Zavařování švestek recept
Rozhodli jste se uvařit si recept Zavařování švestek , podrobně si prostudujte popis vaření receptu a připravte si ingredience. Až budete mít nastudovaný recept, pusťte se do díla a přejeme dobrou chuť!
Publikováno: 08.08.2022
Kategorie receptu: České, Chuťovky, Dobroty, Ovocné, Pro děti, Zavařování
Podobné recepty jako tento v sekci: česká kuchyně, chuťovka, dětská jídla, ovoce, zavařování
Potřebné ingredience receptu Zavařování švestek
- švestky
- na 1 l vody 300 až 400 gramů cukru krystal
Postup přípravy receptu Zavařování švestek
Zavařování švestek má u nás dlouhou tradici, protože švestky tak nějak považujeme za svoje ovoce. I když tomu tak není. Švestky pocházejí pravděpodobně z Kavkazu, nicméně v té naší kotlině dosti zdomácněly. A proto je zavařování švestek tolik oblíbené. Recept na zavařování švestek najdete o něco níže, ale z tohoto ovoce lze připravit několik jiných populárních pokrmů – švestkové knedlíky, švestková povidla, švestky se také suší nebo se z nich pálí slivovice.
Na zavařování švestek je potřeba, aby byly plody kvalitní a nenaťuklé. Sladký nálev se do sklenic přidává až vychladlý a švestky po vložení do zavařovací sklenice zkuste špejlí trochu promíchat, aby jim nepopraskala slupka a lépe vstřebaly cukerný nálev.
--Švestky nejprve důkladně omyjte a vypeckujte. Vložte je do sklenic.
--Na nálev svařte 300 až 400 gramů cukru krystal s jedním litrem vody. Sladší švestky potřebují méně cukru a naopak. Cukr se rozpustí a lehce povaří.
--Vychladlým nálevem potom švestky zalijte a pořádně uzavřete. Sterilujte při teplotě 85 °C po dobu 15–20 minut.
--Nakonec nechte kompoty vychladnout otočené dnem vzhůru.