Zavařování okurek recept
Rozhodli jste se uvařit si recept Zavařování okurek , podrobně si prostudujte popis vaření receptu a připravte si ingredience. Až budete mít nastudovaný recept, pusťte se do díla a přejeme dobrou chuť!
Publikováno: 26.07.2022
Kategorie receptu: České, Chuťovky, Příloha, Vegetariánské, Zálivka, Zavařování, Zeleninové
Podobné recepty jako tento v sekci: česká kuchyně, chuťovka, příloha, slovenská kuchyně, zálivka, zavařování, Zelenina
Potřebné ingredience receptu Zavařování okurek
- 6 kg okurek
- 3 l vody
- 1 l octa
- 400 g soli
- 8 ks bobkových listů
- 16 kuliček nového koření
- 20 ks hřebíčku
Postup přípravy receptu Zavařování okurek
Nastala půlka léta, všude něco dozrává a řadě z nás se doma hromadí nezpracované ovoce a zelenina. Zavařování je skvělou cestou, jak tyto plody země dále zpracovat. Přičemž zavařování okurek je nejpopulárnější. A zavařování okurek má u nás také dlouhou tradici. Pro zavařování se hodí ty menší bradavičnaté, ideálně o průměru 7 až 10 centimetrů. Všechny okurky by měly mít plus mínus stejnou velikost. Několik menších si uchovejte pro utěsnění sklenice. Co se týká nálevu, na stole leží spousta receptů a rad. Jisté je, že se nálev na zavařování okurek připravuje několik dní předem, aby vynikla silnější chuť koření. Přidané koření záleží na vašich chuťových preferencích. My zde uvádíme recept na zavařování okurek v základní variantě. Jde o 15 sklenic s obsahem 0,5 litru.
--Nejprve připravte lák z vody, octa a všeho koření. A nejlépe 3 dny předem, aby pěkně odstál a všechno koření se do chuti pořádně propsalo.
--Opravdu důkladně očištěné okurky naskládejte do sterilovaných sklenic a zalijte je lákem. Čistota sklenice i suroviny je opravdu velmi důležitá. Okurky namočte alespoň na hodinu do studené vody a pak každou pečlivě, ale jemně očistěte kartáčkem.
--Sklenice pevně uzavřete a zavařujte 7 minut při teplotě 85 °C.
--Nakonec nechte sklenice vychladnout otočené dnem vzhůru.