Receptuj.cz

Zapečený lilek s parmazánem recept

Rozhodli jste se uvařit si recept Zapečený lilek s parmazánem , podrobně si prostudujte popis vaření receptu a připravte si ingredience. Až budete mít nastudovaný recept, pusťte se do díla a přejeme dobrou chuť!
Publikováno: 18.02.2022     Kategorie receptu: Chuťovky, Francouzské, Grilování, Italské, Předkrm, Příloha, Vegetariánské, Zeleninové
Podobné recepty jako tento v sekci: chuťovka, francouzská kuchyně, italská kuchyně, Ostatní kuchyně, předkrm, vegetariánský recept, Zelenina

Hodnocení receptu: 3/3 hvězdiček Špatné Dobré Výborné

Recept Zapečený lilek s parmazánem

Potřebné ingredience receptu Zapečený lilek s parmazánem

  • 1 lilek
  • 100 ml olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 50 g parmazánu
  • 300 g krájených rajčat z plechovky
  • 1 lžička soli
  • 2 snítky čerstvého oregana

Postup přípravy receptu Zapečený lilek s parmazánem

Recept na zapečený lilek s parmezánem může sloužit jako svačina, lehký oběd nebo rychlá večeře. Potěší hlavně milovníky zeleninových jídel a vegetariány, nicméně podle selských doporučení by se alespoň jednou týdně mělo vynechat maso, a tak recept na zapečený lilek s parmazánem představuje také výbornou příležitost k tomuto kroku. U lilku bývá problém s tím, že obsahuje spoustu vody a chová se jako houba, takže se z něj může stát efemérní nevzhledná hmota. Na recept na zapečený lilek je proto vhodné nechat lilek vypotit, dostat z něho přebytečnou vodu a potom jej rychle hodit na chvíli gril. Až potom lze lilek perfektně zapéct.
Recept na zapečený lilek s parmazánem se dá jakkoli variovat. Dalším oblíbeným způsobem, jak zapékat lilek, je s rajčaty a sýrem nebo s mletým masem a mozzarellou.

--Omyjte velký lilek a nakrájejte ho na kolečka o průměru asi půl centimetru. Osolte ho a položte třeba kuchyňskou utěrku, aby z něj vytekla přebytečná voda. Zabere to asi 15 minut. Poté jej osušte.

--Nyní do menší misky nalijte olej a přidejte na plátky nakrájený stroužek česneku. Tímto česnekovým olejem potřete lilek. Okamžitě dávejte na gril nebo rozpálenou grilovací pánev.

--Vezměte zapékací mísu, na dno nalijte polovinu rajčat z plechovky, na ně dejte polovinu grilovaných lilků a polovinu nastrouhaného parmazánu. No a na něj pak dejte zbylá rajčata, zbylé lilky a zbytek parmazánu.

--Rozehřejte troubu na 190 °C. Pečte 20 minut. Podávejte s lístky oregana, pečivem a například s bílým vínem.

Podobné recepty jako je Zapečený lilek s parmazánem

Speciální selekce receptů od našich kuchařů, s našimi výběry uvaříte top recept dle vaší chuti.