Mazanec recept
Rozhodli jste se uvařit si recept Mazanec , podrobně si prostudujte popis vaření receptu a připravte si ingredience. Až budete mít nastudovaný recept, pusťte se do díla a přejeme dobrou chuť!
Publikováno: 28.04.2017
Kategorie receptu: Snídaně
Podobné recepty jako tento v sekci: česká kuchyně, moučník, vegetariánský recept
Potřebné ingredience receptu Mazanec
- mandle - plátky
- rozinky
- 250 ml polotučné mléko
- 110 g máslo
- 1 ks cukr - vanilkový
- 110 g cukr -krupice
- sůl
- 500 g mouka - polohrubá
- 3 ks žloutek
- 25 g droždí
- 1 ks vajíčko
Postup přípravy receptu Mazanec
Mazanec si dáme rádi k snídani nebo k odpolednímu čaji.
Do hrnečku si nalijeme maličko vlažného mléka, rozmělníme droždí, dáme trochu mouky a zasypeme lehce cukrem. Uděláme si kvásek. Dáme stranou.
Rozinky si můžeme namočit na chvíli do rumu.
Do mísy si nasypeme polohrubou mouku. Vyklepneme žloutky. Přidáme máslo, vanilkový cukr a cukr krupice. Nalijeme mléko a dáme špetku soli.
Scedíme rozinky a přisypeme je také do mísy. Přisypeme rozkrájené mandle a přidáme hotový kvásek. (trochu mandlí si necháme na konec na posypání) Vše důkladně propracujeme a necháme kynout.
Poté vytvarujeme mazanec. Necháme ho odpočinout na plechu, vyložený pečícím papírem.
Předehřejeme si troubu na 180 °C.
Na vrch mazance zakrojíme kříž a pomažeme vajíčkem. Plátky mandlí ozdobíme povrch mazance. Dáme do trouby. Po dvaceti minutách snížíme teplotu na 120°C a dopékáme zhruba 25 minut.
Po upečení pocukrujeme, nebo můžeme namazat máslem, marmeládou.