Receptuj.cz

Francouzské brambory recept

Rozhodli jste se uvařit si recept Francouzské brambory , podrobně si prostudujte popis vaření receptu a připravte si ingredience. Až budete mít nastudovaný recept, pusťte se do díla a přejeme dobrou chuť!
Publikováno: 17.02.2022     Kategorie receptu: České, Hlavní jídlo, Pro děti, Smetanové omáčky, Zapečené brambory a těstoviny
Podobné recepty jako tento v sekci: brambory, česká kuchyně, dětská jídla, hlavní chod, Ostatní kuchyně, sýr

Hodnocení receptu: 3/3 hvězdiček Špatné Dobré Výborné

Recept Francouzské brambory

Potřebné ingredience receptu Francouzské brambory

  • 1 kg brambor
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 500 g sýra (ementál, kořeněný)
  • 1 vejce
  • muškátový oříšek
  • pepř
  • máslo na vymazání
  • 2 stroužky česneku
  • pažitka

Postup přípravy receptu Francouzské brambory

Recept na francouzské brambory vyžaduje pouze několik málo ingrediencí a je tak přiměřeně jednoduchý. Základní surovinu brambory je potřeba uvařit ve slupce a ideální je varný typ A, méně vhodný je varný typ B. Další věci, které se rozhodnete na recept na francouzské brambory použít, by měla vést jenom vaše vášeň pro nejrůznější chutě. Většinou se do zapečených brambor přidává nějaká uzenina, nejčastěji v podobě uzeného masa. Recept na francouzské brambory se také neobejde bez vajec a vaječné zálivky, která vytváří tělo chuti. Někdo také do jídla přidává nastrouhaný sýr. Když se rozhodnete pro tuto variantu, tak sýr na francouzské brambory nastrouhejte až 10–15 minut před vyndáním trouby. Recept na francouzské brambory přinášíme v standardním provedení. Leckdy je samozřejmě žádoucí upravit si recept podle svých chuťových preferencí. Tak vzhůru do toho!

--Uvařené brambory zbavte slupky a nakrájejte na plátky. Dejte je do mísy se studenou vodou, aby brambory nezčernaly.

--Smetanu nalijte do mísy. Osolte a opepřete. Přidejte špetku muškátového oříšku a nastrouhaný sýr.
Slité a osušené brambory vsypte do mísy, kde je ochucená smetana se sýrem. Vyklepněte vejce a pořádně promíchejte.

--Zapékací mísu vymažte máslem a utřenými stroužky česneku a dejte do ní brambory se smetanou. Pečte na 140 stupňů Celsia cirka 45 minut. Na posledních 10 minut zvyšte teplotu na 200. Zdobit můžete nasekanou pažitkou.

Podobné recepty jako je Francouzské brambory

Speciální selekce receptů od našich kuchařů, s našimi výběry uvaříte top recept dle vaší chuti.