Odpalované těsto recept
Rozhodli jste se uvařit si recept Odpalované těsto , podrobně si prostudujte popis vaření receptu a připravte si ingredience. Až budete mít nastudovaný recept, pusťte se do díla a přejeme dobrou chuť!
Publikováno: 14.04.2022
Kategorie receptu: České, Dezerty, Dobroty, Moučník, Pro děti, Těsta
Podobné recepty jako tento v sekci: česká kuchyně, chuťovka, cukroví, dětská jídla, dezert, francouzská kuchyně, moučník, těsto
Potřebné ingredience receptu Odpalované těsto
- 250 ml vody
- 80 g másla
- špetka soli
- 100 g hladké mouky
- 4 vejce
Postup přípravy receptu Odpalované těsto
Odpalované těsto velmi dobře znaly už staré kuchařské knihy, jde tedy o léty prověřený recept. Odpalované těsto nepotřebuje celou noc na kynutí, nepotřebuje ani spoustu surovin, postačí pouze mouka, máslo, voda, vejce a sůl. Nicméně potřebuje usilovné míchání, které je však odměněné lehkým a nadýchaným zázrakem. Udělat si tak doma můžete věnečky z odpalovaného těsta, aniž byste se museli trmácet do cukrárny.
Recept na odpalované těsto se dělá z kvalitní hladké mouky, která obsahuje dostatečné množství lepku, aby se odpalované těsto v troubě náležitě nafouklo, ale po vychladnutí udrželo svůj tvar přesně tak, jak chcete. Pakliže mouka nebude mít dostatek lepku, bude do trouby na schlíplé novotvary čehosi smutný pohled. Věnečky nebo větrníky z odpalovaného těsta nebudou bez kvalitní hladké mouky připomínat tyto lahodné dezerty ani zdálky. Přesto se nebojte, že byste recept na odpalované těsto nezvládli. Jde o jednodušší druh těsta, který toho opravdu moc nepotřebuje.
--Nejprve v hrnci přiveďte k varu směs vody a tuku. Po dosažení varu stáhněte plamen a pomalu přisypávejte všechnu mouku, která nemusí být prosátá, jako je tomu u piškotových těst. Nastává doba míchání. Od konzistence jíšky byste se měli dostat k hladké a lesklé kouli těsta, které bude držet pohromadě.
--Teď je potřeba nechat odpalované těsto vychladnout. Jakmile bude mít pokojovou teplotu, přidejte první vejce a důkladně ho do těsta zakomponujte. Až budete mít pocit, že vajíčko je v těstě stoprocentně zašlehané, přidávejte stejným způsobem další.
--Na pečicí plech vytvarujte z těsta tvary, jaké chcete. Nechávejte přitom mezi jednotlivými kousky dostatečné mezery, aby se těsto na plechu nespojilo, až vyběhne.
--Do předehřáté trouby na 200 stupňů rychle dejte plech s těstem a snižte teplotu na 180 stupňů. Alespoň prvních 10 minut troubu neotevírejte, aby odpalované těsto nesplasklo. Samotné pečení trvá cca 20 minut a těsto zvětší svůj objem třikrát.