Nedělní květáková polévka recept
Rozhodli jste se uvařit si recept Nedělní květáková polévka , podrobně si prostudujte popis vaření receptu a připravte si ingredience. Až budete mít nastudovaný recept, pusťte se do díla a přejeme dobrou chuť!
Publikováno: 15.01.2017
Kategorie receptu: České, Polévky
Podobné recepty jako tento v sekci: česká kuchyně, polévka
Potřebné ingredience receptu Nedělní květáková polévka
- 400 g brambor typu B
- špetku soli, špetku mlétého pepře, maličko kmínu, muškátového oříšku
- petrželku nebo pažitku
- kousek másla
- 0,6 l mléka - polotučného 1,5%
- 4 ks čerstvých vajec M
- 1 střední květák
- na jíšku hladkou mouku cca 4 lžíce
Postup přípravy receptu Nedělní květáková polévka
Co jiného si připravit k nedělnímu obědu než květákovou polévku. V létě je dobrá i za studena, v zimních měsících zase pěkně horká.
Zajdeme si na trh nebo do obchodu a koupíme střední květák. Na trhu můžeme koupit také čerstvá vejce, petrželku i koření.
Na prkýnku si očistíme a okrájíme květák. Dáme vařit vodu se solí a přidáme ho do ní.
Středně uvařený vyjmeme a pokrájíme na menší kousky. V polévkovém hrnci si rozpustíme máslo s hladkou moukou a připravíme si jíšku.
Do ní vlijeme vodu z vývaru z květáku a přidáme brambory nakrájené na kostičky. Přisypeme kmín na dochucení. Zbývá jenom vložit nakrájený květák zpět do základu, dolít polotučné mléko a krátce provařit. Babička přidávala ještě kostku z bujónu.
V misce si rozkvedláme vajíčka a vlijeme do hrnce. Na závěr přidáme koření: pepř,sůl a dochutíme muškátovým oříškem. Přisypeme petrželku nebo pažitku a můžeme podávat.
Dobrou chuť!
Oškrabeme brambory a nakrájíme na kostičky.