Vepřová pečeně recept
Rozhodli jste se uvařit si recept Vepřová pečeně , podrobně si prostudujte popis vaření receptu a připravte si ingredience. Až budete mít nastudovaný recept, pusťte se do díla a přejeme dobrou chuť!
Publikováno: 28.01.2022
Kategorie receptu: České, Hlavní jídlo, Vepřové maso
Podobné recepty jako tento v sekci: česká kuchyně, hlavní chod, vepřové maso
Potřebné ingredience receptu Vepřová pečeně
- kuchyňský provázek na svázání masa
- 800 g vepřové pečeně bez kosti
- 1 velká lžíce sádla
- 1 lžíce másla
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- špetka celého kmínu
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
Postup přípravy receptu Vepřová pečeně
Vepřová pečeně a její recept skrývá mnohé příležitosti k tomu, udělat si libový kousek masa čistě podle sebe. Pokud se tedy nerozhodnete pro pečené vepřové koleno, které svojí výraznou chutí a vůní trochu vybočuje z receptů z pečeného vepříka. Vepřová pečeně je maso mezi krkovicí a kýtou, které najdete podél páteře. I když se vlastně nic hledat nemusí, všichni z nás tento kousek masa prostě koupí u řezníka nebo v obchodě:) Vepřová pečeně v zásadě reprezentuje libové kousky masa. Lze ji koupit i nakrájenou jako kotletu, s kostí či bez kosti, a dokonce některým kouskům vepřové pečeně zbylo na šťavnatější a chutnější recept i tukové krytí.
Čistě podle pojmenování je vepřová pečeně termín pro kus masa, ale vepřová pečínka už znamená kouřící a vonící potěšení, které lahodí mnoha lidem po celé republice. Často se vepřová pečeně a její recept podává jako slavnostní jídlo nebo při nedělních rodinných obědových radovánkách. Variabilita tohoto jídla je neodolatelná. Recept na vepřovou pečeni lze například pojmout jen jako upečený kousek masa, mírně podlitý a se zeleninou, který pustí šťávu, z níž můžete přidáním másla a koření udělat na maso přeliv. Velká klasika je vepřová pečeně na smetaně, ke které se výborně hodí houskový knedlík. Kombinovat však lze i s jinými omáčkami, skvělá je třeba se švestkovou omáčkou.
V dnešní rychlé době se čím dál víc prosazuje vepřová pečeně natrhaná na vlákna. Kousky masa se tak ochotněji promísí s omáčkou nebo výpekem a jejich ideální cílová destinace je čerstvá houska, i dál se ale s trhaným masem dají dělat různé svačiny nebo rychlé večeře. Vepřová pečeně a její recept také slouží jako odrazový můstek pro nejrůznější rolády, maso tím získá ještě další chutě. Zde uvedený recept na vepřovou pečínku je pouze orientační. Do pekáče k masu dejte, co vám chutná.
--V prvním kroku vepřové maso osolte po celém povrchu a potom potřete olejem. Svažte kuchyňským provázkem do pevného a úhledného válečku. Rozpalte pánev a maso zprudka ze všech stran opečte. Zatáhne se a vepřová pečeně zůstane pěkně šťavnatá. Dejte ji bokem na talíř.
--Do pánve po masu dejte cibuli pokrájenou na půlměsíčky a česnek nasekaný nahrubo. 3 minuty restujte.
--Potom dejte zeleninu do pekáče, do pánve nalijte trochu vody, aby se ode dna uvolnily přípeky, které také dejte do pekáče. Na to položte maso a pečte v předehřáté troubě na 150 stupňů 5 minut, potom snižte teplotu na 120 stupňů a pečte 1 hodinu.
--Upečené maso vyndejte z trouby a pekáče. Do výpeku po mase dejte trochu másla a povařte 10 minut, až se odvaří přebytečná voda.
--Na talíři potom nakrájenou vepřovou pečínku přelijte omáčkou a podávejte.