Svíčková podle šéfkuchaře recept
Rozhodli jste se uvařit si recept Svíčková podle šéfkuchaře , podrobně si prostudujte popis vaření receptu a připravte si ingredience. Až budete mít nastudovaný recept, pusťte se do díla a přejeme dobrou chuť!
Publikováno: 09.01.2022
Kategorie receptu: České, Hlavní jídlo, Hovězí maso, Omáčky, Svatba, Svíčková na smetaně
Podobné recepty jako tento v sekci: česká kuchyně, hlavní chod, hovězí maso, omáčka
Potřebné ingredience receptu Svíčková podle šéfkuchaře
- 1 kg hovězího masa zadního
- 150 g špeku
- sůl
- olej
- 300 g cibule
- 300 g mrkve
- 150 g celeru
- 150 g kořenové petržele
- 10 kuliček celého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 4 listy bobkového listu
- 80 g krupicového cukru
- 1 citron
- 1 l vody, vývaru nebo vína na zalití
- 80 g plnotučné hořčice
- sůl
- cukr
- ocet
- 50 g másla
- 200 ml smetany na šlehání
- na podávání
- 100 ml ušlehané šlehačky
- 100 g brusinek
- 1 citron
Postup přípravy receptu Svíčková podle šéfkuchaře
Svíčková a její recept se nachází v mnoha domácnostech v mnoha obměnách, aby si vybrat ten správný recept nebylo moc jednoduché. Svíčková podle šéfkuchaře patří k těm náročnějším, neboť pochází z dílny oblíbeného pořadu Kluci v akci, který běžel na České televizi. Původ svíčkové na smetaně je nevystopovatelný, protože i v okolních zemích se můžete setkat s omáčkou na kořenové zelenině s pečeným masem. Zdá se, že svíčková na smetaně ale přesto vděčí Rakousku-Uhersku, kdy někoho napadlo přidat do omáčky smetanu. A potom už je to stará známá písnička. Recept na svíčkovou jako rodinné zlato dostal mnoho variant, kdy se liší ta od Nováků z prvního patra a ta od Svítilů z pátého patra. Svíčková na smetaně je prostě etalon tradiční české kuchyně, a tak vám přinášíme tento recept, na jehož konci je opravdu výjimečný gurmánský zážitek.
--Maso nejprve očistíme a poté prošpikujeme. Z poloviny špeku nakrájíme klínky. V mase na pár místech malým nožem uděláme dírky (po vlákně) a nakrájený špek nasoukáme dovnitř. Provázkem maso svážeme do válečku, aby pevně drželo. Na oleji maso zprudka opečeme ze všech stran, vyndáme a dáme na stranu.
--Zbytek slaniny nakrájíme na kostičky a dáme na rozpálený olej po masu. Pořádně vypečeme. Přidáme nakrájenou zeleninu, kterou nakrájejte na kostičky, a orestujeme do zlatohnědé barvy. Přidáme divoké koření a cukr. Necháme zkaramelizovat, přidáme na plátky nakrájený citron bez kůry a bez jadérek. Potom zalijeme vodou, nebo chcete-li hovězím vývarem či bílým vínem. Přidáme hořčici a sůl a přiklopíme. Dáme do vyhřáté trouby. A pečeme maso doměkka, zabere to asi 1–1,5 hodiny.
--Z omáčky potom maso vyndáme ven a omáčku propasírujeme skrz husté sítko, nebo omáčku rozmixujeme. Způsob přípravy si vyberte podle svého gusta. Dochutíme solí, cukrem a octem a přidáme máslo a smetanu.
--Nakonec z masa odstraňte kuchyňský provázek a nakrájejte jej. Servírujte plátek masa s houskovým knedlíkem se svíčkovou omáčkou. Zdobte kopečkem šlehačky, brusinkami a plátkem citronu.