Výborný domácí chléb recept
Rozhodli jste se uvařit si recept Výborný domácí chléb , podrobně si prostudujte popis vaření receptu a připravte si ingredience. Až budete mít nastudovaný recept, pusťte se do díla a přejeme dobrou chuť!
Publikováno: 05.04.2017
Kategorie receptu: Pečivo
Podobné recepty jako tento v sekci: česká kuchyně, příloha, vegetariánský recept
Potřebné ingredience receptu Výborný domácí chléb
- 5 hrnků hladká mouka
- 2 hrnky voda - vlažná
- 3 polévkové lžíce polotučné mléko - vlažné
- 1 - 2 kávové lžičky kmínu
- 1 droždí (balení)
- hladká mouka na vysypání podle sebe
- voda
- ocet na potírání
- cukr
- 2 kávové lžičky sůl
Postup přípravy receptu Výborný domácí chléb
Kdo by občas neměl chuť upéci si svůj domácí chléb. Ta vůně, co se rozplyne po místnosti, když chléb vyndaváte z trouby.
Zkusme si to.
Nejdříve si vyndáme velkou mísu a suroviny, které potřebujeme.
Odměříme si mouku a vysypeme spolu s rozmělněným droždím do mísy. Přidáme cukr, sůl a kmín. Dolijeme vlažné mléko.
Všechny suroviny důkladně propracujeme a necháme kynout cca 1 hodinu.
Mezitím si vysypeme nádobu na pečení moukou.
Potom si dáme těsto na vál a snažíme se vytvarovat bochník. Ruce musí být vlhké. Těsto lepí.
Do připravené nádoby na pečení opatrně vložíme bochník. Nádobu s bochníkem necháme na stole ještě asi 20 minut kynout.
Mezi tím si musíme předehřát troubu.
Než bochník uložíme do trouby bude ho potřeba potřít směsí octa a vody.
S takto připraveným bochníkem šup do trouby na zhruba 5 - 10 minut zprudka. Potom pečeme polehoučku ještě dalších 45 minut.
Když je bochník v troubě, je ho potřeba několikrát potírat zase směsí octa a vody.
A potom už jen cítíme tu omamnou vůni čerstvě upečeného chleba.
S chutí do toho!