Babiččina rajská recept
Rozhodli jste se uvařit si recept Babiččina rajská , podrobně si prostudujte popis vaření receptu a připravte si ingredience. Až budete mít nastudovaný recept, pusťte se do díla a přejeme dobrou chuť!
Publikováno: 22.01.2015
Kategorie receptu: České, Hlavní jídlo, Omáčky, Zeleninové
Podobné recepty jako tento v sekci: česká kuchyně, omáčka, vegetariánský recept
Potřebné ingredience receptu Babiččina rajská
- 4 lžičky tymián
- 1 sklenice nákládaná rajčata
- 3 lžíce hladká mouka
- 1 ks rajčatový protlak
- 1 ks cibule
- 4 kuličky celý černý pepř
- 4 kuličky nové koření
- 3 lžíce sádlo
- 1 kelímek smetana na vaření
- 10 kostek cukr
- 2 ks bobkový list
- podle chuti sůl
- cukr
- ocet
Postup přípravy receptu Babiččina rajská
Rajská omáčka z nakládaných rajčat.
Oloupeme a necháme odkapat naložená rajčata. Nálev z rajčat si ponecháme. Rajčata mohou být naložena jak po domácku, tak i kupovaná.
Do hlubšího hrnce si dáme rozehřát sádlo a k němu přidáme 10 lžiček cukru. Mícháme tak dlouho, dokud nám nevznikne karamel. K tomu přidáme rajčata a pomícháme. Připravte se na to, že jakmile je přidáte, začnou prskat. Tak hned přiklopte.
Po chvíli vaření přidáme najemno nakrájenou cibulku, tymián, nové koření, celý pepř a bobkový list. Přiklopíme a dusíme dokud vše nezměkne. Postupně přiléváme nálev z rajčat. Poté co nám změkla rajčata, vyndáme koření a vše rozmixujeme, nejlépe ponorným mixérem. Přidáváme protlak a dochucujeme octem, cukrem a solí. Kdybyste používali sladkokyselý nálev z podomácku naložených rajčat, tak není třeba dochucovat. Ve smetaně si rozmícháme trošku mouky a jako poslední přidáváme do babiččiny rajské. Podle potřeby popřípadě ještě dochutíme.
Podáváme s houskovým knedlíkem a masem, popřípadě plněnými paprikami, jak jsme zvyklí.