Tradiční vánočka recept
Rozhodli jste se uvařit si recept Tradiční vánočka , podrobně si prostudujte popis vaření receptu a připravte si ingredience. Až budete mít nastudovaný recept, pusťte se do díla a přejeme dobrou chuť!
Publikováno: 28.11.2014
Kategorie receptu: České, Moučník, Pečivo, Pro děti, Vánoční pokrm
Podobné recepty jako tento v sekci: česká kuchyně, moučník, vegetariánský recept
Potřebné ingredience receptu Tradiční vánočka
- těsto 15 dkg sádlo
- 2 ks žloutek
- 1 kg hladká mouka
- 10 dkg mandle loupané
- 1 balíček rozinky
- 5 dkg máslo
- 1 ks vanilkový cukr
- 5 dkg droždí
- 5 dl mléko
- 0 ks 1/2 muškátový oříšek (strouhaný)
- 1 dkg sůl
- 20 dkg cukr moučka
Postup přípravy receptu Tradiční vánočka
Vytvoříme si kvásek z trošky mouky, mléka a cukru.
V míse si smícháme všechny suroviny na těsto kromě mandlí a rozinek. Přidáme kvásek , mléko a rozpuštěné vlažné máslo se sádlem. Z tohoto vypracujeme těsto, do kterého ke konci vmícháme i rozinky a část mandlí. Dáme přikryté kynout.
Podle toho kolik budeme dělat copů, si uděláme dílů. Z nich vytvarujeme kuličky, které dáme opět as na 30minut kynout. Z nich pak vyválíme copy, z kterých upleteme vánočku a znovu necháme kynout.
Vánočku potíráme rozšlehaným vejcem a sypeme rozsekanými mandlemi.
Vkládáme do předehřáté trouby na 200°C. Asi po 5minutách stáhneme na 180°C a pečeme do požadované barvy, přibližně hodinu.
Hotovou vánočku zdobíme moučkovým cukrem.