Panenka v schwarzwaldské šunce s pečeným bramborem recept
Rozhodli jste se uvařit si recept Panenka v schwarzwaldské šunce s pečeným bramborem , podrobně si prostudujte popis vaření receptu a připravte si ingredience. Až budete mít nastudovaný recept, pusťte se do díla a přejeme dobrou chuť!
Publikováno: 18.05.2023
Kategorie receptu: Hlavní jídlo, Vepřové maso
Podobné recepty jako tento v sekci: brambory, panenka, šunka, vepřová panenka, vepřové maso
Potřebné ingredience receptu Panenka v schwarzwaldské šunce s pečeným bramborem
- vepřová panenka
- schwarzwaldská šunka
- brambory
- smetana na vaření
- niva
- rozmarýn
- tymián
- sůl
- pepř
- olej
Postup přípravy receptu Panenka v schwarzwaldské šunce s pečeným bramborem
Panenka v schwarzwaldské šunce s pečeným bramborem je úplně jednoduchý a rychlý recept. Vepřová panenka při přípravě neklade velký odpor. Je to maso, které ochotně změkne, a když jej pořádně okořeníte, tak bude skvěle šťavnaté. Výraznější chuti pomůže i šunka nebo slanina. S přílohou je potřeba začít dřív, protože je časově náročnější. Do přípravy masa se pustíme, až budou brambory prakticky téměř měkké. Pokud chceme pečení brambor urychlit, rozkrojíme je na poloviny a prokrájíme vrchní část každé půlky. Recepty na vepřovou panenku najdete také zde: Jídlo.cz
--Středně velké brambory pečlivě omyjeme a očistíme drátěnkou na nádobí. Brambory prokrájíme nožem, naskládáme do zapékací mísy a potřeme olejem, ve kterém jsme předem nechali zatepla vylouhovat rozmarýn a tymián. Osolíme a vložíme do vyhřáté trouby na 220 °C. Počítáme s délkou pečení od 45 minut až do jedné hodiny, brambory musí být dobře propečené.
--Panenku nakrájíme na třícentimetrové špalíky, obalíme schwarzwaldskou šunkou a sepneme párátkem. Osolíme a opepříme. Na rozpálenou pánev vlijeme 1-2 lžíce oleje a medailonky opečeme z obou stran dozlatova, poté teplotu snížíme, pánev přiklopíme a necháme pozvolna dopékat. Medailonky musí zůstat křehké a šťavnaté.
--Medailonky přemístíme z pánve do mísy, nebo pekáčku a vložíme do vyhřáté trouby k bramborám, které už v této chvíli musí být upečené, dlouhá doba v horké troubě by jemné maso z panenky zbytečně vysušila.
--Pánev s výpečkem zalijeme trochou vody, rozmícháme, vsypeme nastrouhanou nivu, sýr necháme rozpustit a přilijeme smetanu. Mícháme do zhoustnutí a odstavíme. Výpeček nesmí být připálený, sýrová omáčka by získala hořkou chuť.
--Brambory naservírujeme na talíře, stejně jako medailonky. Případnou šťávu, kterou dodatečně pustily medailonky, vmícháme do sýrové omáčky, kterou decentně přelijeme každou porci.