Zelený chřest s holandskou omáčkou recept
Rozhodli jste se uvařit si recept Zelený chřest s holandskou omáčkou , podrobně si prostudujte popis vaření receptu a připravte si ingredience. Až budete mít nastudovaný recept, pusťte se do díla a přejeme dobrou chuť!
Publikováno: 17.04.2023
Kategorie receptu: České, Chuťovky, Omáčky, Předkrm, Snídaně, Svatba, Vegetariánské, Zeleninové
Podobné recepty jako tento v sekci: česká kuchyně, chřest, holandská omáčka, předkrm, Zelenina, zelený chřest
Potřebné ingredience receptu Zelený chřest s holandskou omáčkou
- 500 g zeleného chřestu se středně silnými stonky
- 1 lžíce extra virgin olivového oleje
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- 1 ks žloutku
- 1 a 1/2 lžičky citronové šťávy
- 1 špetka kajenského pepře
- 55 g rozpuštěného másla
- 1 špetka soli
Postup přípravy receptu Zelený chřest s holandskou omáčkou
Zelený chřest s holandskou omáčkou patří k základním stavebním kamenům gastronomického světa. Na jaře přichází chřestová sezona a vy byste si ji rozhodně neměli nechat ujít. Kombinace čerstvého, nejlépe domácího chřestu s jednoduchou, ale rafinovanou holanskou omáčkou je skoro na michelinskou hvězdu. Zelený chřest s holandskou omáčkou se dělá jednoduše, nicméně postup musí být přesně dodržen. Nejlépe chutná chřest lehce opečený, ale můžete ho také velmi krátce povařit ve vodě nebo v páře. Další nálož receptů s chřestem najdete na Jídlo.cz.
--Nejprve odkrojte tuhé konce stvolů chřestu v místě, kde jdou ještě dobře ohnout, a rozehřejte troubu na 230 °C.
--Chřest dejte do mělkého pekáčku nebo na pečicí plech. Špičky by měly směřovat do středu pekáčku a konce ven, protože se na kraji rychleji upečou. Bude mu stačit asi 10 minut, v polovině tohoto času s chřestem trochu potřeste, aby se upekl rovnoměrně.
--Teď se vrhněte na holandskou omáčku. Žloutek, citronovou šťávu a kajenský pepř krátce rozmixujte, nechte mixér na malé otáčky běžet a přidávejte máslo, až vznikne vláčná, krémovitá omáčka. Když se vám bude zdát moc hustá, přilijte trochu vlažné vody. Nezapomeňte ochutnat a popřípadě dosolit.
--Zelený chřest s holandskou omáčkou podávejte s pomletým pepřem a teplou omáčkou. Dobrou chuť!