdobit šlehačkou a kousky ovoce
Rychlé lívance
Potřebné ingredience receptu
- 200 g hladká mouka
- 3 ks vejce
- 50 g hrubá mouka
- 2 lžíce cukr
- 4 dl mléko
- 1 špetka sůl
- 5 g kypřící prášek
- na potření
- podle chuti skořicový cukr
- rozpuštěné máslo
Postup přípravy receptu
Vyzkoušejte náš recept na rychlé lívance, které jsou stejně chutné jako tradiční.
Do misky dáme všechny ingredience a ručním šlehačem šleháme 3 minuty. Pak necháme těsto 5 minut odležet.
Rozpálíme lívanečník a vytřeme olejem. Z těsta smažíme lívance, po obou stranách dozlatova.
Rychlé lívance před podáváním potřeme rozehřátým máslem, sypeme skořicovým cukrem a podáváme.
Lívance bez kynutí
Potřebné ingredience receptu
- 500 ml mléko
- 2 ks vejce
- 300 g polohrubá mouka
- 1 lžíce cukr krupice
- 1/4 lžičky sůl
- 1/2 balíčku prášek do pečiva
- 1 lžíce rum
- podle potřeby olej
- na ozdobu
- 1 lžíce cukr moučka
- 1 kelímek smetana ke šlehání
- 1 sklenice marmeláda
Postup přípravy receptu
Toto je recept na rychlé a výborné lívance.
Mouku smícháme s práškem do pečiva, cukrem a solí. Potom do sypké směsi přidáme žloutky, rum a prošleháme. Nakonec ke směsi přilijeme vlažné mléko a důkladně prošleháme.
Z bílků vyšleháme sníh a vmícháme ho do těsta. Necháme 5 minut odpočívat.
Z těsta na pánvi tvarujeme lívance, nebo použijeme lívanečník a po obou stranách smažíme dozlatova.
Smetanu vyšleháme s cukrem do tuha. Hotové lívance potřeme marmeládou dle vlastní chuti a zdobíme kopečkem smetany.
Recept na lívance může být nádherné jídlo, za které vám budou například děti upřímně vděčné. Lívance a jejich recept má také několik variant. Například jde o lívance bez kynutí, kynuté lívance, banánové lívance nebo rychlé lívance. Budete také potřebovat pořádnou pánev, která má rovné dno, protože není větší peklo mordovat se s nimi, když se vám připéká jedna strana a lívance se vám snadno potrhají. Můžete rovnou použít speciální pánev na lívance – lívanečník. Pokud chcete lívance podávat teplé, ty hotové dejte do trouby na 50 stupňů. Zůstanou krásně teplé a budou stále čerstvé a vláčné. Recept na lívance také poskytuje spoustu prostoru pro fantazii, protože zdobit můžete opravdu ledasčím, jako je například sezonní ovoce.