Krevety s máslovo-vanilkovou omáčkou recept
Rozhodli jste se uvařit si recept Krevety s máslovo-vanilkovou omáčkou , podrobně si prostudujte popis vaření receptu a připravte si ingredience. Až budete mít nastudovaný recept, pusťte se do díla a přejeme dobrou chuť!
Publikováno: 21.09.2014
Kategorie receptu: Chuťovky, Francouzské, Hlavní jídlo, Předkrm, Rybí maso, Vegetariánské
Podobné recepty jako tento v sekci: francouzská kuchyně, předkrm
Potřebné ingredience receptu Krevety s máslovo-vanilkovou omáčkou
- 1 lžíce olivový olej
- 12 ks krevety
- na ozdobu 4 snítky kerblík
- omáčka 30 ml suché bílé víno
- 1 ks lusk vanilky
- 30 ml francouzský vermut Noilly Prat
- 1 lžíce pomerančové šťávy
- 1 ks šalotka
- 60 g máslo
- 1 špetka sůl a bílý pepř
Postup přípravy receptu Krevety s máslovo-vanilkovou omáčkou
Předkrm pocházející z Lucemburska. Recept je pro 4 osoby
Po opláchnutí čerstvých krevet , odstraníme hlavy, oloupeme ocásky, ale poslední kroužek skořápky s ocasní ploutví ponecháme. Krevety na hřbetě podélně řízneme a vytáhneme černé střívko.
Nadrobno nakrájíme šalotku a podusíme v malém hrnci ve směsi vermutu Noilly Prat (který nelze nahradit jiným) a bílého suchého vína. Vanilkový lusk podélně rozpůlíme vyškrábneme vnitřek a dáme ke konci vařit i s luskem do vroucího vína. Opět, ani přírodní vanilku nejde nahradit. Přidáme špetku čerstvě umletého pepře a soli. Vaříme do doby kdy je v hrnci asi 1-2 čajové lžičky tekutiny.
Na mírném ohni přidáváme dobře vychlazené máslo po malých kouskách a postupně vmícháváme. Vždy počkáme až se ten předchozí úplně rozpustí. Takhle pokračujeme dokud omáčka nezhoustne. Jakmile přidáte máslo, tak už nesmíte omáčku vařit! Dále přidáme lžíci pomerančové šťávy. Hotovou omáčku necháme přikrytou na pár minut odstát.
Mezitím si rozpálíme pánev s olivovým olejem, na které z každé strany zprudka opečeme, opatrně osušené krevetí ocásky a to na každé straně tak 30sekund.
Připravíme si 4talířky, na které nalejeme vlažnou omáčku, z které jsme vyjmuli vanilkový lusk. Na tyto talířky s omáčkou vložíme krevety, ozdobíme malou snítku kerblíku. Podáváme s lehce orestovanou(nejlépe v troubě) vekou.
K pití doporučuji nějaké dobré suché víno.