Domácí francouzská bageta recept
Rozhodli jste se uvařit si recept Domácí francouzská bageta , podrobně si prostudujte popis vaření receptu a připravte si ingredience. Až budete mít nastudovaný recept, pusťte se do díla a přejeme dobrou chuť!
Publikováno: 02.09.2022
Kategorie receptu: Chuťovky, Dobroty, Francouzské, Pečivo, Příloha, Těsta
Podobné recepty jako tento v sekci: chuťovka, francouzská kuchyně, pečivo, příloha, svačina, těsto
Potřebné ingredience receptu Domácí francouzská bageta
- 315 g hladké mouky + na pomoučnění
- 1 lžička instantního droždí
- 2 lžičky soli
- 180 ml vlažné vody
- slunečnicový olej na vymazání
- 180 g hladké mouky (na kvásek)
- 180 ml vlažné vody (na kvásek)
- špetka instantního droždí (na kvásek)
Postup přípravy receptu Domácí francouzská bageta
Taky se vám zdá v obchodech všechno drahé, a to včetně pečiva, jehož cenu jsme léta vůbec neřešili. Teď je všechno jinak. Řada lidí si proto čerstvé domácí pečivo peče doma sama, protože jde o poměrně jednoduchou a voňavou zábavu. A kdybyste jste si šli pro pravou francouzskou bagetu, museli byste vytáhnout z peněženky něco ke stovce. Proto vám zde přinášíme naprosto boží recept na francouzskou bagetu, kterým, když ho zvládnete, se notně přiblížíte pravé Francii. Tak vzhůru do toho.
--Kvásek je základ. V míse smíchejte ve vlažné vodě špetku instantního droždí a mouku. Vypracujte hladké těsto. Zakryté nechte při pokojové teplotě odpočívat 12 až 16 hodin. Kvásek budě větší, tekutý, lepkavý a s bublinkami na jeho horní straně.
--Po této dlouhé době smíchejte instantní droždí, mouku, sůl, vlažnou vodu a připravený kvásek. Vypracujte hladké těsto, což například kuchyňským robotem zabere cca 5 až 10 minut. Přendejte ho do olejem vymazané plastové mísy, zakryjte a nechte 45 minut odpočívat. Po této době těsto navlhčenýma rukama trochu pomuchlejte. Natáhněte ho, přeložte doleva, doprava, nahoru, dolů.
--Nechte dalších 45 minut odpočívat. Jestli máte čas, tak to pomuchláníčko zopakujte (viz předchozí bod) a nechte 30 minut odpočívat. Takto vykynuté těsto dejte na pomoučněný vál a rozdělte ho na tři části. Vytvarujte bochánky, zakryjte je a nechte zase 10 minut odpočívat.
--Z každého bochánku poté vytvarujte bagetu.
--Bagety naskládejte na pomoučněnou lněnou utěrku, mezi nimi by měla být také utěrka, ať se navzájem nedotýkají. Nechte je 1,5 až 2 hodiny kynout. Potom je na horní straně lehce nařízněte, tak jak francouzské bagety znáte z obchodů.
--Troubu předehřejte na 250 °C. Na její dno dejte hluboký plech, do kterého během pečení budete dávat vodu. Bagety z utěrky přesuňte na rozpálený pečicí kámen, vložte do trouby a v ten samý okamžik nalijte do hlubokého plechu 100–150 ml horké vody. Hned troubu zavřete. Po 10 minutách ji otevřete, odvětrejte a nechte bagety zezlátnout. Po vychladnutí dobrou chuť.