Recepty Těsta
Těsto a recepty z něj patří ke zlatému fondu nejen české kuchyně. Česká kuchyně je totiž známá svými hutnými a trochu těžkými jídly, k čemuž přispívají právě i těsta. Co naplat, Češi prostě svoje buchty milují. Hloupej Honza bez nich do světa taky neodešel.
Těsto je vlastně velmi jednoduché vyrobit. Základ tvoří mouka a voda. A potom se přidávají podle druhu těsta ostatní suroviny. Existuje spousta druhů těst. Jenom základních variant jsme napočítali na patnáct. Nejtěžší disciplínu z kuchařského hlediska představuje těsto kynuté, jehož základem je kvásek, který způsobí kynutí. Například tvarohové těsto vám dá také trochu zabrat. Z něho se vyrábějí například bábovky. Kolem Velikonoc je také nesmírně populární mazanec z tvarohového těsta. Naopak linecké těsto vám příliš problémy dělat nebude – ideální na pečení vánočního cukroví.
Některá těsta se využívají ihned po vypracování, některá potřebují trochu odpočinku nebo kynout. Pokud se rozhodnete pustit do pečení, pečlivě si rozmyslete, které těsto použijete. Recepty na těsto jsou také léty osvědčené, takže měnit množství surovin nebo postup přípravy nedává žádný smysl.
Těsto na pizzu
Potřebné ingredience receptu
- 20 g droždí (1/2 kostky)
- ½ čajové lžičky krupicového cukru
- 500 g pšeničné polohrubé mouky
- 5 polévkových lžic panenského olivového oleje
- 1 čajová lžička soli
Postup přípravy receptu
Těsto na pizzu by měla zvládnout každá kuchařka i každý kuchař. Protože nikdy nevíte, kdy budete těsto na pizzu potřebovat. Sami uvidíte, že jeho příprava nezabere příliš mnoho času a příliš mnoho soustředění. Ale potom vás těsto na pizzu překvapí svojí podobností, kterou bude mít k pizzám, které si dáváte v pizzeriích. Proto je recept na těsto na pizzu tak oblíbený. Za málo peněz, hodně muziky. A jak se vyrovnat s faktem, že drtivá většina z nás doma nemá tradiční zděnou pec na pizzu?
Co se týká plechu, tak ho nechte nahřát spolu s troubou a pizzu na něj potom na pečicím papíře opatrně přesuňte. Nebo si pořiďte pizza kámen.
Troubu na 250 °C zapínejte už půl hodiny předem.
Těsto na pizzu pečte hned, aby nezačalo podruhé kynout. Nejvláčnější a nejkřupavější těsto na pizzu vzniká z polohrubé mouky.
--Nejprve nechte vzejít kvásek. Rozdrobené droždí smíchejte s trochou vlažné vody a cukrem.
--Ve větší míse promíchejte kvásek, mouku, sůl a olej. Postupným přiléváním vlažné vody (300 ml) vznikne vláčné a soudržné těsto na pizzu.
--Na pomoučněném vále těsto na pizzu začněte pořádně hníst. Bude potom pružné a nelepivé.
--Vytvarujte bochánek, poprašte ho moukou, zakryjte utěrkou a 1–2 hodiny nechte kynout. Velmi pravděpodobně zdvojnásobí svůj objem.
--Těsto na pizzu potom rovnoměrně rozdělte na části a z každé z nich vyválejte placku, na kterou dejte cokoliv, co na pizze máte rádi, a hned vložte do rozpálené trouby.
Koblihy
Potřebné ingredience receptu
- 500 g polohrubé mouky + na posypání pracovní plochy
- špetka soli
- 3 sáčky vanilkového cukru
- citronová kůra (z jednoho citronu)
- 4–5 ks žloutků
- 250 ml mléka
- 50 g másla
- 2–3 lžíce rumu (Tuzemák)
- 1 kostka (42 g) nebo 1 sáček sušeného droždí
- marmeláda
- olej
- moučkový cukr (na posypání)
Postup přípravy receptu
Koblihy kdysi voněly všude. Pamatuji si, jak jsme se s matkou a dědou procházeli po Šumperku. V jednom zákoutí u náměstí smažily ženský koblihy. Bože, to byla dobrota! Recept na koblihy přitom existuje v mnoha variantách. Přinášíme jednu z nich. Koblihy a jejich recept jsou ale oblíbené nejen v naší zemi, ale i v Americe, Rakousku, Německu nebo v Polsku. Všude nabývají trochu jiné tvary, ale v základu zůstávají stejné. Tedy nadýchané těsto, lehce smažené a se sladkou náplní, pocukrované. Zkuste je i vy. Kromě toho, že ušetříte, získáte další recept do vašeho kuchařského portfolia, tentokrát na koblihy.
--Nejprve do větší mísy prosejte mouku se solí. K tomu přidejte cukr a citronovou kůru. Na vrcholu hromádky v míse udělejte důlek, do něhož vlijte žloutky, vlažné mléko, rozpuštěné máslo a rum. Úplně nakonec do vznikajícího těsta rozdrobte droždí.
--Jste připraveni na výborné těsto na koblihy. Všechno důkladně promíchejte a vypracujte vláčné a neodolatelné těsto. Lehce ho poprašte moukou a přikryté utěrkou nechte těsto na koblihy kynout nejméně hodinu na teplém místě. Dvakrát zvětší svůj objem.
--Vykynuté těsto rozválejte na pomoučněném válu do tvaru obdélníku, který by měl být cca 1,5 centimetru tlustý.
--Na polovinu rozmístěte kopečky marmelády, kterou máte rádi, a druhou polovinou je přikryjte. Potom vykrajujte koblihy třeba pomocí sklenice, která je kulatá. Tímto způsobem pokračujte, až zpracujete celé těsto.
--Úplně nakonec nalijte do menšího hrnce vyšší vrstvu oleje, nechte ho pořádně rozpálit a koblihy zmažte z obou stran dozlatova. Usmažené koblihy dávejte na papírové utěrky, aby z nich vytáhly přebytečný olej. Pak jim dejte bílou čepičku v podobě moučkového cukru. Dobrou chuť!
Domácí francouzská bageta
Potřebné ingredience receptu
- 315 g hladké mouky + na pomoučnění
- 1 lžička instantního droždí
- 2 lžičky soli
- 180 ml vlažné vody
- slunečnicový olej na vymazání
- 180 g hladké mouky (na kvásek)
- 180 ml vlažné vody (na kvásek)
- špetka instantního droždí (na kvásek)
Postup přípravy receptu
Taky se vám zdá v obchodech všechno drahé, a to včetně pečiva, jehož cenu jsme léta vůbec neřešili. Teď je všechno jinak. Řada lidí si proto čerstvé domácí pečivo peče doma sama, protože jde o poměrně jednoduchou a voňavou zábavu. A kdybyste jste si šli pro pravou francouzskou bagetu, museli byste vytáhnout z peněženky něco ke stovce. Proto vám zde přinášíme naprosto boží recept na francouzskou bagetu, kterým, když ho zvládnete, se notně přiblížíte pravé Francii. Tak vzhůru do toho.
--Kvásek je základ. V míse smíchejte ve vlažné vodě špetku instantního droždí a mouku. Vypracujte hladké těsto. Zakryté nechte při pokojové teplotě odpočívat 12 až 16 hodin. Kvásek budě větší, tekutý, lepkavý a s bublinkami na jeho horní straně.
--Po této dlouhé době smíchejte instantní droždí, mouku, sůl, vlažnou vodu a připravený kvásek. Vypracujte hladké těsto, což například kuchyňským robotem zabere cca 5 až 10 minut. Přendejte ho do olejem vymazané plastové mísy, zakryjte a nechte 45 minut odpočívat. Po této době těsto navlhčenýma rukama trochu pomuchlejte. Natáhněte ho, přeložte doleva, doprava, nahoru, dolů.
--Nechte dalších 45 minut odpočívat. Jestli máte čas, tak to pomuchláníčko zopakujte (viz předchozí bod) a nechte 30 minut odpočívat. Takto vykynuté těsto dejte na pomoučněný vál a rozdělte ho na tři části. Vytvarujte bochánky, zakryjte je a nechte zase 10 minut odpočívat.
--Z každého bochánku poté vytvarujte bagetu.
--Bagety naskládejte na pomoučněnou lněnou utěrku, mezi nimi by měla být také utěrka, ať se navzájem nedotýkají. Nechte je 1,5 až 2 hodiny kynout. Potom je na horní straně lehce nařízněte, tak jak francouzské bagety znáte z obchodů.
--Troubu předehřejte na 250 °C. Na její dno dejte hluboký plech, do kterého během pečení budete dávat vodu. Bagety z utěrky přesuňte na rozpálený pečicí kámen, vložte do trouby a v ten samý okamžik nalijte do hlubokého plechu 100–150 ml horké vody. Hned troubu zavřete. Po 10 minutách ji otevřete, odvětrejte a nechte bagety zezlátnout. Po vychladnutí dobrou chuť.
Domácí chleba
Potřebné ingredience receptu
- 2 hrnky hladké mouky (popřípadě žitná, chlebová, špaldová)
- 1,5 lžičky sušeného droždí
- 1,5 lžičky soli
- 1 lžička drceného kmínu
- 1,5 hrnku vlažné vody, popřípadě syrovátky
- další ingredience podle chuti
Postup přípravy receptu
Tento recept na domácí chleba je prostě jednoduchý a jednoduše prostý. Opravdu. Jde o recept, kterým můžete začít svou dráhu domácího pekaře a kterým se nedá prakticky nic zkazit. Domácí chleba za trochu té námahy stojí. Jen si představte tu vůni, která se line po celém domě, a tu chuť, která dokazuje, že i chleba může být šťavnatý. A v posledku tu radost, že se vám povedlo vyrobit domácí chleba. Experimenty tento domácí chleba odpouští, takže vzhůru do toho. Vyzkoušet můžete třeba různé druhy mouk – špaldovou, pšeničnou, chlebovou nebo žitnou mouku. Do samotného těsta lze přidat oříšky, bylinky, koření a tak dále. Kůrku můžete ochutit také podle svých představ, když ji posypete tím, co máte rádi. Recept na domácí chleba zde.
--Nejprve všechny suroviny rozmíchejte v mixéru. Těsto bude mít řidší konzistenci, což je v pořádku.
--Těsto v míse přikryjte utěrkou a nechte 4 hodiny kynout. Mezitím rozpalte troubu 230 °C.
--Chléb vložte do bytelného hrnce, zapékací mísy nebo na plech, to je vcelku jedno, jenom je musíte dát na chvíli do trouby, aby se nahřály.
--Potom plech či hrnec vyndejte z trouby, měly by být skutečně horké, a opatrně vložte těsto a přikryjte. Pečte 30 minut, potom chleba odkryjte, potřete vodou a odkryté pečte dalších 15 minut.
--Po upečení domácí chleba vyndejte z nádoby, položte na mřížku a nechte odpočinout, ať se nezapaří. Po vychladnutí můžete domácí chleba nakrájet.
Třené těsto
Potřebné ingredience receptu
- 300 g pšeničné polohrubé mouky
- 300 g másla
- 300 g cukru
- 5 ks vajíček
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- sůl
Postup přípravy receptu
Recept na třené těsto nezabere příliš mnoho času při přípravě i pečení a také je nenáročné co do množství a výběru surovin. Třené těsto se skvěle hodí na dortové korpusy, bábovky a moučníky, ale také se hojně využívá o Vánocích. Všechny ingredience na třené těsto by měly mít pokojovou teplotu. Recept na třené těsto k dispozici tady.
--Vajíčka rozklepněte, žloutky a bílky oddělte a dejte je zvlášť do mísy. V další míse vařečkou utřete změklé máslo, k němu přidejte cukr a znovu pořádně utřete.
--Těsto tak bude pórovité a vláčné. (Pro nadýchanější těsto můžete cukr utřít nejdřív s žloutky a máslo přidat pak). Postupně do mísy s máslem a cukrem přidávejte vaječné žloutky jeden po druhém a důkladně třete, až vznikne spojitá hmota. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh.
--Vyšlehaný sníh z bílků opatrně vmíchejte do základu těsta a současně s tím přisypávejte mouku s práškem do pečiva. Máte-li těsto moc tuhé, přidejte několik lžic vlažného mléka.
Kynuté těsto
Potřebné ingredience receptu
- 125 ml plnotučného mléka
- 7 g sušeného droždí
- 1 balíček (55 g) krupicového cukru
- 4 polévkové lžíce rozpuštěného a lehce zchladlého másla + další na potření
- 1 žloutek
- 1,5 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 340 g hladké pšeničné mouky + na poprášení
- 2 špetky soli
Postup přípravy receptu
Kynuté těsto představuje základní variantu (alespoň v naší české kotlině), kterou všechna ostatní těsta mají. Kynuté těsto je základem opravdu dobrého pečiva, ať už se jedná o koblihy, koláče, buchty nebo briošky. Tady je pár tipů, jak udělat kynuté těsto ještě lepší a nadýchanější.
Kynuté těsto potřebuje jemnost v zacházení. Do mísy kynuté těsto ukládejte jako miminko do kolébky. Kynuté těsto také musí „dozrávat“ v teple, přičemž nejlepší teplota je kolem 25–26 stupňů Celsia. V zimě tak kynuté těsto nabývá svých okatě bokatých tvarů o něco déle. Těsto také nesmí oschnout. Právě z toho důvodu ta pověstná utěrka, kterou se kynuté těsto dřív přikrývalo. Dnes je to spíše potravinová fólie. Dále musí kynuté těsto alespoň zdvojnásobit svůj objem. Pokud se tak nestane, zadělejte na nové. A pokud chcete kynuté těsto opravdu extra nadýchané, propracujte těsto po kynutí ještě jednou. Podruhé už bude kynout mnohem rychleji.
--Nejprve kvásek. Slijte dohromady vlažné mléko s 125 ml vlažné vody, přisypte sušené droždí a špetku cukru. Na teplém místě nechte vzejít kvásek, což by mělo zabrat tak 5 minut.
--Mezitím v misce rozšlehejte rozpuštěné máslo, žloutek a vanilku. Ve větší míse smíchejte mouku, zbylý cukr a sůl. Do této mísy pak dejte kvásek a smíchané máslo, žloutek a vanilku z misky a dejte se do pořádné práce. Vypracujte měkké těsto.
--Na pomoučněné pracovní ploše uhněťte hladké těsto ve tvaru koule.
--Mísu, ve které bude těsto kynout, vymažte máslem, aby se obalilo tukem. Nechte cca hodinu a čtvrt kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
--Potom ještě jednou těsto dejte na pomoučněný vál a rychle propracujte. Tím se dostane pryč nežádoucí vzduch. Opět těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte do ledničky alespoň na 4 hodiny, lépe však přes noc.
Těsto na vafle
Potřebné ingredience receptu
- 200 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 75 g moučkového cukru
- špetka soli
- 1 balení prášku do pečiva (kypřícího prášku)
- 500 ml mléka
- 100 g rozpuštěného másla
- 2 vejce
Postup přípravy receptu
Těsto na vafle se dá koupit v obchodě. Ale těsto na vafle se dá také jednoduše udělat doma. Vaflové těsto totiž není nic tak složitého, aby ho nezvládl/a začínající kuchařka či kuchař. My vám zde přinášíme špičkový a ozkoušený recept na těsto na vafle, kterým si skokově vylepšíte svoji domácí reputaci. Přidané rozpuštěné máslo vafle popostrčí zase o kousek výš v pomyslném gastronomickém žebříčku.
Těsto na vafle ale lze udělat i ve slané variantě, a to pouhými několika málo kuchařskými tahy. Vynechejte v receptu cukr a těsto na vafle více osolte. Přidat potom můžete něco zelených bylinek – petržel, bazalku a tak podobně. Slané vaflové těsto podávejte s taveným sýrem nebo nějakou jinou vaší oblíbenou pomazánkou. Recept na těsto na vafle najdete o kousek níž. Uvidíte, bude vám zaručeně chutnat.
--Nejprve v menším hrnečku nechte rozpustit máslo. Ve velké míse potom smíchejte všechny sypké suroviny, kterými jsou mouka, cukr, sůl a kypřící prášek. Do nich nalijte rozpuštěné máslo, mléko a celá vejce (bez skořápky:). Pomalu vyšlehejte těsto na vafle.
--Vaflovač musí být samozřejmě rozehřátý a díky použitému máslu do něj nemusíte dávat žádné další promazávadlo proti připálení. Rovnou do něj lijte těsto a pečte podle jeho výkonu.
Piškotové těsto
Potřebné ingredience receptu
- 120 g polohrubé mouky
- 120 g moučkového cukru
- 6 vajec
Postup přípravy receptu
Piškotové těsto se používá na dorty a rolády a jeho příprava není nijak složitá. Na piškotové těsto potřebujete pouze dodržet základní postup a množství surovin uvedených v receptu. Zpravidla vám stačí vajíčka, mouka a cukr. Piškotové těsto však můžete několika drobnými triky vylepšit.
Piškotové těsto má být vláčné, a proto do něj před dokončením kápněte několik kapek rozehřátého tuku. Pro větší kyprost a lehkost si zase piškotové těsto zaslouží pár dírek, které vytvoříte zapíchnutím několika špejlí. Z těsta bude unikat přebytečné teplo. Špejle tam během pečení nechte, po vyndání z trouby je jednoduše vytáhněte. Piškotové těsto mělo být nadýchané. Fígl vězí v tom, že vymažete pouze dno pečicího plechu, nikoliv jeho okraje. A nakonec piškotové těsto potřebuje vaši trpělivost, takže v žádném případě neotevírejte dvířka od trouby příliš brzo. Piškotové těsto totiž takzvaně spadne, čímž se vytratí jeho kouzlo. Osvědčený recept na piškotové těsto najdete právě zde.
--Vajíčka by měla mít pokojovou teplotu, takže je v dostatečném předstihu vyndejte z lednice. Potom je rozklepněte a žloutky oddělte od bílků. Žloutky rozšlehejte se třemi lžícemi cukru, z bílků vyšlehejte pevný sníh, do kterého opatrně přidejte zbylý cukr. Do žloutkové pěny vmíchejte jednu třetinu sněhu z bílků, potom opatrně mouku a nakonec sníh z bílků, který vám zbyl.
--Aby piškotové těsto neztratilo svůj objem, dejte ho péct hned, jak bude hotové. Pečicí formu vymažte tukem (pouze dno) a poprašte moukou. V troubě předehřáté na 170 stupňů pečte piškotové těsto do té doby, dokud nezačne odstávat od krajů pečicí formy, nebo pokud se nebude lepit na zapíchnutou špejli.
Odpalované těsto
Potřebné ingredience receptu
- 250 ml vody
- 80 g másla
- špetka soli
- 100 g hladké mouky
- 4 vejce
Postup přípravy receptu
Odpalované těsto velmi dobře znaly už staré kuchařské knihy, jde tedy o léty prověřený recept. Odpalované těsto nepotřebuje celou noc na kynutí, nepotřebuje ani spoustu surovin, postačí pouze mouka, máslo, voda, vejce a sůl. Nicméně potřebuje usilovné míchání, které je však odměněné lehkým a nadýchaným zázrakem. Udělat si tak doma můžete věnečky z odpalovaného těsta, aniž byste se museli trmácet do cukrárny.
Recept na odpalované těsto se dělá z kvalitní hladké mouky, která obsahuje dostatečné množství lepku, aby se odpalované těsto v troubě náležitě nafouklo, ale po vychladnutí udrželo svůj tvar přesně tak, jak chcete. Pakliže mouka nebude mít dostatek lepku, bude do trouby na schlíplé novotvary čehosi smutný pohled. Věnečky nebo větrníky z odpalovaného těsta nebudou bez kvalitní hladké mouky připomínat tyto lahodné dezerty ani zdálky. Přesto se nebojte, že byste recept na odpalované těsto nezvládli. Jde o jednodušší druh těsta, který toho opravdu moc nepotřebuje.
--Nejprve v hrnci přiveďte k varu směs vody a tuku. Po dosažení varu stáhněte plamen a pomalu přisypávejte všechnu mouku, která nemusí být prosátá, jako je tomu u piškotových těst. Nastává doba míchání. Od konzistence jíšky byste se měli dostat k hladké a lesklé kouli těsta, které bude držet pohromadě.
--Teď je potřeba nechat odpalované těsto vychladnout. Jakmile bude mít pokojovou teplotu, přidejte první vejce a důkladně ho do těsta zakomponujte. Až budete mít pocit, že vajíčko je v těstě stoprocentně zašlehané, přidávejte stejným způsobem další.
--Na pečicí plech vytvarujte z těsta tvary, jaké chcete. Nechávejte přitom mezi jednotlivými kousky dostatečné mezery, aby se těsto na plechu nespojilo, až vyběhne.
--Do předehřáté trouby na 200 stupňů rychle dejte plech s těstem a snižte teplotu na 180 stupňů. Alespoň prvních 10 minut troubu neotevírejte, aby odpalované těsto nesplasklo. Samotné pečení trvá cca 20 minut a těsto zvětší svůj objem třikrát.
Bábovka
Potřebné ingredience receptu
- 4 vejce
- 25 dkg cukru
- 40 dkg polohrubé mouky
- 17,5 dkg másla
- 1 hrnek mléka
- 1 kypřící prášek
- kakao
Postup přípravy receptu
Piškotový moučník specifického tvaru, všichni ho dobře známe, není oblíbený jen v Česku i v Polsku, Rakousku a na Slovensku, bábovku dobře znají. Hodně Čechů si bez ní nedokáže představit neděli či návštěvu u babičky, naše babičky pekli podle jednoho receptu léta.
Tehda by si ani nedokázali představit, co vše se dnes do bábovky bude přidávat, od ořechů přes kefír, pudink a jablka až k cuketě. Polévání čokoládou, citronovou či bílkovou polevou, třená, kynutá nebo hrníčková, alespoň že tvar napříč chutěmi a zeměmi zůstal stejný. Nevím, zda je někde napsané jak má klasická česká bábovka vypadat nebo jak chutnat, ale vím, že ta babičky byla vždy ta nejlepší.
Proto jsem zapátrala a našla recept své babičky, nakonec jsem zapátrala i ve své paměti a vzpomněla si, že babička vlastně vždy něco změnila, někde trochu ubrala a jinde zase přidala. Tudíž recept může být jakýkoliv, ale jen babičky, měli své fígle na to, aby zrovna ta jejich bábovka, byla pro vnoučata nejlepší. Vyzkoušela jsem babiččin recept a vyšel, bábovka byla dobrá ale ne přesně taková, jakou dělávala babička.
Každá bábovka se dělá jinak, do každé se dává něco jiného. Vycházím z tohoto receptu a z toho jak to dělala babička, opět si to každá dělala po svém. Je méně sladká proto kdo má rád sladké přisladí, pokud budete těsto míchat v robotu, stačí vše dát do kotlíku a pustit.
Pokud budete, jako já volit ruční metodu vyklepněte do misky všechny 4 vejce a přidejte cukr. Vejce s cukrem vymícháme do pěny, přidáme mléko, smícháme mouku s kypřícím prášek a přidáme do směsi, nakonec zamícháme rozpuštěné máslo. Část těsta oddělíme do misky a smícháme s kakaem, do těsta můžeme přidat oříšky, kokos, kousky čokolády, lze i barvit potravinářskými barvami. Do vymazané a strouhankou vysypané formy dáme část světlého těsta na to těsto s kakaem a na konec zbytek světlého. Pečeme v předem předehřáté troubě na 160°C cca 2 hodiny do zlatova, upečenou bábovku propíchneme špejlí, pokud špejle zůstane čistá, bábovku vytáhneme z trouby a necháme vychladnout. Vychladlou vyklopíme z formy na talíř či tác, posypeme moučkovým cukrem a je hotovo.
Výborné piškotové těsto
Potřebné ingredience receptu
- těsto 160 g cukr krupice
- 4 ks vejce
- 160 g polohrubá mouka
- 4 lžíce olej
Postup přípravy receptu
Piškotové těsto je vhodné na dortové korpusy, kdy můžeme dělat ze 4vajec nebo na bábovku, kdy použijeme vajec 7. Ke každému vejci dáváme lžící oleje.
Vejce si rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků.
Z bílků si vyšleháme sníh, ke kterému přidáme cukr a šleháme dokud nám nezhoustne do husté pěny. Do té pak zašleháváme žloutky, olej a nakonec opatrně i mouku.
Vymažeme si formu a vysypeme moukou. Do ní vléváme naše těsto. Především u korpusů se snažíme vlévat kolem okrajů, aby nám nevznikl uprostřed kopeček.
Kdyby jsme dělali těsto kakaové, tak kakao použijeme na úkor mouky, což znamená, když 3lžíce kakaa, tak o 2lžíce mouky méně. Díky tomu nebude naše bábovka tak tuhá.
Snídaňové vafle
Potřebné ingredience receptu
- 1/2 balíčku prášek do pečiva
- 3 ks vejce
- 440 ml hladká mouka
- 1/2 lžičky sůl
- 1,5 lžíce cukr krupice
- 375 ml mléko
- 8 lžic olej
- na ozdobu šlehačka
- moučkový cukr
- na potření čokoládový krém
- ovocný džem
Postup přípravy receptu
Z rozklepnutých vajec oddělíme žloutky od bílků, z kterých si ušleháme sníh.
Vedle v míse si smícháme mouku s cukrem, solí a práškem do pečiva. K nim pak zašleháme mléko, olej a žloutky. Takto mícháme do doby, kdy je těsto hladké a bez hrudek.
K těstu pak vmícháme připravený sníh z bílků a dáváme do vaflovače upéct. Když je vyndáme, potřeme je džemem a ozdobíme šlehačkou. Můžeme podávat pouze sypané moučkovým cukrem.
Tvarohová buchta
Potřebné ingredience receptu
- náplň 500 g tvaroh
- 1 hrnek cukr krupice
- 2 ks vejce
- 1 hrnek mléko
- 2 ks pudinkový prášek
- těsto 1 hrnek mléko
- 1 hrnek cukr moučka
- 2 lžíce kakao
- 2 hrnky polohrubá mouka
- 1 ks prášek do pečiva
- 0,75 hrnku olej
- 2 ks vejce
Postup přípravy receptu
Ručním šlehačem promícháme všechny suroviny na náplň.
Do mísy dáme cukr s olejem a vyšleháme do hladké hmoty. Pak postupně vmícháváme i zbytek ingrediencí.
Připravíme si plech s pečícím papírem, který vylijeme těstem. Na něj dáváme řídkou tvarohovou náplň. Vezmeme stěrku a těsto s náplní s ní promícháme.
Vkládáme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme, dokud není vršek zlatavý.
Necháme vychladnout a buchtu krájíme.
Domácí perník
Potřebné ingredience receptu
- 1 hrnek mléka
- 2 ks vejce
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 2 lžíce kakaa
- 1/2 hrnku oleje
- 1 hrnek hladké mouky
- 1/2 sklenice marmelády
- 1 hrnek cukru
- 1 balíček prášku do perníku
- podle potřeby mouky na vysypání
- máslo na vymazání
Postup přípravy receptu
Do větší mísy dáme hladkou a polohrubou mouku, smícháme s cukrem, kakaem a práškem do perníku.
Jakmile je vše dobře promíchané, přidáme vejce, mléko, olej a marmeládu.
Po řádném promíchání si připravíme plech, vymažeme máslem, vysypeme moukou a těsto na něj vylijeme. Do předehřáté trouby perník vložíme asi na 30 minut. Pečeme na 200 °C.
Poté co se perník upeče, můžete ho potřít nějakou polevou, např. čokoládovou.
Těsto, respektive jídla z něj si představujeme jako moučníky, dezerty nebo chuťovky. Z těsta se ale také dělají jídla, která lze považovat za plnohodnotná. Takovou pizzu si každý dokáže představit na oběd. S těstem se opravdu dají v kuchyni dělat výborné kejkle. Pokud těsto zkrotíte, aby dělalo to, co chcete, umí být skvělým pomocníkem. Když s ním však bojujete, raději to vzdejte a zadělejte nové, protože málokdo vyhraje nad těstem.