Domácí chleba recept
Rozhodli jste se uvařit si recept Domácí chleba , podrobně si prostudujte popis vaření receptu a připravte si ingredience. Až budete mít nastudovaný recept, pusťte se do díla a přejeme dobrou chuť!
Publikováno: 23.08.2022
Kategorie receptu: České, Pečivo, Příloha, Těsta
Podobné recepty jako tento v sekci: česká kuchyně, chuťovka, Ostatní kuchyně, pečivo, příloha, svačina, těsto
Potřebné ingredience receptu Domácí chleba
- 2 hrnky hladké mouky (popřípadě žitná, chlebová, špaldová)
- 1,5 lžičky sušeného droždí
- 1,5 lžičky soli
- 1 lžička drceného kmínu
- 1,5 hrnku vlažné vody, popřípadě syrovátky
- další ingredience podle chuti
Postup přípravy receptu Domácí chleba
Tento recept na domácí chleba je prostě jednoduchý a jednoduše prostý. Opravdu. Jde o recept, kterým můžete začít svou dráhu domácího pekaře a kterým se nedá prakticky nic zkazit. Domácí chleba za trochu té námahy stojí. Jen si představte tu vůni, která se line po celém domě, a tu chuť, která dokazuje, že i chleba může být šťavnatý. A v posledku tu radost, že se vám povedlo vyrobit domácí chleba. Experimenty tento domácí chleba odpouští, takže vzhůru do toho. Vyzkoušet můžete třeba různé druhy mouk – špaldovou, pšeničnou, chlebovou nebo žitnou mouku. Do samotného těsta lze přidat oříšky, bylinky, koření a tak dále. Kůrku můžete ochutit také podle svých představ, když ji posypete tím, co máte rádi. Recept na domácí chleba zde.
--Nejprve všechny suroviny rozmíchejte v mixéru. Těsto bude mít řidší konzistenci, což je v pořádku.
--Těsto v míse přikryjte utěrkou a nechte 4 hodiny kynout. Mezitím rozpalte troubu 230 °C.
--Chléb vložte do bytelného hrnce, zapékací mísy nebo na plech, to je vcelku jedno, jenom je musíte dát na chvíli do trouby, aby se nahřály.
--Potom plech či hrnec vyndejte z trouby, měly by být skutečně horké, a opatrně vložte těsto a přikryjte. Pečte 30 minut, potom chleba odkryjte, potřete vodou a odkryté pečte dalších 15 minut.
--Po upečení domácí chleba vyndejte z nádoby, položte na mřížku a nechte odpočinout, ať se nezapaří. Po vychladnutí můžete domácí chleba nakrájet.