Tlačenka po domácku recept
Rozhodli jste se uvařit si recept Tlačenka po domácku , podrobně si prostudujte popis vaření receptu a připravte si ingredience. Až budete mít nastudovaný recept, pusťte se do díla a přejeme dobrou chuť!
Publikováno: 04.03.2017
Kategorie receptu: Chuťovky
Podobné recepty jako tento v sekci: česká kuchyně, předkrm
Potřebné ingredience receptu Tlačenka po domácku
- 2 kg vepřová hlava
- 1 kg vepřový jazyk
- 0,5 kg vepřová játra
- 500 ml vývar
- 1,5 kg vepřové koleno
- 1 ks kuchyňská cibule
- česnek
- majoránka
- nové koření - mleté
- sůl
- černý pepř - mletý
- nové koření - mleté
- kousek sádla
Postup přípravy receptu Tlačenka po domácku
Muži jistě ocení, když pro ně připravíte domácí tlačenku. Nakoupíte u svého řezníka vepřová kolínka, nohy, hlavu, jazyk, játra. Popř. můžete zvolit jinou kombinaci mas. Řezník vám určitě poradí.
Připravíme si velké hrnce nebo papiňák a pustíme se do toho.
Nožičky, hlavu , kolínka si pořádně očistíme. Zbavíme případně chloupků. Neosolená játra dáme vařit zvlášť do jiného hrnce. Ostatní maso dáme vařit na hodně dlouho. Musíte to ohlídat. Maso musí být měkké, ale ne úplně.
Potom si slijeme vývar z masa a odložíme stranou. Tuk z vývaru odebereme.
Játra si pak nakrájíme na malé kousky, jazyk oloupeme a také nakrájíme. Obereme maso z kostí a pokrájíme. Kůži buď umeleme nebo také pokrájíme na malinkaté kousky.
Vezmeme si obrovský hrnec a osmažíme cibuli na sádle. Vsypeme všechno maso, kůži a játra. Přilijeme vývar z masa a okořeníme. Přidáme česnek podle svého uvážení. Lehce zahřejeme a odebereme stranou, kde máme již připravené tlačenkové střevo.
Naplníme, zavážeme oba konce. A uprostřed střeva ještě znovu zavážeme.
Do vroucí vody vložíme naplněná tlačenková střeva a asi 1,5 - 2 hod.vaříme.
Potom vyndáme, píchnutím zbavíme vzduchu a necháme vystydnout. Během stydnutí různě otáčíme, upravujeme tvar.
Nakonec dáme přes noc odležet do lednice.
Druhý den si na prkýnku nakrájíme cibuli a tlačenku. Pokapeme octem a k tomu čerstvé pečivo. Mňam a dobrou chuť.