Rajská omáčka s koulemi od babičky recept
Rozhodli jste se uvařit si recept Rajská omáčka s koulemi od babičky , podrobně si prostudujte popis vaření receptu a připravte si ingredience. Až budete mít nastudovaný recept, pusťte se do díla a přejeme dobrou chuť!
Publikováno: 03.03.2014
Kategorie receptu: Omáčky
Podobné recepty jako tento v sekci: česká kuchyně, omáčka
Potřebné ingredience receptu Rajská omáčka s koulemi od babičky
- 0,5 kg mleté maso
- 1 - 2 ks vejce
- 1 ks cibule
- mletá sladká paprika
- sójová omáčka
- strouhanka
- sůl
- chilli koření
- omáčka
- 2 - 3 ks cibule
- 2 konzervy rajčatový protlak
- 2 - 3 ks bobkový list
- 6 - 8 kuliček celé nové koření
- sůl
- 2 - 3 lžic cukr
- 1 špetka tymián
- 4 ks hřebíček
- 6 - 8 kuliček celý černý pepř
- 4 lžíce hladká mouka
- sladký kečup
- 4 lžíce olej
Postup přípravy receptu Rajská omáčka s koulemi od babičky
Tuto rajskou omáčku jsem našla v knížce ručně psaných receptů po babičce a od té doby, co jsem ji vyzkoušela už jinou nevařím.
Masové koule
Mleté maso dáme do mísy, přidáme vejce, na drobno pokrájenou cibulku, sójovou omáčku, sůl, pepř, sladkou papriku a podle chuti trochu chilli koření a promícháme. Potom, co se směs spojí, začneme podle potřeby přisypávat strouhanku. Když je masová směs dostatečně hustá, vytvarujeme z ní stejně velké koule, které můžeme buď povařit ve vroucí vodě (nejprve uděláme malinkou kuličku, kterou zkusíme hodit do vody, když se nerozpadne, máme správnou hustotu), nebo je podlité vodou můžeme péci v troubě dozlatova.
Rajská omáčka
V hlubokém hrnci si na másle osmahneme cibulku dozlatova, přidáme koření (bobkový list, celý pepř, nové koření, tymián, hřebíček, skořici), zasypeme cukrem a zlehka osmahneme. Pak přidáme rajčatový protlak a po chvilce restování zalijeme horkou vodou nebo vývarem. Přidáme kečup a přilijeme hladkou mouku rozkvedlanou ve vodě. Omáčku chvíli mícháme, aby se mouka nesrazila, necháme zhoustnout a vaříme asi 20 minut. Hotovou omáčku ochutnáme a v případě potřeby přidáme cukr nebo sůl, pak důkladně promícháme a přes cedník přelijeme do jiného hrnce.
Rajskou omáčku od babičky podáváme s hotovými masovými kuličkami. Vhodnou přílohou jsou houskové knedlíky, těstoviny nebo rýže.