Zavařování rajčat recept
Rozhodli jste se uvařit si recept Zavařování rajčat , podrobně si prostudujte popis vaření receptu a připravte si ingredience. Až budete mít nastudovaný recept, pusťte se do díla a přejeme dobrou chuť!
Publikováno: 12.08.2022
Kategorie receptu: České, Chuťovky, Ovocné, Příloha, Vegetariánské, Zavařování, Zeleninové
Podobné recepty jako tento v sekci: česká kuchyně, chuťovka, ovoce, příloha, vegetariánský recept, Zelenina
Potřebné ingredience receptu Zavařování rajčat
- rajčata
- voda
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička soli
Postup přípravy receptu Zavařování rajčat
Čas zavařování rajčat přichází na přelomu července a srpna, kdy naše zahrady přetékají bohatou úrodou tohoto ovoce či této zeleniny (?). V tomto ohledu panuje poměrně zajímavý rozpor, protože některé soudy v Americe rozhodly, že rajčata jsou zelenina, jiné že ovoce, a například Evropská unie zařadila rajčata v roce 2011 do kategorie ovoce, s čímž souhlasí i botanici, neboť rajčata rostou na vytrvalém keři. Ať tak či onak, zavařování rajčat přináší cestu, jak se zbavit přemíry úrody. Zavařování je velice jednoduché, notabene zavařit rajčata, a tak to „zkuste“ i vy. Recept na zavařování rajčat, a to bez nálevu, najdete o něco níže.
--Nejprve rajčata důkladně omyjte, následně zbavte slupky a to tak, že je na 1 minutu ponoříte do horké vody. Po vyjmutí je prudce zchlaďte ve studené vodě, oloupejte a zbavte tuhého středu kolem stopky.
--Na dno sklenice o objemu 1 litr dejte 2 lžíce citronové šťávy a 1 lžičku soli. Pak do ní naklaďte rajčata, zalijte vroucí vodou a pečlivě uzavřete.
--Při teplotě 90 °C zavařujte cca 40 minut. Nakonec sklenice s rajčaty nechte vychladnout otočené dnem vzhůru.